26 Aralık 2009 00:00

Uyarımızı dikkate al taleplerimizi yerine getir

Türk-İş’e bağlı sendikalar, TEKEL işçileri başta olmak üzere çalışma yaşamının sorunlarının çözülmesi talebiyle, Ankara’da sabah bir saat işe geç başladı.

Paylaş

Türk-İş’e bağlı sendikalar, TEKEL işçileri başta olmak üzere çalışma yaşamının sorunlarının çözülmesi talebiyle, Ankara’da sabah bir saat işe geç başladı. Bu eylemle, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı “sürekli eylem” kararının ilk adımı gerçekleşmiş oldu. Türk-İş’in eylemine DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar da destek verdi. TEKEL işçileri ise Türk-İş önünde 11. gününü de doldururken, gün boyunca destek ziyaretleri devam etti.
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı “sürekli eylem” kararının ilk adımı dün sabah bir saatlik iş bırakma ile atıldı. İş bırakma eylemi bir ay boyunca her cuma günü birer saat artırılarak devam ettirilecek.
Ankara’da Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleri ve bağlı sendikaların genel başkanları dün sabah, Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde (Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü) iş bırakmaya katıldı. 30’a yakın işçinin çalıştığı matbaada işçiler de basın açıklamasına katıldılar.
İLK ADIM
Kumlu burada yaptığı açıklamada, bu eylemin “sürekli eylem” kararının ilk adımı olduğunu, eylemlerin süreceğini söyledi. Başkanlar Kurulu’nun da her hafta Çarşamba günü toplanıp, değerlendirme yapacaklarını ve eylem kararları alacağını hatırlatan Kumlu, “Özelleştirmeler ve iş yeri kapatmalarıyla yaşanan işsizleştirmelere itirazımız var. Bu memlekete ömrünü vermiş TEKEL işçileri için ‘yatarak para kazanıyorlar’ denilmesine, TEKEL işçilerinin 12 gündür sürdürdükleri ekmek mücadelesine duyarsız kalınmasına itirazımız var. Ekmek mücadelesi için sesini duyurmaya çalışan işçi kardeşlerimize, tazyikli su ve biber gazı sıkılmasına, işçi kardeşlerimizin coplanmasına, gözaltına alınmasına itirazımız var” diye konuştu.
“Asgari ücret adı altında sefalet ücreti belirlenmesine, kiralık işçilik düzenlemesiyle işçilerin köleleştirilmesine, sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesine, sendikalaşma hakkından ve kıdem tazminatından yoksun 4-c statüsüne, örgütlenme için atılan her adımın işten çıkartılmalarla sonuçlanmasına” da itirazları olduğunun altını çizen Kumlu, “Üretenin, alın terinin baş tacı edildiği, özgürce örgütlenebildiği, yasakların olmadığı bir Türkiye” istediklerini söyledi.
HÜKÜMETE UYARI; ‘EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK’
Türkiye’yi emekçilerin alın terinin var ettiğini, ama ilk fırsatta da işsiz, aşsız, umutsuz kapıya bırakılan olduklarını belirten Kumlu, “Her fırsatta sağlık hakkına, eğitim hakkına, kıdem tazminatı hakkına, sendikalaşma hakkına göz dikilen bizler oluyoruz” dedi.
Kumlu, seçim zamanında kapılarını aşındıranlara; “Demokrasi emeğin üzerinden yükselen rejimin adıdır. Bunun farkına varın” diye seslendi.
“Başkanlar Kurulu, bugünü ‘TEKEL işçileriyle dayanışmak için eylem günü’ ilan etmiştir. Ekmek parası için mücadele eden TEKEL işçilerine selam olsun” diye konuşan Kumlu, eylemlerin, hükümetin seslerini duyması ve haklı taleplerini yerine getirmesi için olduğunun altını çizdi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, “Hükümetin duyarsızlığı devam ettiği sürece, bizim eylemlerimiz de devam edecektir” uyarısında bulundu.
Tes-İş Ankara 1 No’lu Şube başkan ve bir grup üye ile Yol-İş Ankara 2 No’lu şube üyeleri de “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganlarıyla eyleme katıldılar.
Sendikacılar ve işçiler açıklamanın ardından Türk-İş önünde bekleyen TEKEL işçileri ziyaret etti.
EN BÜYÜK KATILIM PETROL-İŞ’TEN
Ankara’da en hazırlıklı sendika Petrol-İş Ankara Şubesi oldu. Örgütlü oldukları TPAO ve BOTAŞ genel müdürlükleri ile Elmadağ MKEK Barutsan Patlayıcı Fabrikası’nda işe bir saat geç başlayıp, işyerleri önünde basın açıklamaları yapıldı.
TPAO Genel Müdürlüğü önünde iş bırakarak hükümeti uyaran işçiler alkış ve ıslıklarla hükümeti uyardı. Sık sık “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direnen işçi asla yenilmez”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları attılar.
Burada işçilere seslenen Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, TEKEL işçilerinin buz gibi havada, soğuk suda bırakılmalarını, gazlı, coplu saldırıya maruz kalmalarını ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel’in gözaltına alınmasını kınadı.
Mustafa Özgen, “Ey siyasi irade, ey İçişleri Bakanı, ey Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü bir daha böyle bir şey yapacaksanız başta bizi ve Petrol-İş üyelerini de alın. Çünkü bu şiddet hepimize uygulandı” dedi.
Başkanlar Kurulu boyunca, Türk-İş önünde beklediklerini, TEKEL işçilerinin, özellikle de kadın işçilerin bu süre boyunca hiç durmaksızın sloganlar atıp, taleplerini dile getirdiklerini aktaran Özgen, “Bize bu saldırıları reva gören anlayışa ders vermek için özellikle TEKEL işçilerini, özellikle kadın işçileri alkışlamak istiyorum” dedi.
İŞÇİ MEMUR BİRLİKTE İŞ BIRAKTI
Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası Ankara 3 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Bayındırlık Bakanlığı ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nde iş bırakan emekçiler, işyerleri önünde toplanıp, TEKEL işçilerine destek verdiler.
Yol-İş Ankara 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Karayolları Genel Müdürlüğü’nde de işçiler işyeri önünde toplanıp, bir saat geç işe başladılar. Yol-İş şube ve merkez yöneticilerinin de katıldığı bu eylemlere, KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen üyesi kamu emekçileri de destek verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep’te emekçiler AKP binası önüne yürüdü

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...