28 Aralık 2009 00:00

Tablo ürkütücü

POLİS kurşunu ile yaşamını yitiren Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun öncülüğünde kurulan Baran Tursun Polis Mağdurları Vakfı (BARANSAV), ülkede polis eliyle işlenen cinayetlerin çetelesini tutuyor.

Paylaş

POLİS kurşunu ile yaşamını yitiren Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun öncülüğünde kurulan Baran Tursun Polis Mağdurları Vakfı (BARANSAV), ülkede polis eliyle işlenen cinayetlerin çetelesini tutuyor. Vakıf, Baran’ın öldürüldüğü 2007 yılından bu yana 78 kişinin toplumun güvenliğinden sorumlu polisler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
BARANSAV’ın açıkladığı raporda, 2 yılda polis kurşunu sonucu hayatını kaybeden toplam 78 kişiden 18’inin polis karakollarında gözaltındayken öldürüldüğü belirtildi. Karakollarda meydana gelen ölümlerin 8’inin İstanbul Avcılar Polis Karakolu’nda gerçekleştiğine de dikkat çekildi. Ayrıca, 78 kişinin ölümüyle ilgili yargılanan polislerin, mahkemelerde ortaya attığı tüm iddialarda, “Yere düştü öldü. Dur ihtarına uymadı. Karakolda ayakkabı bağcığıyla kendini astı. Polisin silahıyla kendini vurdu” şeklinde ifadeler yer alıyor.
Olayların ardından polislerin birçok kez delil karartma eylemine giriştikleri de yayınlanan raporda yer verilen bilgiler arasında.
Polis ve diğer kolluk güçlerinin işlediği ya da sebep olduğu cinayetlerden çocukların da nasibini aldı. 18 aylık bebek Mehmet Uytun, 11 yaşındaki Ceylan Önkol ve 8 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Enes Ata’nın ölümü gibi çocuk ölümleri raporda yer alırken, ülkede gelinen duruma bakıldığında, hiç kimsenin can güvenliğinin olmadığı endişesi doğuyor.
TÜM CİNAYETLER
BİRBİRİNE BENZİYOR
Raporla ilgili gazetemize açıklama yapan BARANSAV kurucusu Mehmet Tursun, tüm dokümanlarda, işlenen 78 cinayetin polisler tarafından gerçekleştiğinin ortaya konulduğunu belirterek, bu cinayetler içerisinden 18’inin karakollarda işlendiğini söyledi. “Son olarak da askerlik görevini yapan Er Osman Sanlı, polisin 78’inci kurbanı olmuştur” diyen Tursun, “Bize göre Osman Sanlı polisin işkencesi sonucu ölmüştür. Bunun başka açıklaması yok. Şırnak’ın İdil ilçesindeki Resul İlçin’i öldürdükleri gibidir. Tıpkı İstanbul’da Görkem Bengüzar’ı işkenceyle öldürdükleri gibidir. Er Osman Sanlı’yı da bu şekilde öldürdüler. Bizim tuhafımıza giden şey, bu çocuklar öldürüldükten sonra polisin akıl almaz ve alaycı ifadeleridir” dedi.
CEZASIZLIK
CESARETLENDİRİYOR
“Bizi asıl derinden üzen şey, hakimler ve savcılar bu polislerin ifadelerini gerekçe sayıyorlar” diyen Tursun, mahkemelerin verdiği bu cezasızlık kararlarının öldürme olaylarında artışa sebep olduğunu dile getirdi. “Bundan dolayıdır ki, 2 yılda 78 kişi öldürülmüştür” diyen Tursun, devlet yetkililerine ciddi önlem alma çağrısında bulunurken, sivil toplum kuruluşlarına da yaşanan olaylar karşısında duyarlı olma çağrısında bulundu. Tursun, sözlerini “Cinayetleri işleyenler devlet tarafından serbest bırakılsa bile, ailelerin gazabından kurtulamayacaklardır” şeklinde tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

CHP yolsuzluk zanlısına sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Katliamın aktörü ‘derin devlet’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...