26 Aralık 2009 00:00

Ankaralı TEKEL işçilerini bağrına bastı

Türk-İş önünde bekleyişlerinin 11. gününde TEKEL işçilerine Ankaralılardan gelen destek ve dayanışmalar, “Ankaralının TEKEL işçilerini bağrına bastığını” gösterdi.

Paylaş

Türk-İş önünde bekleyişlerinin 11. gününde TEKEL işçilerine Ankaralılardan gelen destek ve dayanışmalar, “Ankaralının TEKEL işçilerini bağrına bastığını” gösterdi.
TEKEL işçilerinin Türk-İş önünde bekleyişleri bugün 12. gününe girerken, 11. gün olan dün adeta destek yağdı.
İşyerlerinde iş bırakmalar olurken, TEKEL işçileri de erken saatlerde Türk-İş önünde buluştular. Türk-İş önündeki dev pankartlarına “11. gün” ibaresini de ekleyen işçiler, yine yöre esnafının dağıttığı sıcak çorbayla içlerini ısıttılar.
İşçilere ilk ziyaret sabah erken saatlerde DİSK’e bağlı Sosyal-İş ve Dev Maden-Sen üye ve yöneticilerinden geldi. Ziyaret alkış ve sloganlarla karşılandı.
Türk-İş Genel Başkanı Kumlu da Başbakanlık Basımevi’ndeki iş bırakma eylemenin ardından makamına girerken, işçilere; “İş ve ekmeğimizden başka bir şey istiyor muyuz” diye sordu.
İşçiler ise isteklerinin sadece bu olduğunu belirtirken, Kumlu, Başbakan’a “İşte isteğimiz bu kadar basit” diye seslendi.
TEKEL işçilerine bir destek ziyareti de Tes-İş üyesi işçilerden geldi. Ziyaretler, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi” sloganlarıyla karşılandı.
DESTEK YAĞIYOR
TEKEL işçilerine gün boyunca destek yağdı. Örgütlü örgütsüz tüm vatandaşlardan gelen destek ise “İşte dayanışma böyle olur” dedirtti. Erkek, kadın elbiseleri getirerek destek veren, evinde yaptığı kurabiyeleri, kekleri, gevrekleri getiren, ancak alabildiği bir paket çayı-şekeri getiren vatandaşlar, TEKEL işçileriyle dayanışmanın en güzel örneklerini gösterdiler.
TMMOB VE ODA ÇALIŞANLARINDAN DESTEK
İşçiler, “Genel grev genel direniş” yazılı pankart arkasında toplanan TMMOB ve bağlı odaların çalışanı emekçileri de ziyaret etti. “TEKEL işçileri yalnız değildir” diyen TMMOB ve oda çalışanları adına yapılan konuşmada, işçilerin mücadelesinin desteklendiği ifade edildi. TMMOB ve oda çalışanları ayrıca, yanlarında getirdikleri çay-şeker vb. oluşan erzakları da işçilere ileterek, dayanışma örneği sergilediler.
Şair Mehmet Özer’in şiirler okuyarak selamladığı TEKEL işçilerine öğlen kumanyası ise Türk-İş’e bağlı Koop-İş’ten geldi.
Gün boyu Türk-İş önünden ayrılmayan ve anonslarıyla, konuşma ve attırdığı sloganlarla işçileri coşturan Tek Gıda-İş Ege Bölge Eğitim Uzmanı Gürsel Köse, Ankaralının işçilere destek için adeta birbiriyle yarıştığını, çok güzel dayanışma örnekleri yaşadıklarını söyledi.
Öte yandan, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı yaptığı yazılı açıklamada, Türk-İş’in aldığı kararları desteklediklerini belirterek, “Şimdi görev zamanıdır. Şimdi mücadele etme zamanıdır. Şimdi, bu mücadeleyi hep birlikte, el ele, omuz omuza sürdürme zamanıdır” dedi.


