23 Aralık 2009 00:00

CIA’nın gizli cezaevi belgelendi

LİTVANYA’da bir meclis komisyonu, yetkililerin, ülkede Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) gizli cezaevi kurulması talebine onay verdiğini ortaya çıkardı.

Paylaş

LİTVANYA’da bir meclis komisyonu, yetkililerin, ülkede Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) gizli cezaevi kurulması talebine onay verdiğini ortaya çıkardı.
Komisyon, Litvanya yetkililerinin, CIA’nın terör zanlılarını sorgulayabilmesi için bir tesis sağlamaya ve CIA’nın gizlice bu zanlıları getirmesine izin vermeye hazırlandığını belirtti. Bulgularının Litvanyalı üst düzey siyasilerin ve güvenlik yetkililerinin verdiği ifadelere dayandığını vurgulayan komisyon, savcılara da adli soruşturma açılması çağrısında bulundu. CIA’nın gizli cezaevlerinden birinin Litvanya’da kurulup kurulmadığı konusunda ise bir bilgi verilmedi.
İlk kez Washington Post gazetesi tarafından 2005 yılı sonunda ortaya çıkarılan ve Eylül 2006’da dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından kabul edilen CIA’nın gizli gözaltı programı, uluslararası alanda büyük tepkilere yol açmıştı.
CIA’nın 2001’den sonra terör zanlılarını kaçırdığının, bunları nakletmek için Avrupa ülkelerinin hava sahalarını kullandığının ve gizli gözaltı merkezleri kurduğunun ortaya çıkması, ABD yönetiminin terör zanlılarını sorgularken işkence uyguladığı suçlamalarını da beraberinde getirmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sağlık reformunda tartışma bitmiyor

SONRAKİ HABER

İsrail, esir değişiminde kararını verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...