23 Aralık 2009 00:00

Hekimler güvenli çalışma ortamı istiyor

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği (TPD), İstanbul Tabip Odası ve SES, hekime yönelik şiddetin nedenlerine dikkat çekti, çözüm önerilerini sundu.

Paylaş

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği (TPD), İstanbul Tabip Odası ve SES, hekime yönelik şiddetin nedenlerine dikkat çekti, çözüm önerilerini sundu. Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları şiddetin artık sıradanlaştığına dikkat çeken sağlık örgütleri, geçtiğimiz haftalarda bir hekime yapılan saldırıyı kınadı ve yetkililerce sağlık sistemindeki sorunların sorumlusu olarak gösterildiklerini vurguladı. Sağlık örgütleri, güvenli bir çalışma ortamı ve saldırıların önüne geçilmesi için yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.
Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Mazhar Osman Salonu’nda dün yapılan basın toplantısında, 14 Aralık’ta Bakırköy’de yaşanan saldırı hakkında bilgi verildi. TPD Genel Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, derneğin İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Doğan Şahin’in Bakırköy Ayaktan Tedavi Ünitesi’nde yaşadığı saldırıyı şöyle anlattı: “Daha önce 2 kez muayene edilmiş ve gereklilik olmadığı halde yeşil reçeteye tabi ilaçların yazılmasını isteyen ve bu isteği yerine getirilmemiş olan saldırgan, olay günü annesiyle ayaktan tedavi ünitesine gelmiş, saldırıda kullandığı bıçağı annesinin çantası içinde binaya sokmuş, muayene odasının yanında beklemiş ve doktoru gördükten sonra boynuna bıçağını dayayarak yerde sürüklemiş, hastane çalışanları ve güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle arbede sonrasında etkisiz hale getirilmiştir.”
Saldırılardan örnekler veren Yeşilbursa, özellikle psikiyatri hekimlerinin sürekli şiddet potansiyeli taşıyan kişilerle çalıştıklarını vurguladı.
‘HERKES SALDIRIYA UĞRAYABİLİR’
Prof. Dr. Doğan Şahin, 2008’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı:
*Çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olan sağlık çalışanı oranı yüzde 96.
*Özel sektörde sağlık dışında bir alanda çalışanların ortalama şiddete maruz kalma oranları yüzde 2 iken, bu oran bir hemşire için yüzde 16.
*En fazla şiddete maruz kalan grup, yüzde 81 ile kadın pratisyen hekimler.
*İstanbul’da yapılan bir araştırmada ise sözlü saldırıya uğrama oranı yüzde 100, fiziksel saldırıya uğrayanların oranı yüzde 87, her gün saldırıya uğrayanların oranı ise yüzde 29 olarak belirlendi.
*Polise bildirilme oranı yüzde 40, dava açılma oranı ise yüzde 33.
‘NEDEN DE ÇÖZÜM DE HEKİMLER DEĞİL’
Genelde kadınların, erkekler tarafından saldırıya maruz kaldığına dikkat çeken Şahin, saldırganların yüzde 14’ünün ise kurumun idarecileri olduğunu söyledi. Şahin, şiddetin nedenlerini ise şöyle sıraladı: “12 Eylül’le başlayan işkence ve çatışma ortamı, şiddetin çözüm olarak görülmesi, sağlıkta dönüşüm projesi, ekonomik kriz, yetkililerin ve medyanın sağlık haberleriyle ilgili açıklamalardaki tutumu.”
Sağlıkta dönüşümden bir an önce vazgeçilmesini isteyen Şahin, “Güvenli çalışma ortamı yaratılmalı. Silahların ve tehditlerin gölgesinde sağlık hizmeti verilemez. Sağlık sorunlarının çözümü de, nedeni de hekimler değildir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sağlık öğrencileri umutlu değil

SONRAKİ HABER

TEK SiLAHIMIZ AŞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa