23 Aralık 2009 00:00

Gerçek destek bekliyorlar

TEKEL işçileri Ankara’daki 8. günlerinde de Türk-İş önünü miting alanına çevirdiler. Çantalarıyla içeri alınmadıkları Türk-İş binası önünde direnişlerini sürdüren işçiler...

Paylaş

TEKEL işçileri Ankara’daki 8. günlerinde de Türk-İş önünü miting alanına çevirdiler. Çantalarıyla içeri alınmadıkları Türk-İş binası önünde direnişlerini sürdüren işçiler bu kez başlarına geçirdikleri “genel grev, genel direniş” yazılı kağıtlarla, bugün toplanacak Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan beklentilerini ifade ettiler. “Biz bu yola baş koyduk, geri dönüş yok” kararlılığında olan işçiler, sık sık “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız. Ya siz, Ya siz, Ya siz” diye seslendiler. Sık sık “Ölmek var, dönmek yok” sloganıyla kararlılıklarını ifade eden işçiler, haklarını almadan Ankara’dan dönmemekte kararlı, “Buradan ölümüz çıkar” dediler.
TARİHİ KARAR BEKLENTİSİ
İşçiler, “biz genel grev kararı çıkmasını bekliyoruz. Başka bir şey değil” dediler. “Bizim dönüşümüz falan yok. Bizi avutmak için ‘şunu verdim, bunu verdim’ demesinler. Biz dönmeye de gezmeye de gelmedik. Tek umudumuz genel grev” dediler. İşçiler, “Türk-İş’in vereceği kararın çok önemli olduğunun” altını çizerek, Başkanlar Kurulu’nun, AKP’nin politikasının ‘insanları açlıkla terbiye ederek, kendine itaat eden bir toplum yaratmak olduğunu’ görmesini istediler.
Sendikaların yeterli tavır göstermezse, 2010 yılından sonra sendikaların da kalmayacağını söyleyen işçiler, “İşçi yönüne bir karar alırlarsa ki bu da neyle olur, genel grev kararıyla olur. O zaman tarihin altın sayfalarında yer alırlar.” dediler. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun tarihi bir karar alması gerektiğini belirten işçiler, “Bu karar onları tarihin çöplüğüne de gömebilir, tarihin altın sayfalarına da” dediler.

‘İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETSİN’

TEK GIDA-İŞ Genel Yönetim Kurulu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, TEKEL işçilerine yönelik şiddetin ardından açıklamalarını, “hayret ve dehşet verici çifte standart” olarak nitelendirerek, istifasını istedi.
Tek Gıda-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, TEKEL işçileriyle birlikte milletvekillerinin şiddete uğramasına yönelik sorular üzerine Bakan Atalay’ın milletvekillerine uygulanan şiddeti araştırmak amacıyla iki müfettiş görevlendirildiği yönündeki sözlerine yer verilerek, “Atalay’ın hayret, dehşet ve ibret verici açıklamaları adeta kanımızı dondurdu” denildi.
Araştırmayı sadece milletvekili için yaptırıp, işçiden hiç söz etmemeninin, adeta “onlar zaten hakkıyla dayak yediler” demek olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu ülkede işçiyle milletvekili ayrı insan haklarına mı sahip? Kölelik hukukuna geri mi dönülmüştür?” diye soruldu. Bakan Atalay’ın, “esefle kınandığı” açıklamada, Bakan Atalay’ın ya işçilerden özür dileyip, uğradıkları haksızlık için de gereğini yapması ya da istifa etmesi istendi.

‘TEKEL BİNALARINA NE YAPILDIĞINA BAKIN’

TEKEL işçilerine emek ve demokrasi güçlerinin desteği önceki gün akşam saatlerinde de eksik olmadı. Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, AKADER, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Üniversite Konseyleri, Ankara Tabip Odası ve Şehir Plancıları Odası TEKEL işçileri ziyaret ettiler.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Tarık Şengül, kamu kurumlarının özelleştirmelerle talan edildiğine dikkat çekti. Özelleşen kurumların çoğunun üretimi durduğuna dikkat çeken Şengül, üretim yerine rantı ön plana çıkaran anlayışın toplumu bir arada tutan değerlere zarar verdiğini söyledi. Şengül, “TEKEL işçilerine yapılanı anlamak için büyük kentlerimizde üretimin tasfiye edildiği TEKEL binalarının ne yapıldığına bakılmalıdır” dedi.
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Aytuğ Balcıoğlu da, işçilerin uğradıkları polis saldırısı ve soğuk hava nedeniyle sağlık sorunlarının giderek arttığına dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siz ordayken geleceğe güvenle bakıyoruz

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...