23 Aralık 2009 00:00

Sağlık öğrencileri umutlu değil

SAĞLIK yüksekokullarında okuyan öğrenciler, okulun sorunları bir yana en çok geleceklerinden endişe duyuyorlar.

Paylaş

SAĞLIK yüksekokullarında okuyan öğrenciler, okulun sorunları bir yana en çok geleceklerinden endişe duyuyorlar. SSGSS ile birlikte mesleklerinin geleceğinin yok olduğu görüşündeler.
Aile hekimliğinin de mesleklerindeki geleceği belirginsizleştirdiğini söyleyen Kocaeli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’ndaki öğrencilere, hem sorunlarını hem de SSGSS hakkındaki görüşlerini sorduk
PİYASALAŞMA İŞ OLANAKLARIMIZI YOK EDİYOR
Hemşirelik 1. sınıfta okuyan Eren Yıldırım, üniversiteye geldiğinden bu yana harç, ulaşım, barınma vb. birçok sorunla karşılaştığını belirterek, “4 Aydır bu üniversitede okuyorum ve henüz kalacak yerim yok. Özel yurtlara çok pahalı olduğu için gidemiyorum. Belediye otobüsleri alması gerekenden fazla insan aldığı için tıklım tıklım geliyoruz okula” diye konuştu. Aile hekimliği ile ilgili fazla bilgisi olmadığını söyleyen Yıldırım, “Fakat bizi olumsuz etkileyeceğini biliyorum. Ben de birçok üniversite öğrencisi gibi bu bölümü seçerken iş garantisinin olup olmadığına bakarak geldim. Ancak hükümetin çıkarttığı yasalar ile istihdam alanlarımızın kısıtlandığını gördüm. Eğitim ve sağlığın piyasalaştırılması bizim iş olanaklarımızı da elimizden alıyor” dedi.
GELECEĞİMDEN ŞÜPHELİYİM
Hemşirelik 1. sınıf öğrencisi Ayşe Aydın ise doktorların hemşirelere yardımcı personel gözü ile bakmasının kendisini çok rahatsız ettiğini belirterek, “Geçen gün çalıştığım özel bir hastanedeki doktorun bana karşı muamelesinden dolayı onunla tartıştım. Bunun yeni çıkan aile hekimliği yasasından kaynaklandığını düşünüyorum. ” dedi. Devletin kendilerine iş güvencesi sağlayamadığını vurgulayan Aydın, bu durumun kendilerini özel hastanelere yönlendirdiğine ve buralarda da emeklerinin sömürüldüğüne dikkat çekti. Mesleğinin geleceğinden şüphe ettiğini söyleyen Aydın, “Üniversiteye gelmemin tek sebebi de üniversite diploması almak ve böylece alacağım ücreti biraz olsun artırarak insanca bir yaşam sürdürebilmek” diye konuştu.
TAŞERONA EMANET SAĞLIK SİSTEMİ
Ebru Muru da ebelik 4. sınıf öğrencisi. Kendilerini taşeron firmalara emanet edilmiş bir sağlık sistemi beklediğine dikkat çeken Muru, “Sağlık bölümünde de olsam ileride işsizler sınıfına gireceğimi düşünüyorum. Aile hekimliği ile var olan meslek saygınlığımızın ve meslekle ilgili haklarımızın gasp edildiğini düşünüyorum. Performansa dayalı bir sistemle ücretlendiriliyoruz ve bu hem bize hem hizmet vereceğimiz kişilere zarar veriyor. Çoğu özel hastanede olduğu gibi hastalara hasta değil de müşteri gözüyle bakılmasına sebep oluyor” dedi.
HEKİMLERİN İNSAFINA KALACAĞIZ
Hemşirelik 1. sınıf öğrencisi Abdurrezak Oğuz da öncelikle önlerinde KPSS sınavı olduğunu belirterek, okul derslerini yetiştiremezken KPSS’ye nasıl hazırlanacaklarını bilmediğini dile getirdi. Aile hekimliği ile birlikte alacakları ücretin hekimler tarafından belirlenecek olduğuna dikkat çeken Oğuz, “Bu bana hem hekimlerin insafına kaldığımızı hem de alacağımız ücretin belirsiz olduğunu düşündürüyor” dedi. Hastanelerin özelleştirilmesinin ilk olarak Özal döneminde başladığını ve bugün de AKP’nin tüm hızıyla sürdürdüğünü açıklayan Oğuz, “Bence yapılan tam bir emek sömürüsü düşük ücretle olduğundan daha fazla çalıştırılıp emeğimizin hakkını alamıyoruz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Maraş katliamı unutulmadı

SONRAKİ HABER

Hekimler güvenli çalışma ortamı istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...