24 Aralık 2009 00:00

Yolsuzluk parasıyla Umre ziyareti

Çete kurmak, yolsuzluk, zimmet, irtikap ve ihaleye fesat karıştırmaktan tutuklu bulunan Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız hakkında ikinci iddianame de tamamlandı.

Paylaş

Çete kurmak, yolsuzluk, zimmet, irtikap ve ihaleye fesat karıştırmaktan tutuklu bulunan Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız hakkında ikinci iddianame de tamamlandı. Gazetemizin ulaştığı iddianameye göre Yıldız, belediye gelirleriyle oluşturduğu kayıt dışı para havuzundan umre parasını alacak kadar ileri gitmiş. Yıldız, mahkemenin kabul ettiği yeni iddianameyle, işlediği onlarca suçtan ayrı ayrı yargılanacak.
KAYIT DIŞI PARA HAVUZU
İddianameye göre Hilmi Yıldız’ın, sahte faturalara istinaden pazarlık ve doğrudan temin dosyaları hazırlattığı, vatandaşlardan bağış ve yardım olarak tahsil edilen nakit paraları, çekleri, belediye veznelerince tahsil edilen gelirleri, belediyenin resmi hesaplarına aktarmayarak kayıt dışı para havuzuna aktardığı, diğer belediye görevlileriyle birlikte bu parayı zimmetlerine geçirdikleri saptandı. İddianamede, “Kamu gücü kullanılarak elde edilen gelirler, gayriresmi olarak oluşturulan kayıt dışı havuzdan hoyratça harcanmıştır. Ki zaten havuz bu amaçla oluşturulmuştur. Havuz hesabının, deyim yerindeyse Belediye Başkanı Hilmi Yıldız ve oğlu Enes Yıldız’ın kasası olduğu, kayıtları da Mali Hizmetler Müdürü Şahin Yiğit tarafından tutulmuştur” denildi.
UMRE PARASI HAVUZDAN
Hilmi Yıldız’ın, dini vecibelerini yerine getirmek üzere yaptığı umre ziyaretlerinin masraflarını dahi yasadışı havuzdan alarak gerçekleştirdiği de ortaya çıktı. İddianameye göre Yıldız’a, ‘umre yol masrafları’ adı altında, 5 Mayıs 2006 tarihinde 8 bin 355 lira, 19 Şubat 2007 tarihinde de 9 bin 200 lira olmak üzere, toplam 17 bin 555 lira ödenmiş.
PARALAR KENDİNE VE AİLESİNE GİTMİŞ
Yıldız’ın, Akfırat’ta gerçekleştirdiği bu talana oğullarını ve yakın akrabalarını da ortak ettiği, hazırlanan iddianamede ortaya konuluyor. Yıldız, ‘rutin ödeme’ adı altında her ay 30 bin, bazen 66 bin lira olmak üzere 21 ayda 714 bin lirayı, yine düzenli olarak 5 bin lira maaş ve bayram parası gibi ek ödemelerle 25 ayda 151 bin 500 lirayı, düzensiz ödemelerle de 192 bin 800 lirayı zimmetine geçirmiş. Mevcut ödeme çizelgelerine göre Yıldız’ın bu yöntemle zimmetine geçirdiği paranın toplamı 1.5 milyon lirayı buluyor. Ortaya çıkan belgelere göre Yıldız, oğlu Mehmet Akif Yıldız’a, her ay düzenli olarak burs parası adı altında 33 bin 800 lira ödeme yaptırmış. Yine kızı Zeynep Yıldız ve torunu Mustafa Yıldız’ın eğitim ücretlerini de kayıt dışı para havuzundan karşılamış. Diğer oğlu Enes Yıldız’ı ise sözleşmeyle makam şoförü olarak gösteren Yıldız, oğluna her ay düzenli olarak maaş ödemenin yanı sıra kurban parası, bayram parası gibi adlarla da ek ödemeler yapmış. Yıldız, oğluna başkalarına verilmek üzere de binlerce lira para verdirtmiş.
8 TRİLYONLUK ZİMMET
Akfırat Belediyesi’nde, sahte fatura kullanımının organize olduğu, belediyenin kasasının 2004 ila 2008 arasında 57 firmaya ait 238 adet sahte faturayla boşaltıldığı da hazırlanan iddianamede ortaya çıktı. İddianameye göre Hilmi Yıldız’ın, herhangi bir mal ya da hizmet karşılığı olmadan, temin edilen sahte faturalar karşılığında değişik şirketlerden mal ve hizmet alınmış gibi göstererek, belediye bütçesinden 8 milyon lirayı zimmetine geçirdiği anlaşılıyor. Yine belediye adına Ziraat Bankası Tuzla Şubesi’nden, belediye mevduatları karşılık gösterilerek, 335 bin lira kredi çekildiği, bu paranın da zimmete geçirildiği belgeleriyle ortaya konuyor. (İstanbul/EVRENSEL)

SUS PAYI DAĞITMIŞ
İddianameye göre Yıldız, yaptığı vurgunun sürebilmesi için bazı belediye meclis üyeleri ile belediye görevlilerine de sus payları dağıtmış. Akfırat davasının aranan sanıklarından; Belediye Meclisi Üyesi Sertaç Göray, Belediye Koordinatörü İbrahim Halil Gözgü, Belediye Meclisi Üyesi Ünal Günüşen ve Yıldız’ın damadı Muammer Aksoy, bu isimlerden bazıları.
Yıldız’ın, bazı kamu görevlilerine ‘burs parası’ adı altında ödemeler yaptırttığı, yasadışı para havuzundan Büyükşehir Belediyesi yol bakım müdürünün de maaşa bağlandığı iddianamede yer alıyor.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Kabahat değil demokratik hak

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...