28 Aralık 2009 00:00

Emniyet, katliam zanlısını koruyor mu?

SİVAS’ta 35 kişinin yakıldığı katliamın bir numaralı sanığı olarak gösterilen Cafer Erçakmak’ın Fransa’da olduğunu emniyetin aylar öncesinden bildiği ortaya çıktı. Emniyet, hakkında arama kararı da olan bir zanlının yerini bildiği halde Adalet Bakanlığı’na veya mahkemeye bilgi vermemiş.

Paylaş

SİVAS’ta 35 kişinin yakıldığı katliamın bir numaralı sanığı olarak gösterilen Cafer Erçakmak’ın Fransa’da olduğunu emniyetin aylar öncesinden bildiği ortaya çıktı. Emniyet, hakkında arama kararı da olan bir zanlının yerini bildiği halde Adalet Bakanlığı’na veya mahkemeye bilgi vermemiş.
Sivas katliamıyla ilgili firari 7 sanık hakkında açılan ek davada büyük bir skandal yaşandı. 16 yıldır kaçak olan davanın bir numaralı sanığının Fransa’da olduğunun emniyet tarafından bilinmesine rağmen, iadesinin istenmediği ortaya çıktı.
Davanın müdahil avukatları, 1 Eylül 2009’da Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) bir dilekçe vererek, katliamın firarda olan zanlılarından Cafer Erçakmak’ın adres bilgilerini sormuş, kurumdan 19 Eylül 2009’da verilen yanıtta ise Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiği bildirilmişti. Bunun üzerine mahkeme tarafından TÜİK’e Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiği kaydına nasıl ulaşıldığı soruldu. TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak imzasıyla 25 Eylül’de mahkemeye gönderilen yazıda, kurum kayıtlarının incelenmesinden Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiğine ilişkin kaydın Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan idari kayıtlardan tespit edildiği belirtildi. Emniyetin, Erçakmak’ın Fransa’da olduğunu bilmesine rağmen iadesi için durumu neden mahkemeye veya Adalet Bakanlığı’na bildirmediği ise bilinmiyor.
Bu durum, Adalet Bakanlığı’nın Ankara Başsavcılığı’na gönderdiği bir yazıyla da ortaya çıktı. Bakanlık Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Fırat imzasıyla mahkemeye 1 Eylül 2009’da gönderilen bir yazıda, Erçakmak’ın nüfus kayıt örneğinde ikamet adresinin Fransa olarak görüldüğüne ilişkin basında haberler çıktığı belirtilerek, başsavcılıktan “adı geçenin aranıp aranmadığı konusunda bilgi verilmesi ve Fransa’da olduğunun teyit edilmesi halinde iadesi için tutuklanmasının talep edilmesinin İçişleri Bakanlığı’ndan istenmesi” belirtildi. Bakanlığın Erçakmak’ın aranıp aranmadığına ilişkin bilgiye dahi sahip olmaması, büyük kuşku uyandırdı. Çünkü Erçakmak hakkında 1995 ve 2005 yıllarında kırmızı bültenle arama kararı bulunuyor.
Dava dosyasındaki bilgilere göre Erçakmak hakkında çıkartılan kırmızı bültende yanlış bir suç yazıldığı ve bunun, yakalanması durumunda Türkiye’ye iadesini güçleştirdiği ortaya çıktı. 1995’te ve 2005’te çıkarılan kırmızı bültenlerde Erçakmak’ın “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlardan” değil, cezası 5 yıldan az olduğu için iade kapsamına girmeyen suçlar arasında olan “Terörle Mücadele Kanunu’na Muhalefet” suçundan arandığı belirlendi. Bu vahim 2009’da düzeltildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Katliamın aktörü ‘derin devlet’

SONRAKİ HABER

Fazla mesailer gidiyor sendikacılar seyrediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...