23 Aralık 2009 00:00

Maraş katliamı unutulmadı

Gerici-faşist güçlerin saldırıları sonucu 21-24 Aralık 1978 tarihleri arasında yaşanan ve Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren sürecin önemli dönemeçlerinden biri olan Maraş katliamı, 31. yılında eylem ve etkinliklerle lanetlenecek.

Paylaş

Gerici-faşist güçlerin saldırıları sonucu 21-24 Aralık 1978 tarihleri arasında yaşanan ve Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren sürecin önemli dönemeçlerinden biri olan Maraş katliamı, 31. yılında eylem ve etkinliklerle lanetlenecek.
19 Aralık 1978 gecesi, Maraş’ta antikomünist içerikli bir filmin gösterimde olduğu saatlerde, Çiçek Sineması’na tahrip gücü çok düşük bir bomba atıldı. Ülkücüler tarafından atıldığı daha sonra ortaya çıkan bu bomba, günlerdir kentte tırmandırılmakta olan Alevi-Sünni, komünist-antikomünist gerginliğini çatışmaya dönüştürecek bir kıvılcım oldu.
20 Aralık’ta Alevilerin oturduğu bir kıraathane bombalandı; 21 Aralık’ta iki TÖB-DER’li öğretmen katledildi. 22 Aralık’ta cenaze töreni sırasında halka saldıran faşistler, kalabalığı dağıttıktan sonra kent merkezine yürüyüşe geçtiler ve polis engeli ile karşılaşmadan kent merkezinde Alevilerin ve CHP’lilerin işyerlerini tahrip ettiler. O gün üç kişi katledildi.
22 Aralık’ta faşistlerin Sünni mahallelerdeki ajitasyonu sonucunda silahlananlar 23 Aralık’ta kanlı bir katliama giriştiler. Valiliğin taleplerine rağmen kente askeri güç gönderilmezken, 23 Aralık’ta ‘polis-halk çatışması’nı önlemek gerekçesiyle kentteki bütün polisler devre dışı bırakıldı. 24 Aralık günü çevre köy ve ilçelerden getirilen silahlı faşist grupların takviyesi ile başlayan saldırı, Alevilerin yaşadığı Yörükselim, Yeni Mahalle, Serintepe, Mağadalı, Karamaraş mahallelerine kaydırıldı. Önce taranıp bombalanan, kundaklanan bu mahalleler, daha sonra kuşatma altına alındı. İnsanlar; kadın, çocuk, genç, yaşlı, hamile, hasta, yaralı ayrımı yapılmaksızın katledildi.
Ancak 25 Aralık akşamı tamamen yatışan bu saldırılarda resmen saptanabilen ölü sayısı 111 kişiydi. Yüzlerce kişi yaralanmış, 210 işyeri ve 70 ev yakılıp yıkılmıştı. Katliam sonrası binlerce Alevi Maraş’ı terk etti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

TARİHİ GEÇMİŞ İĞNE ÖLDÜRDÜ İDDİASI

SONRAKİ HABER

Sağlık öğrencileri umutlu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...