24 Aralık 2009 00:00

Gerilim hatları Karadeniz’de kanser saçıyor

TÜBİTAK öncülüğünde 2.5 yılda Doğu Karadeniz kanser haritası hazırlandı.

Paylaş

TÜBİTAK öncülüğünde 2.5 yılda Doğu Karadeniz kanser haritası hazırlandı. Çevresel faktörlerin kanser vakalarına olan etkisini belirlemeyi amaçlayan araştırmada, Artvin-Giresun arasında uzanan 250 kilometrelik yüksek gerilim hattının adeta ölüm saçtığı ortaya çıktı.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kanserin en çok hangi bölgelerde görüldüğü ve hangi kanser türleri ile sık karşılaşıldığı araştırıldı. Ayrıca kanser vakalarının bölgenin bitki örtüsü, su ve toprak kaynakları, arazi yapısı, enerji nakil hattı gibi çevresel faktörlerle ilişkili olup olmadığı incelendi. 2000-2007 yılları arasında Doğu Karadeniz’de yer alan 7 ilde görülen 15 bin 299 kanser vakası dikkate alınarak yapılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.
GÜNEYDE DERİ KANSERİ FAZLA
Araştırmaya göre nüfusa göre kanser vakası yoğunluğunda Trabzon ilk sırayı alırken, bunu Gümüşhane, Rize, Artvin, Giresun ve Bayburt izliyor. Araştırmada, güney ve doğu yamaçlarında yaşayanlarda deri kanseri vakalarının diğer yamaçlarda yaşayanlara göre daha yoğun olduğu, mide, kalın bağırsak ve prostat vakalarının daha çok 250 metre arazi rakımının altında yaşayan insanlarda görüldüğü belirlendi. Akciğer vakalarının tarımsal alanlarda yoğun olduğu, radon gaz ölçüm değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde ise akciğer ve deri kanserlerinin diğer bölgelere oranla daha yoğun olduğu tespit edildi. Kayaç türü volkanik olan bölgelerde mide ve meme kanserinin, granitoid olan bölgelerde ise mide kanserinin daha yüksek olduğu da araştırmanın ortaya koyduğu başka sonuçlar da oldu.
Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise Artvin-Giresun arasında uzanan yaklaşık 250 kilometrelik yüksek gerilim hattının kanser vakalarına etkisinin tespiti oldu. Enerji hattına 600 metre mesafe içerisinde bulunan yerleşim yerlerindeki kanser vakalarının, hattın dışındaki yerlere oranla oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı.
Enerji hattı çevresindeki yerleşim alanlarının risk altında olduğu belirtilen açıklamada, Hat çevresindeki yerleşim alanlarının risk altında olduğu belirtildi. Dünyadaki bilimsel çalışmalarda, elektromanyetik radyasyon yayan yüksek gerilim hatlarının kansere yol açtığının vurgulandığı açıklamada, yapılan araştırmanın bunun en büyük kanıtı olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Sincap ormancılar yılbaşı nöbetinde

SONRAKİ HABER

Perşembe Belediyesi’nden sahil yağması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...