22 Aralık 2009 00:00

YARGI VERGİ KIYAĞINA ‘DUR’ DEDİ

AKP Hükümeti’nin “Ülkeye sıcak para girecek” propogandasıyla borsa ve Hazine tahvillerine yatırım yapacak yabancı sermayedarları stopaj vergisinden muaf tutan uygulaması, Anayasa Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla iptal edildi.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin “Ülkeye sıcak para girecek” propogandasıyla borsa ve Hazine tahvillerine yatırım yapacak yabancı sermayedarları stopaj vergisinden muaf tutan uygulaması, Anayasa Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla iptal edildi. Konuyu değerlendiren Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, hükümeti mahkeme kararının gereğini yapmaya çağırdı.
Hükümet, 2006 yılında Gelir Vergisi Kanunu’nda, menkul kıymet gelirlerinde yabancı yatırımcılardan vergi kesilmemesi yönünde bir düzenleme yapmıştı. TÜDEF, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle yargı yoluna başvurmuş, dava Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Anayasa Mahkemesi, oy çokluğuyla söz konusu yasadaki “Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran yüzde 0 olarak uygulanır” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Anayasa Mahkemesi, yeniden düzenleme yapılması için hükümete 9 ay süre tanıdı.
TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin düzenlediği basın toplantısında, “AKP Hükümeti’nin dış destekçilerini mutlu etmek, sıcak para girişi sağlayarak ve kurları baskı altına alarak yalancı büyüme ve istikrar illüzyonu yaratmasına yardım eden ‘yabancılara kıyak, Türkiyeliye dayak’ düzenlemesinin biri daha son buldu” dedi. AKP’nin iktidar olduğundan bu yana vatandaşları dolaylı vergiler ve zamlarla soyduğunu vurgulayan Çetin, hükümetin yabancı sermaye söz konusu olunca “korumacı” davrandığını söyledi. Çetin, “Tüketicilerin kesesinden sermayeye çekilen bu peşkeş, ne yazık ki zam ve vergi artışlarıyla tüketiciye ödettirilmektedir” dedi.
Hükümetin bundan önceki yargı kararlarının “arkasından dolandığını” kaydeden Çetin, Ankara’da ulaşım zamlarıyla ilgili kararın 1 kuruşluk “Gökçek indirimiyle”, köprü ve otoyolların özelleştirilmesini durduran kararın yasal düzenlemeyle geçiştirilmesini örnek gösterdi. Çetin, 9 aylık süre beklenmeden gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

UCUZ, NİTELİKLİ, GÜVENLİ ULAŞIM!

SONRAKİ HABER

KARTAL’DA EKOLOJİK PAZAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...