26 Aralık 2009 00:00

Obama’nın paketi Senato’dan tavizle geçti

ABD’de uzun süredir tartışılan sağlık reformu yasa tasarısı Kongre’nin üst kanadı Senato’da onaylandı.

Paylaş

ABD’de uzun süredir tartışılan sağlık reformu yasa tasarısı Kongre’nin üst kanadı Senato’da onaylandı. Sağlık sigortası olmayan 31 milyon ABD’linin sigorta kapsamına sokulmasını amaçlayan yasa tasarısı 39 ret oyuna karşı 60 kabul oyuyla geçti.
ABD Başkanı Obama, kendisi ve danışmanlarının Kongre tatilden dönmeden tasarının uzlaştırılması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Oylama için ABD Senatosu 100 yılı aşkın süredir ilk kez bir Noel arifesinde oturum düzenledi.
5 MİLYON KİŞİ DIŞARIDA KALDI
Ancak Obama, tasarının Senato’dan geçmesini sağlamak için tavizler vermek zorunda kaldı. Bu tavizlerden en önemlisi, “kamu seçeneği” olarak bilinen federal hükümet yönetiminde bir sigorta sisteminden vazgeçmesi oldu.
Bu uygulama, herkesin asgari bir sigortası olmasını hedefliyor. Temsilciler Meclisi ise “kamu seçeneği” uygulamasını kendi geçirdikleri önergeye dahil etmişti.
Bu nedenle, Temsilciler Meclisi’ndeki önerge 36, Senato’nun önergesi ise yaklaşık 31 milyon kişiye sağlık hizmeti sağlayacak. Ayrıca sağlık reformunun nasıl finanse edileceği konusunda da Senato’daki tasarı farklı düzenlemeler içeriyor.
Senato onayının ardından her iki Kongre kanadından temsilcileri içeren bir komisyon iki ayrı tasarıyı tek metinde birleştirmeye çalışacak. Daha sonra her iki kanat da ortaya çıkan uzlaşma tasarısını yeniden oylayacak. Onay alınırsa, tasarı Obama’nın imzasının ardından yürürlüğe girecek.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kar, ABD’de 14 can aldı

SONRAKİ HABER

Domuz gribi aşıları elde kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...