25 Aralık 2009 00:00

Dayanışma sürüyor, direniş 11. gününde

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun “sürekli eylem” kararı almasının ardından, Türk-İş önünde mücadelelerinin 10. gününe giren ...

Paylaş

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun “sürekli eylem” kararı almasının ardından, Türk-İş önünde mücadelelerinin 10. gününe giren TEKEL işçilerinin ve ziyaretçilerinin gündemi “mücadele” kararları oldu. Günboyunca işçiler bugün sabah saatlerinde yapılacak bir saatlik iş bırakma ve sonrasındaki eylemleri konuştular. İşçilerin CHP ve MHP’ye ziyaretleri ise polis engeline takıldı.
İşçiler sabah erken saatlerde yine Türk-İş önüne geldiler. Gündemleri, konuşma konuları ise Türk-İş Başkanlar Kurulunun aldığı kararlar oldu. İşçiler, Tek Gıda-İş’in aldığı karar doğrultusunda MHP ve CHP Genel Merkezlerine kitlesel olarak gideceklerdi. Ancak bu gidişler polis engeliyle karşılaştı.
İşçiler, MHP’ye gitmek için Türk-İş binasının hemen arkasındaki Mithatpaşa Caddesi üzerindeki otobüslerine bindiler. Ancak polis otobüslerin önünü keserek hareketlerini engelledi.
Gerekçe olarak “güvenliği” gösteren polis, aynı şekilde CHP’ye gitmeye hazırlanan işçilere de izin vermedi. CHP ve MHP’li milletvekillerinin gelerek otobüslere binmelerine ve araya girmelerine rağmen polis otobüslerin kalkışına izin vermedi.
İşçiler de zaman zaman trafiğin de kapandığı bu engellemeyi alkış ve sloganlarla protesto ettiler.
Uzun bir bekleyişin ve zaman zaman da yaşanan itiş kakışın ardından iki otobüsün geçişine izin verildi. İşçiler MHP Genel Merkezi’ne gittiler. Ancak, bu kez CHP’ye gidecek otobüsler uzun süre kaldırılmadı. Saatler sonra iki otobüs hareket ederken, diğerleri bekletildi. CHP Genel Merkezi’ne giden iki otobüsteki işçiler, diğer arkadaşlarına izin verilmemesi üzerine görüşmeden Türk-İş önüne geri döndüler. İşçilerin talepleri üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Türk-İş önüne gelerek, işçilere seslendi. İşçilerin mücadelesini desteklediklerini belirten Baykal, Başbakan Erdoğan’a, “biran önce bu sorunu çözmezse altında kalacağı” uyarısı yaptı.
İşçilere kitlesel bir destek de TMMOB üyesi mimar ve mühendislerden, şehir plancılarından geldi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı burada yaptığı konuşmada TEKEL işçilerinin mücadelesine destek verdiklerini; kendi mücadaleleri saydıklarını söyledi.
İşçilerin 10 gündür süren direnişleri, dayanışma ve desteklerle daha da güçlenirken, işçiler ise sık sık “Genel grev, genel direniş”, “geliyor, geliyor, genel grev geliyor”, “Ölmek var, dönmek yok”, “Yan gelip yatmadık, vatanı satmadık”, “Hükümet istifa”, “Ak ak dediler, karanlığa gömdüler” sloganları ile AKP Hükümeti’ni protesto etti, istifasını istediler.
Dün gün boyunca atılan, “Her yer TEKEL, her yer direniş” sloganı giderek yaygınlaşırken, yoldan geçen araçlar kornalarıyla, yoldan geçenler durup, alkışlarıyla işçileri selamladılar. (Ankara/EVRENSEL)

