23 Aralık 2009 00:00

İsrail, esir değişiminde kararını verdi

İSRAİL’in, Hamas tarafından esir alınan askeri Gilad Şalit karşılığı serbest bırakılması öngörülen Filistinli tutuklularla ilgili olarak Hamas’a yanıtını, Alman arabulucuya ilettiği bildirildi.

Paylaş

İSRAİL’in, Hamas tarafından esir alınan askeri Gilad Şalit karşılığı serbest bırakılması öngörülen Filistinli tutuklularla ilgili olarak Hamas’a yanıtını, Alman arabulucuya ilettiği bildirildi.
İsrail kabinesinin “Yedili” olarak adlandırılan bakanlarının vardığı kararın tam ne olduğu resmen açıklanmamakla birlikte, İsrail’in, anlaşmada Hamas’ın listesindeki bazı Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına karşı olmadığı, ancak bu tutukluların Batı Şeria’ya dönmesine izin verilmeyeceği koşulunu yeniden ilettiği öne sürülüyor. İsrail, bu kişilerin Gazze veya yurtdışına gönderilmesinde ısrarlı.
“Yedili” grubunun toplantılarında, bu tavrın bazı bakanlarca ve İç Güvenlik Servisi Şin Bet başkanınca da desteklendiği belirtildi. Bu tutukluların Batı Şeria’ya dönmelerine izin verilmesi durumunda, bu bölgede Hamas’ın “terör” altyapısını yeniden canlandırıp, silahlı çatışmaları, İsrail vatandaşlarına, yerleşimcilere ve Filistin yönetimine de saldırıları yeniden başlatabileceği endişesinin hakim olduğu ifade ediliyor.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Şalit’i geri getirmenin İsrail’in ilk önceliği olduğunu belirtti, ancak hükümetinin Hamas ile ne pahasına olursa olsun bir anlaşma yoluna gitme taraftarı olmadığını söyledi.
HAMAS SÜRGÜNE KISMEN KARŞI
Hamas ise İsrail’in son yanıtının, tutuklu takası ile ilgili tüm süreci bir süre kilitleyebileceği görüşünde. Hamaslı bir kaynak, İsrail’in Ynet haber sitesine, “son anda İsrail’in böyle bir manevrada bulunabileceğini önceden tahmin ettiklerini” ifade etti ve “Şimdi biz İsrail’in yanıtını almayı bekliyoruz ama söylediğimiz gibi, anlaşma için İsrail’in taleplerimizin tümünü kabul etmesi gerekir” diye konuştu.
Hamas, salıverilecek tutuklulardan bazılarının sürgününe karşı olduğunu tekrarladı. Hamas’ın siyasi liderlerinden İzzet El-Rişek, bir televizyon kuruluşuna yaptığı açıklamada, İsrailli asker Gilad Şalit’in, örgütün talepleri karşılanana dek serbest bırakılmayacağını yineledi.
El-Rişek, İsrail’in tutuklularla ilgili koşulunun aylardır anlaşmanın önünde bir engel olduğunu belirtti ve Hamas’ın böyle bir koşulu kabul etmediğini vurguladı. El-Rişek, bazı tutukluların Gazze Şeridi’ne gönderilmesinde mutabık kalındığını da kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

CIA’nın gizli cezaevi belgelendi

SONRAKİ HABER

Emperyalist saldırganlığa karşı ortak mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...