23 Aralık 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Ben 4,5 yıldır bir işyerinde çalışmaktayım. İşveren maaşlarımızı ödemiyor. Ben de iş sözleşmemi feshetmek istiyorum...

Paylaş

SORU: Ben 4,5 yıldır bir işyerinde çalışmaktayım. İşveren maaşlarımızı ödemiyor. Ben de iş sözleşmemi feshetmek istiyorum. Ancak, ücretin ne kadar bir süre gecikmesi gerekir ki ben iş sözleşmemi haklı nedenle feshetme imkanına sahip olabilirim?

CEVAP: İş Kanununun 24. maddesinin e bendi, işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, işçiye haklı nedenle fesih imkanı vermektedir. Kanun ayrıca, 32. maddesi ile, ücretin en geç ayda bir ödeneceğini, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresinin bir haftaya kadar indirilebileceğini de düzenlemiştir.
İş Kanununun işçiye verdiği haklardan biri de 34. maddede yer alan ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçinin, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilme hakkıdır.
Tüm bu açıklamalar ışığında işçiye ücreti, ödenme zamanından itibaren 21 gün içinde ödenmezse, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı vermektedir. Burada geçen 21 günlük süre, takvim hesabı ile her ayın birinde başlayacak olan süre değil, iş sözleşmesinde yer alan ücretlerin ödenme tarihinden itibaren işleyecek olan bir süredir.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Bölgesel eşitsizlik derinleşti

SONRAKİ HABER

TARİHİ GEÇMİŞ İĞNE ÖLDÜRDÜ İDDİASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa