24 Aralık 2009 00:00

Zor yıllar, ölümcül kararlar

Mehmet Güler’in ilk kitabı, Ölümden Zor Kararlar adlı romanı hakkında açılan dava devam ediyor.

Paylaş

Mehmet Güler’in ilk kitabı, Ölümden Zor Kararlar adlı romanı hakkında açılan dava devam ediyor. İstanbul Ağır Ceza tarafından açılan davanın gerekçesi, kahramanlarının diyaloglarıdır. Roman kahramanlarının diyaloglarının suç unsuru taşıdığı kanaati ve bu nedenle açılan davalar yeni bir şey değil. Bu tür roman ve öykülerin kahramanları Kürt veya Ermeni iseler, daha baştan kaybetmiş sayılırlar. Zira, onlar da gerçek hayattaki kişiler gibi potansiyel suçludurlar!
Güler’in hem şiirleri hem de romanı, bölgemizde yaşanan Kürt sorunu ve bu sorun nedeniyle süren savaştan izler taşıyor. Böylesi bir ortamda yaşanan Kürt aşkı da, bir zaman sonra trajediye dönüşüyor ve bu da coğrafyanın yazgısıyla benzeşiyor.
Romanın konusunu ihtiva eden aşk öyküsü çok ilgi çekiciydi. Konusu kısaca şöyle:
Sabri cezaevinden tahliye olur, çıkışta polisler onu gözaltına alır, hücrede işkenceyle karşılaşır. Sonra tutuklanır ve GATA’ya götürülürken şehirlerarası otobüste kelepçelerini söker ve iki askerin elinden firar eder.
Eski bir arkadaşı olan Celal’in yaşadığı kente gelir. Onu bulur ve bir eve yerleştirilir. Celal müteahhitlik yapıyorsa da, hâlâ siyasete olan duyarlılığı sürmektedir.
Bu arada Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencilerinden Sıti ve bir grup arkadaşı, gençlik örgütlenmesi içerisindedirler ve kurdukları yeni ilişki Hayri isminde biridir. Hayri, onları dağa çıkmaya yönlendirir, siyasi bilinç edinmelerine öncülük eder.
Celal ise iş gerekçesiyle çıktığı yurtdışı gezisinden dönüşünde Sabri’ye sevinçli haberler getirmiştir. Arkadaşları, Sabri’yi gelip bulunduğu yerden alacak ve güvenli bir şekilde dağa götüreceklerdir.
Kaderin bir cilvesi; Sabri ve Sıti aynı zaman diliminde, aynı yöne doğru gitmektedirler. Belki bir gün buluşurlar da, neden olmasın?..
Kitapta bunun işareti veriliyor çünkü. Sıti, Sabri’nin firar haberi büyük bir gazetenin baş sayfasında verildiğinde fotoğrafına bakarken, çok beğendiğini ifade etmişti Elif’e.
Öte yandan şehir örgütlenmesinde bulunan Kamuran, gözaltında işkencede yaşamını yitirir. Hayri, bir operasyonda kaldığı evi ablukaya alan polisle çatışmaya girer ve yaralı ele geçirilir.
Elif gözaltına alınıp tutuklanır.
ÇIKIŞSIZ AŞKLARIN ÖYKÜSÜ
Kitabın asıl öyküsü, dağlarda, kamp karargahında, çatışma alanlarında süren ve birbirlerinden ayrılmayan, ayrı kalsalar da bir süre sonra buluşan Sabri ile Sıti’nin fırtınalı aşkıdır ve oradan oraya sürüklendikleri serüvenlerdir. Deyim yerindeyse, ateşten gömlek giymiş ve bütün riskleri göze almış iki kişinin çıkışsız aşklarının öyküsü anlatılıyor. Kitabın iki kahramanı öyle badireler atlatıyor, öyle zor anlar yaşıyorlar ki, bir destan yazılabilir, iyi bir senaryoya dönüştürülüp çok ilgi çekebilecek bir film olabilir.
Sıti’nin, Sabri ile serüvenli yolculuklarının birinde, Sabri’nin bir operasyonda ağır yara alması sonucu, arkadaşlarının infaz edip oradan uzaklaşma kararının kendisine verilmesi talihsizliği karşısında, bu karara uymayıp Sabri’yi bir sığınağa taşıması ve onu tedavi etmeye başlaması, onu sevgisiyle yaşatma çabasıyla kitabın birinci cildi son buluyor.
Sessiz Dans (Şiir), Kasım 2009, 104 sayfa
Ölümden Zor Kararlar (Roman) Eylül 2008
N.Mehmet Güler, Belge Yayınları, 1. Cilt, 110 sayfa
Vedat Çetin
ÖNCEKİ HABER

Amargi’den Annelik Sayısı

SONRAKİ HABER

Ölüme mahkum edilen bir halkın öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...