TEKEL işçileri ODTܒdeydi

On bir gündür Ankara’da eylemde olan TEKEL işçileri ODTܒde öğrencilerle bir araya geldi. Eylemlerinin onuncu gününde, Eğitim-Sen ODTÜ Temsilciği ve ODTÜ Ekonomi Topluluğu’nun düzenledi söyleşide öğrencilerle buluşan TEKEL işleri sık sık “Mücadelemize destek olun” çağrısı yaptılar.
İzmir’den gelen Besra Akgül, TEKEL’e yıllarını verdiğini belirterek şimdi kapı önüne konulmak istendiklerini söyledi. Geleceğin gençliğin elinde olduğunu ifade eden ve gençleri de kendileriyle birlik olmaya çağıran Akgül, “Açılımın ne olduğunu başbakan gelsin bizden öğrensin” dedi. İzmir’den gelen bir başka işçi ise gün geçtikçe sendikalı işçi sayısı oranının azatlığını belirterek, “Devlet sendikalı işçi yerine kölelik sistemini getirmeye çalışıyor” diye konuştu. Çalışma koşullarının çok ağır olduğunu belirten işçiler, balyaları sıyırırken yüzlerinde haşerelerin dolaştığını, su içmeye bile vakitleri olmadığını söylediler.
Etkinliğin sonunda söz alan SES MYK üyesi Şükran Doğan ise “TEKEL özelleştiğinde ve arkadaşlarımızın gidecekleri yer kamu kurumları. Ama yarın kamu kurumlarımız özelleştiğinde gideceğimiz bir yer yok” diyerek TEKEL işçilerinin kazanmasının herkesin kazanması anlamına geldiğini söyledi. Doğan, TEKEL işçileriyle dayanışmak için öğrencilerin ve kamu çalışanlarının da her Cuma bulundukları yerlerde derse geç girerek, işe geç başlayarak destek olması gerektiği belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

Çay-Çorba Sakarya esnafından

TEKEL işçilerine en büyük destek verenlerden biri de, direniş alanına yakın Sakarya Caddesi esnafı ve emekçileri oldu. Sendikaların misafirhanelerinden sabahın erken saatlerinde gelen TEKEL işçileri, Türk-İş’in önünde Sakarya Caddesi esnafının çorba, çay, boğaça ikramlarıyla ısındı. İşçiler dayanışmanın en güzelini yaşadılar. Sakarya esnafı bunu sadece bir gün yapmadı, her sabah aynı ikramda bulunarak, işçilerin mücadelesine desteğini bu şekilde verdi.
Kadın işçiler ise arkadaşlarına karanfil dağıttılar.

