24 Aralık 2009 00:00

ARAMA SKANDALINDA SON PERDE

TÜRKİYE son yıllarda dinleme ve ev aramalarına ilişkin çok sayıda skandala tanıklık etti.

Paylaş

TÜRKİYE son yıllarda dinleme ve ev aramalarına ilişkin çok sayıda skandala tanıklık etti. Ancak bu skandalların son perdesi Erzurum’da yaşandı. Arama emri kararı Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden, ama aranacak kişi, adres, zaman belli değil. Yani; istenen kişi ve adresler sonradan yazılarak işleme konacak.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararının fotokopisini TBMM’de basın mensuplarına dağıtan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, kararda, ilgili yasanın öngördüğü “aramanın nedeni, aranacak kişi ve arama yapılacak evler ve diğer adresler” gibi zorunlu bilgilerin yer almadığını kaydetti.
HAMİLİ ÇEK GİBİ
Yasanın ilgili hükmünün ihlal edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Hamili çek gibi bir mahkeme kararı söz konusudur” dedi. Mahkeme kararının verildiği 18 Kasım 2009 tarihinden itibaren hangi ev, mekan ya da kişi aranmak isteniyorsa, mahkeme kararının boş bırakılan ilgili bölümünün doldurulması durumunda bu yerlerin aranmasının olanaklı olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, karara göre, gözaltına alınan kişilerin 24 saat süreyle avukatları ile görüşmesinin kısıtlanabileceğini ve ne ile suçlandıklarını öğrenemeyeceklerini dile getirdi.
YANIT BEKLİYORUZ
Kılıçdaroğlu, “Söz konusu kararı alan mahkemenin, yargıcın, katibin adı, karar tarihi ve karar numarası ortadadır. Buradan ilgililere sesleniyorum: Böyle bir mahkeme kararı var mıdır? Sayın Başbakan, Adalet Bakanı derhal çıkıp bu sorunun yanıtını vermelidir. Eğer böyle bir karar var ise demokratik hukuk devletlerinde böyle mahkeme kararlarına niçin ihtiyaç duyulur. Sayın Adalet Bakanından, Sayın Başbakandan yanıt bekliyoruz. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini göreve davet ediyoruz” dedi.
Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) “Yargıtay’ın santralini dinlemedik” diyebildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Peki, Yargıtay santrali üzerinden dinleme yapıldığı ortaya çıktığında, Sayın Başbakanın uğruna Anayasa Mahkemesi kararını bile göz ardı ettiği bu başkan görevinde kalabilecek mi?” diye sordu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Dolmabahçe görüşmesi deşifre mi oluyor?

SONRAKİ HABER

Atabeyler davası genişletilsin talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...