26 Aralık 2009 00:00

İSRAİL'E AMBARGO UYGULASIN

İsrail’in 27 Aralık 2009’da başlattığı Gazze saldırısının yıldönümü yaklaşırken, Birleşmiş Milletler (BM), Tel Aviv’in Gazze sınır kapılarını açması için Avrupa ülkeleri...

Paylaş

İsrail’in 27 Aralık 2009’da başlattığı Gazze saldırısının yıldönümü yaklaşırken, Birleşmiş Milletler (BM), Tel Aviv’in Gazze sınır kapılarını açması için Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından ekonomik ambargoyla tehdit edilmesini istedi. BM ayrıca, hem İsrail hem de Hamas’ı savaş suçu işlemekle itham eden Goldstone raporunun hemen uygulanması talebinde bulundu.
Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Richard Falk, Gazze’deki dehşet verici durumun dünyadaki tüm insanlar ve hükümetlerin vicdanını sızlatması gerektiğini ifade ederek, “Gazze’de İsrail kuşatmasından etkilenen çoğu çocuk 1.5 milyon insanın dramının devamına ne herhangi bir ülke ne de Birleşmiş Milletler resmi ve yeterli olarak tepki gösterdi” ifadesini kullandı.
‘İSRAİL’E BASKI YOK’
Şu ana kadar İsrail’e karşı Gazze kuşatmasının kaldırması konusunda anlamlı bir uluslararası baskı olmadığını vurgulayan Falk, yine bugüne kadar Goldstone raporunun belirttiği gibi Gazze savaşı sırasında savaş suçu işleyen İsrail ve Hamas yetkililerinin adalet önüne getirilmediğini hatırlattı.
Falk bu durumu, “Dünyadaki güçlü devletlerin ve Birleşmiş Milletler’in trajik bir sorumluluk başarısızlığı” olarak nitelendirdi. Falk, bugüne kadar İsrail’e karşı gösterilen en önemli tepkinin sivil toplum kuruluşları ve normal vatandaşlardan geldiğini savundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, geçtiğimiz ay açıkladığı raporunda özellikle İsrail hükümetinin Gazze’ye insani yardımların ve inşaat malzemelerinin ulaşmasına izin vermesi gerektiğini kaydetmişti. Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü olarak görev yapan Richard Falk, hazırladığı raporları BM İnsan Hakları Konseyine sunuyor.
(DIŞ HABERLER)

FİLİSTİN KONVOYU MISIR’A GEÇEMEDİ

Gazze’ye yardım malzemeleri götüren Filistin’e Özgürlük Konvoyu, Ürdün’ün liman kenti Akabe’den Mısır’a geçemedi. Mısır’ın konvoy ekibini getirecek gemiye izin vermemesi sebebiyle konvoy ekibi geceyi Akabe’de geçirmek zorunda kaldı.
Konvoyun Kızıldeniz üzerinden Nueybe Limanına geçmesi için Mısır hükümetinden izin çıkması bekleniyor.Konvoyun Türkiye organizatörü İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Biz Mısır izin verene kadar burada bekleyeceğiz. Gerekirse Mısır konsolosluğunun önünde toplanıp Mısır’ı protesto edeceğiz.” dedi. Konvoyun yurt dışı organizatörü George Galloway ise “Biz Gazze’ye girmek için binlerce kilometre yollardan geldik. Burada bekleyişimizi sürdüreceğiz. Ama Mısır izin vermezse protesto eylemlerine başlayacağız. Hem şuan bulunduğumuz Akabe’de hem de ABD, İngiltere ve Avrupa ülkelerinde ne gerekiyorsa yapacağız. Bizim eylemimiz son derece insani bir hareket. Kimseye bir düşmanlığımız yok” diye konuştu.
Konvoyda yer alan ambulansın kadın şoförü Lia Lewelyn, 55 yaşında İngiliz bir Yahudi. Londra’dan konvoya katılan Lia duygularını şöyle anlatıyor: İsrail’in Filistin üzerindeki savaş politikasına karşı olan pek çok Yahudi var. Ben de onlardan biriyim. Gazze’ye girip giremeyeceğimizi bilmiyorum. Ama gerek basın yoluyla gerek halk yoluyla Mısır ve İsrail üzerinde büyük bir baskı oluştuğunu düşünüyorum. Ben İsrail’in baskılarının dinle ilgili olduğunu söyleyemem. Burada tamamıyla sömürü mantığı var. Din olgusunun burada öne çıkarılmasından endişeliyim. Bizler 60 yıldır süren savaşı sona erdirmek yola çıktık.”
ÖNCEKİ HABER

Domuz gribi aşıları elde kalıyor

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...