GEÇ SAATLERE KADAR ZİYARETÇİ AKINI YAŞANDI

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun kararının açıklanmasının ardından, Türk-İş önünde bekleyişlerini sürdüren TEKEL işçilerine önceki gün akşam geç saatlere kadar kitlesel destek ziyaretleri sürdü.
Ankara Üniversitesi öğrenciler kitlesel ziyaretlerinin ardından, işçilerin mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini söylediler. Öğrenciler kendilerini ‘provokatör’ ilan eden hükümeti de protesto ettiler.
İşçileri İstanbul Bağısız Milletvekili Ufuk Uras da ziyaret ederek, “hükümet 4/C’de ısrar ederse, kendisinin de Meclis’te milletvekili maaşlarının da 4/C’ye endekslenmesini önereceğini” söyledi.
Akşam saatlerinde bir kitlesel ziyaret de Tez Koop-İş’ten geldi. Tez Koop-İş Ankara Şubelerine üye işçiler ve sendika yöneticileri Sezenler Sokak’taki şube önünde buluşup, kitlesel olarak Türk-İş önüne geldiler. Alkış ve sloganlarla karşılanan Tez Koop-İş, TEKEL işçilerinin yalnız olmadığını sloganlarına yansıttı. Burada konuşan Genel Başkan Gürsel Doğru, TEKEL işçilerinin mücadelesinin kendi mücadeleleri olduğunu ve her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Eğitim Sen merkezi ve Ankara şubeleri de ziyaret ederek TEKEL işçilerinin yanında olduklarını ilan ettiler. Burada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, TEKEL işçilerinin sadece kendilerinin değil, tüm gençlerin ve kadınların da geleceğine sahip çıktığını vurguladı. KESK’li kadınlar da TEKEL işçilerine destek vererek, daha sonra bir grup TEKEL işçisi kadını evlerinde misafir ettiler.
Sendikalar ziyaretlerinde işçilere sıcak çorba ikramında da bulundular.
ALEVİLERDEN DESTEK
Ankara Adliyesi’nde Sivas Davası’na katılıp, ardından Maraş Katliamı’nı 31. yılında protesto eden Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri ve aileler daha sonra TEKEL işçilerini ziyaret ederek, destek verdiler. Pankart ve önlükleriyle Türk-İş önünde mücadelelerini yürüten işçileri ziyaret eden Aleviler, “TEKEL işçisi yalnız değildir” diye seslendiler. Burada TEKEL işçilerine seslene ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “Sizleri ve mücadelenizi Bir Sultan’ın bilinci ve inancı ile selamlıyorum” dedi. “Pirimiz bizi sizin yanınıza yolladı. Dedi ki, ‘emek en yüce değerdir. Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de, Çorum’da katledilenler işçilerdir. Onları katledenler de işçi ve emekçi düşmanlarıdır’. Siz direndikçe, biz direndikçe ne işçiler işsiz kalacak, ne Alevi-Sünniler katledilecek” dedi. Balkız’ın sözleri,. “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı ile karşılandı. Balkız sözlerini, “sadece Sıhhiye’yi, Ankara’yı değil, bütün Türkiye’yi salladınız. Hz. Pir yanınızda olsun” sözleriyle bitirdi. TEKEL işçileri ise kumanyalarını Balkız’la ve ziyaretçilerle paylaştılar.

‘Çözüm işçi ve emekçilerin birliğinde’

TEKEL işçilerine bir anlamlı ziyaret de üretici köylülerden geldi.
TÜM KÖY-SEN yöneticileri de TEKEL işçilerine destek ziyareti yaptı. Ziyarette işçilere seslenen Tüm Köy-Sen Kurucu Üyesi Abdullah Varlı, TEKEL işçilerinin dirençli tutumunun Türkiye’de rüzgarın yönünü değiştirdiğini belirterek, rüzgarın işçiden yöne esmeye başladığını söyledi.
Türk-İş Başkanlar Kurulu kararının doğru yönde olduğunu, ama yeterli olmadığını belirten Varlı, bütün emek ve demokrasi güçlerinin birleşerek üretimden gelen gücünü kullanması gerektiğini vurguladı.
Varlı, “çözüm işçi ve emekçilerin birliğindedir, genel grevdedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Geceyi vincin tepesinde geçirdiler

TUZLA Tersaneler Bölgesi’nde buluna Torgem Tersanesi işçileri alacakları ödenmeyince vince çıktı. 4 aylık ücretlerini alamadıkları için bir aydır işyeri önde direniş yapan işçilerden altısı patronun sözünde durmaması üzerine önceki gün saat 14.00 sularında vincin üzerine çıkarak eylem yaptı. Dün 11.00’a kadar vincin tepesinde kalan işçiler patronun işçi alacaklarının bir kısmını ödeyeceği sözünü vermesi üzerine eylemlerine son verdiler. Kalan alacaklarının da 25 Ocak’ta ödeneceği sözü verildi. Vinçten inen işçiler polis tarafından gözaltına alındı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Torgem Tersanesi YET Denizcilik taşeron firmasında çalışan 15 işçi aylardır kiralarını ödeyemediklerini, çocuklarını okula gönderemediklerini, patronun krizi bahane ederek ücretlerini ödemek istemediğini söylediler. Patronun kriz bahanesine rağmen işyerinde çalışmanın tam hızla devam ettiği ve yeni siparişler alındığı belirtiliyor. İşçiler paralarını istedikleri için hakarete maruz kaldıklarını ifade ederek, bu nedenle suç duyurusunda bulunduklarınızda sözlerine eklediler. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sendikalarda ideolojik sapmalar

SONRAKİ HABER

Cüneyt Gökçer hayata veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...