24 Aralık 2009 00:00

‘Bu koşullarda dönmemiz imkansız’

TÜRKİYE’nin boşaltılması için yoğun çaba gösterdiği Mahmur Mülteci Kampı’na giden kapatılan DTP’nin milletvekilleri ve belediye başkanlarından oluşan heyet..

Paylaş

TÜRKİYE’nin boşaltılması için yoğun çaba gösterdiği Mahmur Mülteci Kampı’na giden kapatılan DTP’nin milletvekilleri ve belediye başkanlarından oluşan heyet, Mahmur Kampı ve Kürdistan Federe Bölgesi yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Mahmurlular Türkiye’de koşullar düzeltilmediği sürece geri dönmelerinin imkansız olduğunu belirttiler.
Heyet, önceki akşam 400 kişiden oluşan Mahmur Halk Meclisi ile toplantı yaptı. Toplantıda konuşan meclis üyeleri, daha önce duyurdukları 10 maddelik talepleri karşılanmadan dönmeyeceklerini belirttiler. Türkiye’de sorunların devam ettiği, koşulların değişmediğini ve hakların güvenceye alınmadığına vurgu yapan meclis üyeleri, kendilerini Türkiye vatandaşı olarak gördüklerini, ancak mevcut koşullarda dönmelerinin imkansız olduğunu söylediler.
YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜLER
Heyet kamptaki temaslarının ardından buradan ayrılarak, Mahmur Kaymakamı Seyit Barzan Kakei ile bir araya geldi. Ziyarette Kürdistan Federe Bölgesi yetkililerinin Türkiye Kürtlerinin sorunları ile yakından ilgilenmeleri talep edildi. Buradan Hewler’e geçen heyet üyeleri, bir seminere katıldıktan sonra Kürdistan Parlamentosu’nu ziyaret ettiler. Heyet temaslarını tamamlayarak bugün Türkiye’ye dönecek. (Hewler/DİHA)

TALEPLER
Mahmur kampında yaşayan Kürtler Türkiye’ye dönmek için gerçekleşmesini istedikleri talepleri şöyle sıraladılar:
*Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşebilmesi ve kalıcı toplumsal barışın tesis edilebilmesi için Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve ‘yol haritası’nın kamuoyuna açıklanması,
*Askeri operasyonların durdurulması.
*Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümünün önünün açılması,
*Kürt halkının iradesi esas alınarak, sorunun diyalog ve müzakere yöntemiyle çözülmesi
*Türkiye ulusunun bir parçası olarak Kürt kimliğiyle, anayasal güvenceye sahip olarak özgür ve eşitçe birlikte yaşamak,
*Kürtçeyi her yerde özgürce konuşmak, öğrenmek, geliştirmek
*Çocukları Kürtçe adlandırabilmek, onları kendi dillerinde eğitmek ve büyütmek,
*Kürt tarihi, kültürü, sanat ve edebiyatını özgürce yaşamak, geliştirmek ve korumak,
*Köy, kasaba, şehirlerde özel harekatçı, korucu, polisin baskı ve zulmünden uzak, güvenlik içinde yaşayabilmek, koruculuk sisteminin kaldırılması,
*Irak Kürdistan bölgesinde yaşayan T.C. vatandaşı Kürtlerin, sorunun demokratik ve barışçıl çözümüyle birlikte Türkiye’nin Kürt bölgesinde kendi iradeleriyle yaşaması, kendi güvenliklerini sağlayabileceği toplu bir yerleşim yerinin yapılması, dönüşün BM denetiminde olması.

ÖNCEKİ HABER

Balkan partileri krizi tartıştı

SONRAKİ HABER

Baskın, gözaltı ve tutuklama açılımı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...