24 Aralık 2009 00:00

Binlerce yılda oluştu bir günde yok ettiler!

Türkiye’deki 305 önemli doğa alanından biri olan Gediz Deltası’nda bulunan Homa Dalyanı’ndaki deniz kabuğu kumsalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından betonlandı.

Paylaş

Türkiye’deki 305 önemli doğa alanından biri olan Gediz Deltası’nda bulunan Homa Dalyanı’ndaki deniz kabuğu kumsalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından betonlandı. Doğanın binlerce yılda yaptığı güzelliği bir günde yok edenlerin açıklaması ise “Dalyandaki binaya ulaşım güçlüğü”!..
Bilimsel araştırma amacıyla Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne tahsis edilen Homa Dalyanı’nı Ege Denizi’nden ayıran ve deniz kabuklarının birikmesi sonrası oluşan yaklaşık 2 kilometrelik kumsal, fakültenin talebi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler tarafından betonlandı. Oysa, dalyanının bulunduğu Gediz Deltası, Türkiye’deki 13 Ramsar Alanı’ndan (koruma altına alınmış alan) biri. Dalyan, koruma altındaki birçok kuşun üreme ve beslenme alanı. Dünyada koruma öncelikli olan tepeli pelikan (pelecanus crispus), hazar sumrusu (sterna caspia), küçük sumru (sterna albifrons) gibi pek çok kuşun ürediği, barındığı dalyan, İzmir Körfezi’ndeki balık üretimi için de önemli bir alan. Gediz Deltası ise aynı zamanda birinci derece Doğal SİT statüsüne de sahip.
270 KUŞ TÜRÜ
Batı Anadolu’nun en büyük deltası olan Gediz Deltası, barındırdığı kuş türleri açısından dünya çapında önemli bir sulak alan. Bölge; yaklaşık 270 kadar kuş türünü barındıran dalyanlar, azmaklar, tatlı ve tuzlu su bataklıkları, su basar Akdeniz çayırları, tuzlu düzlükler, tuzlalar, tepelikler, tarım alanları gibi çok farklı ekosistemleri barındırıyor. Bu önemli doğal yapısı nedeniyle Türkiye’deki on üç Ramsar alanından biri olan Gediz Deltası, çeşitli ulusal ve uluslararası koruma statülerine sahip olan önemli bir alan. Homa Dalyanı’ndaki adacıklarda nesli tehlikede olan birçok kuş barınmakta. Dalyan ayrıca, Türkiye’nin Akdeniz sahillerinde üreyen Caretta Caretta deniz kaplumbağaları için önemli bir kışlama alanı.
BELEDİYE SUÇ İŞLEDİ
Dalyandaki deniz kabuğu kumsalının betonlarla tahrip edilmesi karşısında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı’na başvuran Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği ve Doğa-Der, yolun düzeltilmesini isterler. Defalarca tekrarlanan bu başvuranlara, İBB ve EÜ Su Ürünleri Fakültesi, her defasında molozun bir an önce alandan kaldırılacağı cevabını verir. Alanda yaptıkları incelemede ise sadece 200 metrelik bir bölümün molozlardan temizlendiği, kalan kısmın üzerinin kumlarla örtüldüğü tespit edilir. Anlaşılan belediye, işlediği suçu, üzerini kumla örterek yok etmeye çalışmaktadır.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Doğa-Der Başkanı Güven Eken, Homa Dalyanı’na yapılan bu uygulamanın Anayasa başta olmak üzere uluslararası Ramsar ve Bern sözleşmesine aykırı olduğunun altı çizdi. Dalyanın “yaban hayatı koruma statüsünde bulunduğunu ve birinci derece doğal SİT alanı olduğunu” kaydeden Eken, “Alanın önemini ve fiziksel özelliklerini bilmelerine rağmen, tonlarca moloz dökmüşler. Bu üstelik Büyükşehir’in yaptığı ilk olay değil. Arıtma tesisi de benzer sorunlarla yıllardır çalışıyor” dedi.
ÇÖZÜM DEĞİL
Homa Dalyanı’ndaki bu tahribatla ilgili bir rapor hazırlayan Su Altı Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Kıyı Mühendisi Zafer Kızılkaya, dalyan yolunun kabaran deniz ve dalgaların etkisi altında kalmasının problemin başlangıcı olduğunu belirterek, “Bu durumda mevcut dolgunun probleme uzun vadeli çözüm getirmesi mümkün değildir, sadece zaman kazandırabilir” dedi. Kızılkaya, raporunda kıyı bağlantısı olmayan bir dalgakıran önerirken, bu dalgakıranın hem Homa Dalyanı’nın kumsalını ve arkasındaki alanı koruyacağını, hem de birçok deniz kuşu için güvenli bir ortam oluşturacağını kaydetti.
(İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Perşembe Belediyesi’nden sahil yağması

SONRAKİ HABER

Amargi’den Annelik Sayısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...