23 Aralık 2009 00:00

Dedelerimizin mirası: TARİŞ

TARİŞ, 21 Ağustos 1915 yılında kuruldu. Yani geçmişi Cumhuriyetten eski.

Paylaş

TARİŞ, 21 Ağustos 1915 yılında kuruldu. Yani geçmişi Cumhuriyetten eski. Kuruluşunun en önemli amacı üreticiyi vicdansız tüccarlara karşı korumak olan TARİŞ’in Ayvalık Başkanı Hasan Anak ile görüştük.

Sayın başkan, bize TARİŞ’in bu yıl üreticiye sunacağı hizmetleri anlatır mısınız?
Öncelikle TARİŞ bu yıl zeytin alımı yaptı. Yeşil zeytin, Gemlik zeytini, Ayvalık cinsi sofralık zeytinini özel sektörün üstünde fiyat vererek 15.12.2009 Pazartesi gününe kadar aldı. Bir aside kadar olan zeytinyağına 5 TL ön ödeme fiyat verdik. Ödemeleri her pazartesi günü yapmaktayız. Gelecek fark üreticiye yansıtılacaktır. Ayrıca yağ sıkım ücreti 0.65 Kr olarak alınmaktadır. Bu ücret tüm özel fabrikalardan daha ucuzdur.

TARİŞ’e ortak olma koşulları nelerdir?
Bir ton yağ döken 420 TL ile ortak olabilmektedir. Bu ücret, ortak olabilmek için ödenen ¼’lik paydır. Geri kalan kısmı, her yağ dökümünde yüzde 3 ortaklık payı olarak alınacaktır. Bu ücret Bakanlar Kurulu kararıdır. Bizler hiç ücret ödemeden ortak olduk. Aslında bu uygulama ile hükümet bize başınızın çaresine bakın demek istiyor. Kooperatifi desteklemek yerine bütün yükü üreticinin omzuna yüklemiş bulunuyor. Biz de kendi başımızın çaresine bakmaya çalışıyoruz.

Kaç ortağınız var? Ortaklarınızın tümü TARİŞ’i destekliyor mu?
1100 ortağımız bulunmaktadır. Bu yıl ortaklarımızın 750’ye yakını rekolte verdi. Yine de bu yıl, fabrikamız tam kapasite ile 24 saat hizmet verdi. Ayvalık’ta en yoğun çalışan yine biziz. Biz inanıyoruz ki, tüm ortaklarımızın gönlü bizimle. Ancak küçük üretici olanlar yaz aylarında özel sektörlere borçlanmak zorunda kaldıklarından bize rekolte bildirememektedirler.

Sizce bu sorunlar nasıl aşılabilir?
Devlet destek primleri ile üreticiyi desteklemelidir. Örneğin bu yıl bir ton yağa 250 TL destek primi veriyor. Bu para üreticinin masraflarını asla karşılamamaktadır. Hatta çok komik bir paradır. Yağ fiyatları 4 yıldır değişmezken mazota ve gübreye yüzde 150’ye yakın zam gelmiştir. Zeytin sineğine karşı ilaçlama, devlet desteği ile yapılmalı.
Zeytinyağının iç tüketimi artırılmalı. Ülkemizde kişi başına iki litre yağ tüketilse pazar sorunumuz kalmaz. Böylece üretici kazanır.

Zeytin üretimi destekleniyor. Doğal olarak yıllık ürün de artacaktır. Bu yağın pazarlanması için önlemler alınıyor mu?
Bizim dışımızda üretici lehine bir çalışma göremiyoruz. Biz yurtiçinde ve yurtdışında satış mağazaları açmaktayız. 33 kooperatifin 30’unun satış mağazası bulunmaktadır. Ayrıca Kanada, Duesseldorf ve Chicago’da butik mağazalarımız var. TARİŞ sızma yağda iç pazar şampiyonudur. Ayrıca TARİŞ, bu yörenin yağını paketlerken ilçe isimlerine göre ayırıp adlandırmaktadır. Bundan böyle tüketiciler marketlerde ve satış reyonlarında Ayvalık yağını kendi ismi ile bulacaklardır. Kalitemizden asla taviz vermemekteyiz. Kendi bölgemizin zeytinini, hiçbir bölge ile karıştırmadan işlemekteyiz. Bize gelen her zeytin tahlil edilmektedir.

Ortaklarınızdan beklentileriniz nelerdir?
Ortaklarımız TARİŞ’ine sahip çıksın. Tüccarın fiyatına muhtaç kalmamak için bizimle birlikte hareket etsinler. TARİŞ etrafında örgütlenirsek üretici güçlü olacaktır. (AYVALIK)
ÖNCEKİ HABER

Çeşmelerden çamurlu su akıyor

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa