24 Aralık 2009 00:00

Balkan partileri krizi tartıştı

Yunanistan hafta sonunda, Balkan Ülkeleri Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.

Paylaş

Yunanistan hafta sonunda, Balkan Ülkeleri Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
“Kapitalist Kriz, Krizin Balkan Ülkelerine Etkisi ve Krize Karşı Mücadele” başlıklı toplantıda katılımcılar; krizin kapitalizmin doğasından kaynaklanan bir kriz olduğu, mali kriz ve bazı şirketlerin yöneticilerinin kötü yönetiminden kaynaklanmadığı, kapitalizmin anarşik üretimi ve belirsiz bir pazara yönelik üretimi sonucu ortaya çıktığı, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak bir üretim gerçekleşmezken bazı malların aşırı üretiminin gerçekleştiği üzerinde görüş birliğine vardılar. Katılımcı partiler, Balkan partileri ve sendikal hareket arasında bilgi alışverişinin sistemli ve örgütlü olarak kurulması ve yoğunlaştırılması, mücadele deneyimlerinin paylaşılması ve mücadele ortaklıkları kurulması konularında da fikir birliğine vardılar.
Toplantı gündemi haricinde, dünyadaki genel sorunlar konusunda da görüşlerini açıklayan partiler, NATO’nun Balkanlar’daki mevcudiyetine ve Avrupa Birliği’nin (AB) halk düşmanı politikaları ile NATO ve AB’nin Afganistan, Irak ve diğer ülkelere yönelik saldırılarına karşı mücadelenin önemine vurgu yaptılar. ABD’de tutsak olan beş Kübalı ile dayanışma, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da AB önderliğinde sürdürülen anti-komünist kampanyanın kınanması ve Gürcistan’da faşizme karşı zaferin sembolü olan heykelin yıkılmasını protesto kararı da alındı.
SSCB TARTIŞMASI
Balkan Partileri Toplantısı’nın son günü, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Şubat 2009’da topladığı 18. kongrede kabul edilen “Sosyalizmin İnşası ve Sosyalist Sistemin Dağılması Üzerine” tezleri hakkında katılımcı partilere bilgi verdi.
KKE, son kongresinde yayınladığı tezlerde Stalin’in ölümünden sonra Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nde (SBKP) oportünist unsurların yönetimi ele geçirdiğini, sosyalist ilkelerden saparak, kapitalist ilişki ve ekonomik unsurları devlet ve ekonomide etkin hale getirdiğini, 20. kongreden sonra kapitalizmin restorasyonuna girişildiğini, Stalin’in doğru Marksist-Leninist çizgisini savunan kadroların tasfiye edildiğini savunuyor. KKE’nin tezlerini dinleyen delegasyon, genel olarak Stalin ve Stalin dönemi hakkında övücü sözler ederken, daha sonraki sürecin tahlili hakkında fazla bir şey söylemediler.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek ise KKE’nin yeni tezlerinin önemli olduğunu ve olumlu bulduklarını, fakat tezlerin varması gereken sonuçlara götürülmediğini söyledi. Sürek, “Örneğin ‘60’lı yıllardan sonra SBKP’yi burjuva unsurların ele geçirdiğini ve ekonomide kapitalist ilişkilerin adım adım uygulanmaya başlanıp yaygınlaştırıldığını söyledikten sonra, 1989’a kadar SSCB’nin hâlâ sosyalist bir ülke olduğunu ve bir sosyalist ülkenin ‘60’larda hemen sosyalist sistem olmaktan çıktığını söylemek yanlıştır” dedi. Sürek, KKE’nin bugün kabul ettiği tezlerin önemli bir bölümünün 30-40 senedir bazı parti ve örgütler tarafından savunulduğunu ifade ederek, KKE’nin bu parti ve örgütlere karşı tutumu ve ilişkisinin bundan sonra nasıl olacağı sorusunu yöneltti. KKE ise bu soruya sözü edilen partilerin “Sosyalist Kamp” dışından eleştirilerini yönelttiğini, KKE’nin ise her şeye rağmen “Sosyalist Kamp” içinde kalmayı tercih ettiğini iddia etti.
(Selanik/EVRENSEL)

HANGİ PARTİLER KATILDI

Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) ev sahipliği yaptığı toplantıya, Türkiye’den Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP), Bulgaristan Komünist Partisi (BKP), Bulgaristan Komünistlerinin Partisi (BCP-GD), Hırvatistan Sosyalist İşçilerin Partisi (SRP), Makedonya Komünist Partisi (MKP), Romanya Komünist Partisi (RKP), Yugoslavya Yeni Komünist Partisi katıldı. Arnavutluk Komünist Partisi ise vize sorunları nedeniyle toplantıya katılamadı.
Seyit Aldoğan
ÖNCEKİ HABER

Avrupa’da 120 kişi soğuktan öldü

SONRAKİ HABER

‘Bu koşullarda dönmemiz imkansız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...