23 Aralık 2009 00:00

‘SUiKAST’ BiLMECESi

Son iki gündür Ankara’da ve Türkiye’de gündem Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddialarına kilitlendi.

Paylaş

Son iki gündür Ankara’da ve Türkiye’de gündem Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddialarına kilitlendi. Muvazzaf iki subayın Arınç’a suikast için keşif yaparken yakalandığı haberi dün pek çok gazetenin manşetinde yer aldı.
Haberlere göre subaylardan biri, Arınç’ın evinin krokisinin bulunduğu kağıdı yutmak isterken yakalandı. Ergenekon-Atabeyler ilişkisi iddiaları gündeme geldi. Bu iddialar bir de Ergenekon sanığı emekli Tuğgenaral Levent Ersöz’e suikast iddiası ile birleşince, olay gündemde geniş yankı buldu. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen iki asker de serbest bırakıldı. Bunca önemli iddiaya rağmen zanlıların serbest bırakılması kafalarda soru işaretleri yarattı.
İHBAR 20 GÜN ÖNCE
İddialara göre Ankara Emniyeti, Arınç’a yönelik suikast girişimini soruşturmaya 20 gün önce gelen bir ihbar üzerine başladı. İhbarda ismi geçen bazı kişilerin, Ankara’da çeşitli şirketlerden 10 araç kiraladığı, bu araçlarla Arınç’ın evinin bulunduğu sokakta keşif yaptığı tespit edildi. Polis, 24 saat süreyle Çukurambar’daki sokağa giren tüm araçları izledi. Polis, bu araçların sokağa geliş gidişlerini kameralarla görüntüledi. Geçen cumartesi akşamı söz konusu araçların sokaktaki trafiğinin artması üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Polis, durdurduğu aracın etrafını çevirdi.
KAĞIDI YUTMAYA ÇALIŞTI
Emniyet güçlerini gören Topçu İstihkam Binbaşı İbrahim G, elindeki bir kağıdı yutmaya çalıştı. Polisler İbrahim G’yi tutarak ağzındaki kağıdı çıkardılar. Kağıtta Arınç’ın evinin ayrıntılı bir krokisinin yer aldığı ileri sürüldü. İddialara göre polis, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli olduğu anlaşılan subaylarda ele geçirilen ‘not’taki şifreyi çözdü. Bilgi notunun kurtarılan bölümlerinde, “1424 cadde Feza A...” yazıyor. Feza A. şifresinin Bülent Arınç’ın ikamet ettiği Feza Apartmanı’nı gösterdiği öne sürüldü.
ARAÇLARDAN BİRİ TSK’YA AİT
Yapılan incelemeler sonucunda Arınç’ın ‘1424. Cadde No:..’ adresinde ikamet ettiği ve araçların bulunduğu yerin buraya çok yakın olduğu anlaşıldı. 06 BH 9712 plakalı aracın E.Y.B. tarafından oto kiralama ofisinden temin edildiği, 06 LJY... plakalı aracın ise TSK’ya ait olduğu tespit edildi.
SERBEST KALDILAR
Yaşanan kısa süreli arbedede gözaltına alınan iki kişi, kimliklerini çıkararak subay olduklarını belirttiler. Polis, Binbaşı İbrahim G. ile Topçu Albay Erkan Yılmaz B’nin asker olduğunu belirtti.
Daha sonra olay yerine gelen Merkez Komutanlığı’na bağlı ekipler ve iki subayın amiri Genelkurmay Seferberlik Tetkik Bölge Başkanı Albay Y.A. eşliğinde araçta ve şahısların üzerlerinde bulunan bütün deliller tek tek tutanaklara geçirildi. İki albay, mevzuat doğrultusunda Merkez Komutanlığı’na götürüldü. İki zanlı daha sonra adliyeye getirildi. Savcı Bilgili, sorguladığı iki albayı serbest bıraktı. Subayların Ergenekon sanığı Muzaffer Tekin ile irtibatları olduğu iddia edildi.



ANNESiNiN EVi DE ARATMIŞTI
Ergenekon sanığı eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, 2007 yılında Bülent Arınç’ın annesinin Manisa’daki evinin aranması talimatını vermişti. Dönemin Manisa İl Jandarma Alay Komutanı Albay Erdal Sarızeybek, jandarmanın görev sahası dışında olan şehir merkezindeki baskını “Ya Gazi Paşa Duyarsa” isimli kitabında şöyle anlatmıştı: “Bazı evlerde irticai faaliyetler yapıldığına dair istihbarat geldi. Harekete geçtik. Çünkü ev Arınç’ın annesinin eviydi. Arama izni için mahkemeye başvurduk. Bekleme esnasında Arınç, bizi telefonla aradı. İlk gün telefona çıkmadım. Orgeneral Şener Eruygur olayla bizzat ilgilendi. Olayın takipçisi oldu. Eruygur, arama olmasa da Arınç’ın annesinin evinin çevresinden ayrılınmaması talimatı verdi.”


ATABEYLER ERGENEKON’U BEKLİYOR
Arınç’a suikast iddiasıyla gözaltına alınan iki subayın ‘bordo bereli’ çıkması, kamuoyunda Atabeyler Çetesi olarak bilinen silahlı grubu akıllara getirdi. Üyelerinden ikisinin Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli yüzbaşı ikisinin de astsubay olduğu çetenin, Başbakan Erdoğan, Cüneyt Zapsu ve Murat Aksu’ya suikast planladıkları ortaya çıkmıştı. Devam eden Atabeyler Çetesi davasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon savcılarından, Atabeyler Çetesi ile ilgili belgeleri istemiş ve kararın bu belgelerin incelenmesinden sonra verilmesine hükmetmişti. Atabeyler Çetesi davasında yargılanan Yüzbaşı Murat Eren ile Astsubay Erkut Taş, TSK’dan atılmıştı.

ARINÇ BiLGi ALDI
Ankara Emniyeti, hafta sonunda Manisa’da bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç’ı arayarak gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Arınç da olayla ilgili ayrıntılı bilgiyi Ankara’ya döndükten sonra alacağını ifade etti. Arınç, dün sabah Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’i makamına çağırarak bilgi aldı.

ÇİÇEK: OLAY ÖNEMLİDİR
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu sonrasında düzenlediği basın toplantısında suikast girişimi iddiasıyla ilgili ulaşılan herhangi bir bilgi olup olmadığı yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Bu safhada söyleyeceğimiz önemlidir. Yargı da olaya el koymuştur. Soruşturma sürdürülüyor.”

ÖNCEKİ HABER

Akman ve Karaman’a izin kalkanı!

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...