26 Aralık 2009 00:00

iŞÇiLER UYARDI

Türk-İş üyesi işçiler, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, İzmir’de 1 saat iş bıraktı.

Paylaş

Türk-İş üyesi işçiler, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, İzmir’de 1 saat iş bıraktı. Özellikle Karayolları, DSİ, TEDAŞ, Tarım İşletmeleri gibi kamu işçilerinin ağırlıkta olduğu işyerleri ile PETKİM ve TÜPRAŞ’ta eylem etkili oldu. TÜMTİS üyesi işçiler de eyleme katıldı.
İşçiler, dün sabah saat 08.00’den itibaren Bornova Ağaçlı Yol’da bulunan Karayolları İkinci Bölge Müdürlüğü önünde toplandı. Tes-İş üyesi DSİ ve TEDAŞ işçileri sloganlarla yürüyerek Karayolları önüne geldi. Eylemde sık sık, ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’, ‘İşçiye kalkan eller kırılır’, ‘Genel grev genel direniş’ sloganları atıldı.
TÜM İŞÇİLER HUZURSUZ
Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, işçilerin yaşadığı tüm sorunların sorumlusunun Hükümet olduğunu belirterek, sadece TEKEL işçilerinin değil, tüm işçilerin huzursuz olduğunu belirtti. TEKEL işçilerinin, itfaiye işçilerinin, şeker işçilerinin, Taşucu Kağıt İşletmesi işçilerinin, maden işçilerinin geleceklerinden kaygı duyduğunu dile getiren Kundakçı, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında verilen mücadele ekmek mücadelesidir” dedi.
11 gündür soğuk, yağmur demeden mücadele eden TEKEL işçileriyle dayanışmak için bir saatlik iş bıraktıklarını ifade den Kundakçı, eylemlerinin her cuma devam edeceğini belirtti. Pazartesi ve salı günü Ankara’da toplanacaklarını ve Meclis’e yürüyeceklerini söyleyen Kundakçı, İzmir’de de diğer emek örgütleri ile bir araya geleceklerini sözlerine ekledi. İşçiler “Her yer TEKEL, her yer Ankara” sloganları ile her alanda mücadele kararlılıklarını vurguladılar.
Türk-İş üyesi işçilerin eylemine DİSK Bölge Temsilcisi ile KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları ve İzmir Tabip Odası da katılarak destek verdi.
TÜPRAŞ VE PETKİM’DE ÜRETİM DURDU
Aliağa’da bulunan, Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu PETKİM ve TÜPRAŞ’ta da işçiler işe bir saat geç başladı.
İşçiler adına açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, TEKEL işçilerinin mücadelesi sonucu Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun toplanıp kararlar almak zorunda kaldığını belirterek, “Artık işçilerin beklemeye tahammülü yok. Hakkını isteyenlere nasıl bakıldığını gördük. Günü kurtarmaya dönük eylemler değil, sonuç alıcı eylemler örgütlemenin vaktidir” dedi. Demiryolu ve TEKEL işçilerinin nasıl mücadele edileceğini gösterdiğini dile getiren Doğan, Petrol-İş olarak, PETKİM ve TÜPRAŞ işçileri olarak her türlü mücadeleye hazır olduklarını vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)


İZMİT İŞÇİSİ OMUZ VERDİ
İzmit TÜPRAŞ işçileri, TEKEL işçilerinin mücadelesine omuz verdi.
Kocaeli’nde başta TÜPRAŞ ve Derince Limanı olmak üzere Türk-İş’e bağlı işyerlerinde eylem gerçekleştirildi. Eylemin, kararın ilk adımı olduğu söylendi. TÜPRAŞ İzmit Rafineri Müdürlüğü önünde toplanan işçilere konuşma yapan Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, TEKEL işçilerinin verdiği onurlu mücadele ve talepleri, genel sorunlar ve fabrikanın sorunlarıyla alakalı görüşlerini aktardı. Başkan Yaşar’ın konuşmasının ardından TÜPRAŞ İzmit Rafineri Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Fikret Aladağ, eylemin gerekçeleri ve taleplerinin sıralandığı Türk-İş bildirisini okudu.

KARADENİZ TEKEL İŞÇİSİNE SAHİP ÇIKTI

ZONGULDAK, Samsun, Sinop ve Kastamonu’da yapılan iş bırakmalarad talepler kabul edilene kadar eylemlerin güçlenerek süreceği belirtildi.
MADEN İŞÇİLERİ EYLEMDE
Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) üye maden işçileri ve MTA çalışanları, Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla işe 1 saat geç başlama eylemi yaptılar.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra, Armutçuk müesseseleri ve merkez servisleri ile MTA işyerlerinde 1 saat işe geç başlama eylemi gerçekleştirildi.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde maden işçilerine hitaben yaptığı konuşmada, hükümetin, çalışanların hak ve taleplerine karşı duyarsız davranışını sürdürdüğüne dikkat çekti. Mücadele eden emekçilere ve onların temsilcilerine karşı sağduyu ve nezaketten uzak, kaba ve şiddet içeren davranışlarla çatışma ortamı yaratılmak istendiğini söyleyen Muslu, “Bir yandan işçilerin örgütlenmesi engelleniyor, diğer yandan örgütlü işçileri ve sendikaları dağıtacak düzenlemeler yapılıyor” dedi.
KAZANIMLARI ORTADAN KALDIRIYORLAR
Samsun’da Türk-İş üyesi işçiler iş bıraktı. DSİ önünde toplanan işçilere KESK üyeleri, DSİ çalışanları, Emek Partisi, TKP, Halkevi temsilcileri destek verdi. Türk-İş Bölge Temsilcisi İsmail Topçu yaptığı açıklamada, bugüne kadar hükümetlerin cumhuriyetin kazanımlarını özelleştirme adı altında ortadan kaldırdıklarını söyledi.
KESK Dönem Sözcüsü Suat Yıldız ise eylemleri ortaklaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Samsun emniyet müdürünün TEKEL işçileri hakkında soruşturma başlatacağını açıkladığını hatırlatan Yıldız, emek mücadelesi veren hiç kimsenin bu tehditlerden korkmayacağını sözlerine ekledi.
Eylemde sık sık ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’, ‘Direnen işçiler onurumuzdur’ sloganları atıldı.
SİNOP
Sinop’ta Özel İdare, Karayolları, Tarım Müdürlüğü, DSİ, Bayındırlık Müdürlüğü’nde çalışan işçiler iş bıraktı. Eylem sırasında, aralarında Türk-İş İl Temsilcisi Mahmut Kaya’nın da bulunduğu işçiler bildiri dağıttı.
KASTAMONU
Kastamonu’da AKP İl Başkanlığı önünde Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çelik basın açıklaması yaptı. Şube yöneticileri ve işyeri temsilcilerinin katıldığı açıklamaya, KESK, Kamu-Sen ve Emek Partisi de destek verdi.
RİZE’DE YÜRÜYÜŞ
Yurdun her yerinde olduğu gibi Rize’de de Türk-İş, AKP il binasına yürüyerek ‘Ankara’da ekmek mücadelesi veren emekçilerin haklarını korumak adına’ bassın açıklaması gerçekleştirdi. Türk-İş Rize İl Temsilciliği, yaklaşık yüz kişilik bir kalabalıkla AKP il binasına yürüdü. AKP binasının altında bir açıklama yapan Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası Rize 3 No’lu Şube Başkanı İsmail Rakıcı, “Hükümet geri adım atmazsa bu eylemler devam edecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’dan tam destek

SONRAKİ HABER

Heval, benim, kardeşim sana geldim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa