28 Aralık 2009 00:00

İşçilerin gözü asgari ücrette

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, yarın gerçekleştireceği toplantıda yeni ücreti açıklayacak. Ancak hükümetin daha önceki bütçe görüşmelerinde belirlediği rakam yüzde 4 ile yüzde 5 arası bir zam. Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak.

Paylaş

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, yarın gerçekleştireceği toplantıda yeni ücreti açıklayacak. Ancak hükümetin daha önceki bütçe görüşmelerinde belirlediği rakam yüzde 4 ile yüzde 5 arası bir zam. Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak. Ümraniye’ye bağlı Emek Mahallesi’nde ve İMES’te çalışan genç işçiler, asgari ücretin elektrik, doğal gaz, su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlara yapılan zam kadar artırılmasını istiyorlar.
Emek Mahallesi’nde oturan Mahmut Kılıç, bu yıl nişan yapmış. Evlendikten sonra ailesiyle aynı binada yaşamayı düşünüyor. Eğer bu gerçekleşmezse evlenme imkanı da olmadığını anlatıyor. Kılıç, geçen yıl 750 lira ücret alıyormuş. Bu yıl ise kriz gerekçesiyle 650 liraya indirilmiş. Bir yıldır da bu ücretle çalışıyor. Ücretlere asgari ücrete yapılan zam kadar artış yapıldığını dile getiren Kılıç, asgari ücretin en az temel ihtiyaçlara yapılan zam kadar artırılması gerektiğini söyledi. “Yoksa maaşlar eriyip yok olacak” diyen Kılıç, hükümetin bir verip üç aldığını, işçilerin buna karşı birlik olması gerektiğini söyledi. Kılıç, birlik olmanın önündeki en büyük engelin ise işsizlik korkusu olduğunu dile getirdi.
SENDİKALAR GÖREVE!
Yine aynı mahallede oturan Erhan Dağcı, askerden gelir gelmez Perpim Sanayi Sitesi’nde işe başlamış ama krizle birlikte işsiz kalmış. Gelecekle ilgili hiçbir umudu olmadığını söyleyen Dağcı, hayat koşullarının her gün daha da kötüleştiğini söyledi. Patronların istediklerini yapan hükümetin işçileri yok saydığını belirten Dağcı, “Krizin teğet geçeceğini söylüyorlardı ama binlerce işçi işsiz kaldı ve iş bulamadı” diye konuştu. Asgari ücretin yılda bir defa belirlendiğini ve 15-20 lira artırıldığını anlatan Dağcı, yapılan zammın temel ihtiyaçlara yapılan zammı karşılamadığını belirterek, “Asgari ücrete yapılan zam neye göre belirleniyor” diye sordu. Son zamanlarda yapılan zamların yüzde 30’u bulduğuna dikkat çeken Dağcı, asgari ücretin en az 900 lira olarak belirlenmesini istedi. “Bu ailelere devlet tarafından kömür, gıda gibi yardımlar da yapılmalı” diyen Dağcı, asgari ücretin insanca yaşanacak seviyeye çıkmasının tek yolunun, işçilerin örgütlü mücadelesi olduğunu dile getirdi. Dağcı, bu mücadelenin verilmesi için sendikaları göreve çağırdı.
AYDA 400 LİRAYA
ÇALIŞIYORLAR
Emek Mahallesi’nde oturan Emre Çakmak, 16 yaşında ve iki yıldır işçilik yapıyor. Bu sürede hep söz verilmesine karşın hiç sigortası yapılmamış. Ayda 400 lira ücret aldığını anlatan Çakmak, patronunun kendisine işi öğrendikçe ücretinin artacağını söylediğini aktardı. Çalıştığı atölyede kendisiyle birlikte 8 kişi olduğunu anlatan Çakmak, ücrete uzun zamandır zam yapılmadığını söyledi. Çakmak’ın babası da İMES’te çalışıyormuş ve yine kriz gerekçesiyle onun ücretine de iki yıldır zam yapılmamış. Patronunun işi öğrendikçe maaşını artıracağını söylediğini aktaran Çakmak’ın en büyük hayali, işi öğrenip birikim yapmak ve kendi dükkanını açmak.
6 kişilik bir atölyede çalışan Zeki Erkan ise haftanın iki günü okula gidiyor. Kalan günlerde çalışmasının karşılığında ise 400 lira alıyor. Evlerinde iki kişinin çalıştığını ve aldıkları paranın yetmediğini söyleyen Erkan, hükümeti insaflı olmaya çağırdı ve “Bu maaşla gelip kendileri geçinsinler de görelim” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Yunus Demir
ÖNCEKİ HABER

Fazla mesailer gidiyor sendikacılar seyrediyor

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...