24 Aralık 2009 00:00

Böyle rektör düşman başına!

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri, pedagojik formasyonun bütün öğrencileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi talebiyle rektörlüğe yürüdüler.

Paylaş

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri, pedagojik formasyonun bütün öğrencileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi talebiyle rektörlüğe yürüdüler. Rektörün öğrencilerin eylemine verdiği karşılık ise polise ‘Dağıtın’ emri vermek oldu. Formasyon hakları için daha önce de imza toplayan öğrencilerin topladıkları imzalara el konmuştu. Bazı bölüm başkanları imza toplanmasının yasal olmadığını iddia etmişti.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde bir araya gelen fen-edebiyat fakültesi öğrencileri, ellerinde pankartlarla ve sloganlarla rektörlük binasına yürüdüler. Burada bir süre oturma eylemi yapan öğrenciler, rektörle görüşmek istediler. Öğrencilerle görüşmeyen Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, sinirlenip binadan çıkarak, önlem alan polislere “Derhal bunlara müdahale edin!” dedi.
‘DÜNYA FANİ, FORMASYON HANİ?’
Fen-edebiyat fakültesi önünde toplanan yaklaşık 150 öğrenci, ‘Formasyon hakkımızı istiyoruz’, ‘Ölüm ani, dünya fani, formasyon hani?’, ‘Dert bizde derman rektörde, rektör nerede?’ yazılı dövizler taşıyıp ‘Yönetim uyuma öğrencine sahip çık’, ‘Susma haykır, formasyon haktır’, ‘Sınavsız formasyon istiyoruz’ diye sloganlar attı. Kız öğrencilerin çoğunlukta olduğu eylemde, öğrenciler düdük çalıp zılgıt çekerek uygulamayı protesto ettiler. Yaklaşık yarım saat süren yürüyüşün ardından rektörlük binası önüne gelmek isteyen öğrencilere, üniversitenin özel güvenlik elemanları engel oldu. Bunun üzerine öğrenciler, bulundukları yerde oturma eylemi yaptılar. Bu sırada bazı öğrenciler, söyledikleri şarkılar eşliğinde karşılıklı göbek attılar.
‘HAKSIZLIK GİDERİLSİN’
Öğrenciler adına bir açıklama yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Tük Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Töre Özbek, YÖK’ün fen-edebiyat ile ilahiyat fakültelerine öğrenim süreci içinde eğitim bilimleri derslerinin verilmesi hakkını tanımasıyla birçok üniversitenin bu uygulamaya geçtiğini anımsattı. Uygulamanın sevindirici olduğunu belirten Özbek, şöyle konuştu: “Ancak Çukurova Üniversitesi, YÖK’e başvurmaya aciz bir halde kaderine razı olmaktadır. Biz kaderimize razı değiliz.”
REKTÖR ‘MÜDAHALE!’ DEDİ
Konuşmanın ardından slogan atmayı sürdüren öğrencilerden ikisi, Rektör Alper Akınoğlu ile görüşmek istedi. Ancak Prof. Dr. Akınoğlu, öğrencilerin görüşme talebini geri çevirdi. Öğrenciler bunun üzerine rektörlük binasına daha da yaklaşmak istedi. Gerginliğin artması üzerine olay yerine Çevik Kuvvet ekipleri çağrıldı. Yaklaşık 30 Çevik Kuvvet polisi, rektörlük kapısı önünde etten duvar ördü. Öğrencilerin oturma eylemlerini sürdürmesi üzerine Rektör Akınoğlu, sinirlenip binadan çıkarak Çevik Kuvvet polislerine, “Derhal müdahale edin!” diyerek tepki gösterdi. Prof. Dr. Akınoğlu tekrar binaya çıkarken, öğrenciler ‘Rektör istifa’ sloganları atarak dağıldı.
İMZALARA EL KONULDU
Uzun zamandır mücadele eden fen-edebiyat öğrencileri, daha önce de uygulamaya karşı imza kampanyası başlatmışlardı. Sınıf sınıf dolaşarak imza toplayan öğrencilerin topladıkları imzalara, üniversite yönetimi tarafından yasal olmadığı gerekçesi ile el konulmuştu. Üniversitede tekrar imza toplanmasına izin vermeyen rektörlük, öğrencilerin imza toplamasının yasal olmadığını iddia etmişti. (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğrencisiz çözüm!

SONRAKİ HABER

Kabahat değil demokratik hak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...