EMEP ZİYARETİNE COŞKULU KARŞILAMA

EMEK Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel ve Genel Başkan Yardımcıları Selma Gürkan ile Abdullah Varlı’nın da aralarında bulunduğu partililer, ziyaret ettikleri TEKEL işçileri tarafından coşkuyla karşılandılar. İşçiler, ilk günlerinden beri kendilerini yalnız bırakmayan EMEP’e desteğinden dolayı teşekkürü coşkulu karşılamayla gösterdiler.
EMEP’liler, parti binası önünden Türk-İş önüne yürüdüler. Yürüyüş boyunca TEKEL işçilerinin mücadelelerine destek veren sloganlar atan EMEP üyeleri, Türk-İş önünde TEKEL işçilerinin coşkulu alkışları, ıslık ve sloganları ile karşılandılar.
‘AKP’NİN MİDESİNE OTURDUNUZ’
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel kürsüye, “Mücadelemizin ilk gününden beri yanımızda olan, desteklerini sürekli yanımızda gördüğümüz Emek Partisi Genel Başkanı” anonsuyla çıktı. Tüzel de işçileri, “Türkiye’nin gözbebeği emekçi kardeşlerimi yürekten selamlıyorum” diye selamladı.
Dünya ve Türkiye kamuoyu gözlerinin TEKEL işçilerinde olduğunu belirten Tüzel, “Türkiye’nin namusu, onuru ve vicdanı oldunuz” dedi. Sözleri “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla karşılanan Tüzel, “Tek yumruk olup, bir taş gibi adeta AKP Hükümeti’nin midesine oturdunuz” diye seslendi. Direnişleriyle bütün Türkiye’ye örnek olduklarını, AKP Hükümeti’nin gerçek yüzünü görmeleri açısından emekçilerin gözünü açtıklarını belirten Tüzel, onun için AKP’nin işçilere acımasızca saldırdığını söyledi.
‘SİZ YATMADINIZ, ONLAR SATTILAR’
Saldırılara karşı dimdik ayakta olmalarından dolayı işçileri kutlayan Tüzel, muhalefet partilerini kastederek, “Sizin yanınızda görünenlerin; işçiye karşı yasalar çıkarken, 4-b, 4-c’ler, özelleştirmeler, taşeronlaştırmalar çıkarken sesini çıkarmayanların kim olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz” diye konuştu. Bu kesimleri “sahte muhalefet” olarak nitelendiren Tüzel, onların geçmişe dair verecek hesapları olduğunu belirterek, “Sizin gücünüz onları buraya getirtiyor” dedi.
Sözleri “Direnen işçiler asla yenilmez” sloganı ile karşılanan Tüzel, Başbakan’ın utanıp sıkılmadan işçilere “Yan gelip yatıyorlar” dediğini aktararak, “Siz yan gelip yatmadınız, onlar bu ülkeyi, işletmeleri sattılar, emperyalizme peşkeş çektiler” dedi.
‘EN GÜZEL YANITI SİZ VERDİNİZ’
Parti olarak bütün güçleriyle bugüne kadar olduğu gibi yine işçilerin, işçi sınıfının yanında olacaklarını belirten Tüzel, hükümetin açılımına değinerek, işçilerin “Açılım burada” pankartına dikkat çekti. Türkiye halkının birbirinden alıp veremediği olmadığını, ama ‘açılım’ diyenlerin halkları birbirine düşürdüklerini belirten Tüzel, bunlara en güzel yanıtı TEKEL işçilerinin verdiğini söyledi.
Tüzel sözlerini, fabrikaların kapatılmadığı, çocukların eğitimden mahrum kalmadığı, sömürünün olmadığı, emekçilerin Türkiye’sini, halk iktidarını kurma çağrısıyla bitirdi.
Tüzel’in konuşmasını işçiler, “Yüreğine sağlık başkan” diye karşılarken, Tüzel ve EMEP yöneticileri, Türk-İş yönetimi ile de kısa bir görüşme yaptılar. (Ankara/EVRENSEL)

ÇİĞLİ’DEN DESTEK

Çiğli AKP İlçe Binası önünde toplanan işçi ve emekçiler, TEKEL işçilerinin mücadelesine destek vererek işçilere yönelik zulmü protesto etti. Genel-İş 5 No’lu Şube Çiğli İşyeri Temsilciliği, Tekstil-Sen, EMEP, ÖDP, Halkevleri, Pirsultan Abdal Kültür Derneği ve BDSP üyelerinin katıldığı eyleme, Balatçık TEKEL fabrikasında direnişteki kadın işçiler de katıldı. İşçilere yapılan baskıların, yoksulluğun ve AKP politikalarının protesto edildiği açıklamada, Ankara’da işçilerin birliğine dikkat çekildi, açılıma vurgu yapılarak şöyle denildi: “Başbakan gelsin Ankara’da açılım görsün. Alevi açılımı, Kürt açılımı derken halkı oyalamayı iyi biliyor. Asıl açılımı biz yapıyoruz. Bu emekçi açılımıdır.”
‘İŞÇİLER YOL GÖSTERİYOR’
Ankara’daki direnişten dönen İşçi Sevim Ulaş, “4-c istemiyoruz, özlük haklarımız korunana kadar direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Türk-İş tutumundaki eksikliklere rağmen eylem kararı alarak iyi yapmıştır. Daha kararlı mücadele yöntemleri bekliyoruz” dedi.
Ortak açıklamayı yapan Balatçık TEKEL işçisi Dilber Koç, direnişlerini anlatarak işçilere yapılan saldırı için “AKP provokasyonu” dedi. İzmir’de yaşanan Kent AŞ direnişini örnek gösteren Koç, “Saldırılar karşısında direnen TEKEL işçileri, demiryolu işçileri, itfaiye çalışanları, tersane işçileri izlenecek yolu gösteriyor. AKP’nin krizin yükünü işçi ve emekçilere yıkan, emeği hor gören, aşağılayan tutumuna karşı bütün emek güçlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar savaş istemiyor

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...