23 Aralık 2009 00:00

Bölgesel eşitsizlik derinleşti

İşsizlik tüm Türkiye’de yakıcı bir sorun olmayı sürdürürken, bölge illerinde işsizlik oranı ortalamanın çok daha üstünde seyrediyor.

Paylaş

İşsizlik tüm Türkiye’de yakıcı bir sorun olmayı sürdürürken, bölge illerinde işsizlik oranı ortalamanın çok daha üstünde seyrediyor.
2008 yılında işsizliğin en yoğun iller sıralamasında bölge illeri ilk sıralarda yer aldı. İller bazında işsizlik şampiyonu Şırnak oldu. Bölgenin bir diğer ili Hakkari üçüncü sırada yer alırken, bölge illerinden yoğun göç alan Adana, Şırnak’ın ardından işsizliğin en yoğun olduğu ikinci il oldu.
İşgücüne katılımın en düşük olduğu il ise yüzde 29.8’le Şırnak olurken, onu Siirt ve Diyarbakır izledi. Şırnak, yüzde 23.2’yle istihdam oranı en düşük il olarak dikkat çekerken, yüzde 22.7’yle Diyarbakır ikinci, yüzde 22.3’le Siirt üçüncü sırada yer aldı.
Hükümetin iktidarda olduğu 7 yıl boyunca yatırım götürmekle övündüğü, ekonomisinin güçlenmesi için ‘gece gündüz çalıştığını’ vurguladığı bölgenin bazı illerinde işsizlik oranı Türkiye ortalamasını üçe katlıyor.
İŞSİZLİK ŞAMPİYONU
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri’ni açıkladı. TÜİK, bu çalışma ile ilk kez sayım ve anketle derlenen doğrudan tahminlerin dışında, modelleme çalışmaları ile elde edilen ve dolaylı tahminlere dayanan sonuçları yayımladı. 2008 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri’ne göre 2008 yılında Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11 olarak tahmin edilirken, işsizlik oranının en yüksek olduğu iller, sırasıyla yüzde 22.1’le Şırnak, yüzde 20.5’le Adana, yüzde 18.3’le Hakkari oldu. İşsizlik oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla yüzde 3.7’yle Ardahan, yüzde 4.1’le Kars ve yüzde 4.7’yle Bayburt olarak belirlendi.
DİYARBAKIR, ŞIRNAK, VE SİİRT VAHİM
Çalışabilir işgücünün ne kadarının çalıştığını gösteren ve işgücünün önemli bir göstergesi olan işgücüne katılma oranı, araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelinde yüzde 46.9 olarak tahmin edilirken, işgücüne katılım oranının en düşük olduğu iller de sırasıyla yüzde 26.9’la Diyarbakır, yüzde 27.2’yle Siirt, yüzde 29.8’le Şırnak oldu. İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller ise sırasıyla yüzde 66.3’le Rize, yüzde 65.4’le Gümüşhane ve yüzde 62.5’le Artvin olarak tahmin edildi.
ÖNCEKİ HABER

AKP’li başkana ‘yolsuzluk’ iddiası

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...