28 Aralık 2009 00:00

Fazla mesailer gidiyor sendikacılar seyrediyor

ÇORLU’da bulunan Aka Tekstil patronu, işçilerin pazar günleri aldıkları zamlı fazla mesai ücretine göz koydu. Patron zam oranlarının düşürüleceğini açıklayınca, işçiler toplu olarak mesaiye kalmadı. Fabrikada örgütlü Öz İplik-İş’in yöneticileri ise gelişmelere ses çıkartmıyor.

Paylaş

ÇORLU’da bulunan Aka Tekstil patronu, işçilerin pazar günleri aldıkları zamlı fazla mesai ücretine göz koydu. Patron zam oranlarının düşürüleceğini açıklayınca, işçiler toplu olarak mesaiye kalmadı. Fabrikada örgütlü Öz İplik-İş’in yöneticileri ise gelişmelere ses çıkartmıyor.
Uzun süredir cumartesi günleri ücretsiz izin uygulaması yapılan fabrikada, işlerin yoğunlaşması nedeniyle pazar mesailerinin başlayacağını belirten duyurular asıldı. Ama aynı duyuruda, mesai oranlarının da düşürüldüğü ilan edilince, işçiler bu duruma itiraz ettiler. İşçiler, pazar mesaisine gelmeyeceklerini yöneticilere bildirdiler. Patron ve fabrika yöneticilerinin işçileri ikna etme çabaları sonuç vermeyince, ilk hafta pazar mesaileri iptal edildi.
Daha sonra işletme içine gelen patronlar, bu kez de “Eğer günde 500 kilo fazla mal çıkarılırsa pazar mesaisine de gerek kalmaz” önerisinde bulundu. İşçiler ise zaten tam kapasite çalıştıklarını ve bunun mümkün olamayacağını bildirdi.
Bütün bu gelişmeler yaşanırken fabrikada örgütlü Öz İplik-İş Sendikası ise hiçbir şey olmuyormuş gibi hareket ediyor. Hatta bazı işçiler sendika temsilcilerinin mesaiye gelerek işçilerin direncini kırmak isteyebileceklerinden çekindiklerini belirtiyor.
SÜREKLİ
AYNI YÖNTEM
Patron ve fabrika yöneticilerinin bu durumun geçici olduğunu ve kısa bir süre için kendilerini idare etmelerini istediğini anlatan işçiler, patronun kriz döneminde kendilerini hiç idare etmediğine dikkat çektiler. 2008 yılında bütün sosyal haklarını kaybettiklerini anlatan işçiler, patronun sürekli aynı yöntemi kullandığını dile getirerek, “Bu senenin başında günlük çalışma süresi olarak 8 saatten 12 saate dönerken de geçici demişti ama artık hep 12 saat çalışıyoruz” dediler.
HEP BİZ Mİ
İDARE EDECEĞİZ?
Artık idare edecek durumları olmadığını belirten işçiler, bütün haklarını kaybettiklerini anlattılar. Uzun yıllar Aka Tekstil’de çalıştığını belirten bir işçi, “Daha önce üç vardiyadan sekiz saat çalışıp dört ikramiyemiz vardı. 2008 yılı bitip 2009 yılına girdiğimizde ikramiyelerimizin tamamı gitti, iki vardiyadan 12 saat çalışmaya başladık. Sadece bizim boyahane bölümünde 300 kişi çalışırken, bir vardiyanın tamamı işsiz kaldı. Bir yıl önce sekiz saat çalışırken ortalama ücret 750 lira iken, şimdi 12 saat çalışıyoruz ama ortalama 850 lira geçiyor elimize. İkramiyelerin gitmesi de cabası” diye konuştu. İşçiler, pazar günü çalışmaları karşılığında yüzde yüz zamlı ücret ödenmediği takdirde çalışmayacaklarını duyurdular. (Çorlu/EVRENSEL)
Tuncay Sağıroğlu
ÖNCEKİ HABER

Emniyet, katliam zanlısını koruyor mu?

SONRAKİ HABER

İşçilerin gözü asgari ücrette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa