26 Aralık 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Milyonlar, Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı’nın anlaşmalarıyla boğuşurken, politikanın dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel ve ekolojik problemlere çözüm getirememesi şüphesine direnmek imkansız.

Paylaş

Milyonlar, Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı’nın anlaşmalarıyla boğuşurken, politikanın dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel ve ekolojik problemlere çözüm getirememesi şüphesine direnmek imkansız. Küresel ısınmaya karşı giderek artan “küçük şovlara” rağmen, deniz buzulları ve kutuplar Antarktika ve Grönland buz tabakalarının yanında hiçbir şey değil.
Bu buzul kitleleri ve Himalayalar gibi yerler, Bangladeş ve Batı Hindistan’daki Goa, milyonlarca insan için felaket olabilecek bir tehdit içeriyor. Bunun anlamı, yapılan hataların daha çok hastalığa ve insanların yaşam alanlarının yok olmasına neden olacağıdır.
Halkları adına konuşan politikacılar, 2020 yılından başlayarak karbon salınımında bir azaltma vaat ediyorlar. Böylece birçok bilim insanının bugün emilen karbon gazlarının tahrip edici sonuçları olacağı görüşünü göz ardı ediyorlar. Bugünden itibaren 11 yıl sonra bugünün anlaşmalarını yapan politikacıların çok azı görevde olacak. Ki Bush, bir anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmanın ne kadar kolay olduğunu göstermişti. “Sadece inkar et”.
Politikacılar, karşı konulmaz biçimde kolektif sınıfların paralı adamları oluyorlar. Ve genellikle onların ricalarını yerine getiriyorlar. Çünkü genellikle bunları karşılayabilen sadece onlar. Tvalov Adaları, atoller ve Güney Batı Pasifik sular altında kaldığında, Bangladeş’te nehirler taştığında, kuraklık Hindistan ve Afrika’daki milyarları tehdit ettiğinde geriye dönüp Kopenhag’a bakacağız ve “Bravo!” mu diyeceğiz? Hiç sanmıyorum.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Siyah-beyaz fotoğraflarda Neruda

SONRAKİ HABER

İş kazasında felç oldu, işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...