24 Aralık 2009 00:00

Yoksulluk çocukları köle yapmış

KARAYİPLER’deki ada devletlerden Haiti’de aşırı yoksulluk nedeniyle 225 bin çocuğun, herhangi bir ödeme yapılmadan ev işlerinde çalıştırıldığı, özellikle genç kızların...

Paylaş

KARAYİPLER’deki ada devletlerden Haiti’de aşırı yoksulluk nedeniyle 225 bin çocuğun, herhangi bir ödeme yapılmadan ev işlerinde çalıştırıldığı, özellikle genç kızların cinsel, psikolojik ve fiziksel açıdan istismar edildiği bildirildi.
Pan-Amerikan Kalkınma Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre, evlerde herhangi bir ücret vermeden çalıştırılan bu çocuklar, “birlikte kalan” anlamında “restavek” olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 4 milyon nüfusu bulunan Haiti’de sıklıkla görülen bu durumun temelinde aşırı yoksulluğun bulunduğu, yoksul ailelerin, bakamadığı çocuklarını maddi durumları iyi olan ailelere gönderdiği belirtiliyor. Raporda, mevcut durumun ortadan kaldırılması için Haiti hükümeti ve uluslararası yardım kuruluşlarının yoksulların eğitimi ve kadın sığınma evleri gibi sosyal hizmet kurumlarına yatırım yapılması gerektiği de vurgulandı.
SAYI ARTIYOR
UNICEF’in 2002 yılında bu ülkede yaptığı benzeri araştırma “restavek” olarak çalıştırılan çocukların sayısının 172 bin civarında olarak belirlenirken, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 2007-2008 yılları arasında yapılan söz konusu araştırma ise bu sayının 225 bine kadar yükseldiğini ortaya koydu.
Her iki araştırmada belirlenen sayının gerçek rakamların çok altına olduğunu söyleyen Pan-Amerikan Kalkınma Vakfı yetkilileri ise, durumun çok daha vahim olduğunu ifade etti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yangın binlerce kişiyi evsiz bıraktı

SONRAKİ HABER

Avrupa’da 120 kişi soğuktan öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa