24 Aralık 2009 00:00

Savaş değil, iş istiyorlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergelerinde ki istihdam ve işsizlik oranlarının açıklanması ile birlikte bölgen illerindeki işsizlik ve yoksulluk tablosu bir kez daha ortaya çıktı.

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergelerinde ki istihdam ve işsizlik oranlarının açıklanması ile birlikte bölgen illerindeki işsizlik ve yoksulluk tablosu bir kez daha ortaya çıktı. İstihdam oranının en düşük olduğu illerin başında Diyarbakır, Siirt ve Şırnak gibi iller başı çekerken bölgede yaşayan işsizler savaşa yapılan yatırımdan vazgeçilerek istihdam alanları yaratılmasını istiyorlar.
Diyarbakır’da görüştüğümüz işsiz vatandaşlar savaşa, silaha yapılan yatırımdan vazgeçilerek bu paraların istihdam sorununu çözmek için harcanması gerektiğini dile getirerek, “Eğer böyle yaparlarsa akan kan da durur, işsizlik de çözülür” şeklinde konuştular. Başbakan’ın sık sık tekrarladığı ‘bölgeye bir çok yatırım yaptık’ sözlerini de yalanlayan vatandaşlar, “Devletin yardımı kömürden ibaret” dediler.
BAŞBAKANLIK BÖYLE Mİ YAPILIR?
Diyarbakır Bağlar’da geçimini hamallık yaparak sağlayan işsiz vatandaşlar hükümetin ekonomik politikalarını eleştirerek bütçenin daha adil dağıtılmasını istediler. Bölgedeki işsizliğin bir an önce çözülmesini isteyen vatandaşlar hükümete tepkili. Konu ile ilgili görüştüğümüz işsiz vatandaşlardan Davut Akar, Diyarbakır’da işsizliğin çok fazla olduğunu belirterek, kendisi gibi bir çok arkadaşının da kirasını dahi ödeyemediğini söyledi. “Başbakan halka hiç destek olmuyor. İş imkanları sağlansın” diyen Akar, “Başbakanlık böyle mi yapılır? Sabah geliyoruz Bağlar Dörtyol’da hamallık yapmak için bekliyoruz. Akşam olunca da eli boş eve dönüyoruz” şeklinde konuştu.
“Yöneticiler bu insanların gelip burada beklemesinin nedenini hiç sormuyor mu?” diyen Akar, “İşsizlik oranının açıklanmasını takip etmiyoruz çünkü zaten ne kadar işsizliğin olduğunu yaşayarak görüyoruz. Hangi kapıyı çalarsan iş yok diyorlar” dedi. Akar, “Hükümetin bölgeye yatırım yaptık diyor. Ama biz daha yatırım görmedik. Halka yapılan tek yardım kömür yardımıdır, onu da istemiyoruz çünkü iş imkanlarının sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
DEVLETİN YARDIMI KÖMÜRDEN İBARET
Ali Tutkal adlı vatandaş da yapılan yardımların sadece kömürden ibaret olduğunu belirterek, “Ayda en fazla 4 gün işe gidebiliyoruz. 200 milyona geçinmek zorunda kalıyoruz. Bu parayla geçimin olabileceğini kim söyleyebilir ki. Kömür dağıtılırken bile kendi yakınlarına ve torpilli insanlara veriliyor” şeklinde konuştu. “Devlet devlet olsaydı bunları engellerdi” diyen Tutkal, “Aldığım 200 milyon para ile 2 çocuğumu okula gönderiyorum” dedi.
PARALAR SİLAHA DEĞİL FABRİKAYA HARCANSIN
Diyarbakır’da 80 yıldır herhangi bir yatırımın olmadığını söyleyen Adil Ekinci ise, yatırımların batıya yapıldığını belirterek, seçimlerde oy verdikleri partilerden hayır görmediklerini söyledi. “Son seçimde DTP’li belediyelere oy verdik ama devlette ona yardım yapmıyor. Son bir buçuk ayda sadece bir gün işe gidebildim. Hamallık için sabah geliyorum akşama kadar aynı yerde bekliyorum ama eve eli boş dönüyorum” diyen Ekinci, “Devletin buna bir el atması gerek. Burada fabrikalar yapsınlar. Asgari ücrete dahi razıyız, çalışırız. Ama asgari ücretle bile iş bulamıyoruz” şeklinde konuştu. “İşsizlik devam ettiği takdirde ne bizim için ne de ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan insanlar için huzur olur” diyen Ekinci, “Ülkeyi yönetenlerde sanmasınlar ki bu işsizlik devam ettiği takdirde rahat olacaklar. Onlarında huzuru bozulur” şeklinde konuştu.
İŞ OLMADAN HUZUR OLMAZ
İrfan Tarı ise silaha harcanan paranın bir kısmı bile yatırıma ayrıldığı takdirde işsizliğin önüne geçilebileceğini söyledi. “Eğer gerçekten bu sorunu çözmek istiyorlarsa, İsrail’e, Amerika’ya silah için gönderdikleri dolarları Türkiye’de yatırıma harcasalar hem bu kan durur hem de işsizlik sorunu tamamen çözülür” diyen Tarı, “Para silaha harcandığı takdirde bu ülkede ne Türkler ne Kürtler nede Çerkezler, Lazlar rahat eder. Ekonomi iyi olmadan huzur olmaz. İşsizliğin ve yoksulluğun hemen çözülmesi gerekir” dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

HÜKÜMET İSTİHDAM YARATACAK ADIMLAR ATMADI
TÜİK’in açıkladığı 2008 tablosunda işsizliğin en yoğun olduğu kent olarak Şırnak dikkat çekiyor. Konuya ilişkin görüştüğümüz Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Şırnak’taki işsizliğin açıklanan rakamların daha da üzerinde olduğunu belirtti. “Daha sağlıklı araştırmaların yapılması gerekmektedir” diyen Geliş, “İşsizlik ve yoksulluk bölgede ciddi bir sorun haline gelmiştir. Hükümet bölgede yatırım yaptığını söylemesine rağmen bugüne kadar istihdam yaratacak adımlar atılmadı. Bölgede huzur ortamının yaratılması son drece önemlidir. Tarım ve hayvancılık bölgemizde unutulmuş durumdadır. Köyler boşaltıldı. İnsanlar meralarına gidemiyorlar” şeklinde konuştu.

Ergin Tekin - Mehmet Çakmakçı
ÖNCEKİ HABER

Yurtta eylem var!

SONRAKİ HABER

Belediye başkanı hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...