28 Aralık 2009 00:00

CHP yolsuzluk zanlısına sahip çıkıyor

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan ve yargılanması devam eden Orhanlı eski Belediye Başkanı CHP’li Cemil Ekşi’ye, CHP kalkan olmaya çalışıyor.

Paylaş

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan ve yargılanması devam eden Orhanlı eski Belediye Başkanı CHP’li Cemil Ekşi’ye, CHP kalkan olmaya çalışıyor. Hakkındaki zimmet suçlamalarını hafifletmek için Tuzla Belediye Meclisi’ni kullanmaya çalışan Ekşi’ye, CHP grubu sahip çıkıyor. Tuzla Belediyesi CHP grubu, Ekşi’nin kömür alımlarında zimmetine geçirdiği 3.5 milyon liralık zimmet dosyasının Sayıştay’a gönderilmesini engellemek için her yolu denedi. Ekşi, 3 Ocak’ta yapılacak CHP Tuzla İlçe Kongresi’nde ilçe başkanlığı için adaylığını da açıkladı.
ALMADIĞI KÖMÜRE ÖDEME YAPMIŞ
Müfettişler, Orhanlı’daki incelemeleri sırasında Ekşi’nin 2004’ten itibaren kömür alıp dağıtmış gibi göstererek Sarıoğulları İnşaat Şirketi’ne parça parça ödeme yaptığını belirledi. İnceleme sonunda hazırlanan raporda, “alındığı iddia edilen kömürün kimlere, hangi kriterlere göre dağıtıldığının belli olmadığı ve dağıtım listelerinin ibraz edilemediği” belirtilerek, Ekşi ve diğer belediye yöneticilerinin, 3 milyon 265 bin lirayı zimmetlerine geçirdiği bildirildi.
Yapılan araştırmalarda 2004 yılından itibaren kesilen faturaların ödendiği ortaya çıktı. Ancak yaklaşık 1 milyon 163 bin 437 liralık son dört faturanın 4 Aralık 2008 tarihinde ödeme emrinin çıkmasına rağmen ödemesi yapılmadı. Sarıoğulları İnşaat yetkilisi Ahmet Sarı, 27 Mayıs 2009 tarihinde ödeme emrinden 5 ay sonra Tuzla Belediyesi’ne ilginç bir dilekçe vererek, ödeme emri çıkmış fatura bedelleri için “Hibe amaçlı verdiğim kömürler için hak ve alacağım yoktur” dedi. Faturası kesilmiş, ödeme emri Cemil Ekşi tarafından çıkartılmış kömürlerin bir anda hibe olduğu hatırlandı.
SAYIŞTAY’A
CHP DİRENCİ
Müfettişler tarafından hazırlanan dosya, Orhanlı beldesi yasa değişikliğiyle Tuzla’ya bağlandığı için Tuzla Belediyesi’ne gönderildi. Dosyanın Sayıştay’a gönderilmesi talebiyle Meclis’e havalesi için toplanan hukuk komisyonunda, konu CHP’li 2 üye Nursen Temizel ve Hacı Pür’ün direnciyle karşılandı. Yapılan tartışmalardan sonra iki üyenin şerhine rağmen, diğer 3 üyenin oylarıyla dosyanın Sayıştay’a gönderilmek üzere Meclis’e havalesi kabul edildi.
‘RAPOR BİR DAHA
YAZILSIN’
Dosyanın Sayıştay’a gönderilmesiyle ilgili komisyon kararı, Tuzla Belediyesi’nin 9 Kasım’daki meclis toplantısında gündeme geldi. CHP Grup Başkan Vekili Hasan Uzunyayla burada yaptığı konuşmada, dosyanın Sayıştay’a gönderilmesini engellemeye çalıştı. Uzunyayla ilk önce dosyada Sarıoğulları İnşaat tarafından verilen ‘hibe dilekçesinin’ olmadığını belirterek, dosyanın komisyona geri gönderilmesini istedi. Dilekçenin dosyaya konulmasında bir sakınca olmadığı belirtilince, Uzunyayla daha ilginç bir talepte bulundu.
‘ZİMMETTEN DÜŞELİM TEKLİFİ’
Uzunyayla yaptığı konuşmada, Sarıoğulları İnşaat tarafından verilen hibe dilekçesindeki 1 milyon 163 bin 437 liralık meblağın toplamı yaklaşık 3.5 milyon lira olan zimmetten düşürülerek, dosyanın yeniden düzenlemesini talep etti. Uzunyayla’nın tutanaklara yansıyan konuşmasında; “Bunlar kömürün dağıtılıp dağıtılmadığıyla ilgili. Şimdi biz siyaset yapıyoruz. Herkes yapıyor. Yarın herkes birbirine bir şeyler çıkarabilir” diyerek tehditte bulunması da, meclis başkanının “Bizim yetkimiz yok” demesinin ardından, Uzunyayla’nın dosyanın komisyona geri gönderilmesi teklifi oylanarak reddedildi ve dosyanın Sayıştay’a gönderilmesine karar verildi. (İstanbul/EVRENSEL )

CHP İLÇE BAŞKAN ADAYI OLDU
ORHANLI eski Belediye Başkanı ve CHP Tuzla Belediye Başkan Adayı Cemil Ekşi hakkında, imar yolsuzluğu, zimmet, irtikap gibi suçlamalarla 10 ayrı rapor hazırlandı ve yüzlerce suç işlendiği saptandı. Ekşi hakkında iki ayrı dava görülmeye başlandı. Diğerlerinin hazırlık soruşturması ise devam ediyor. Tüm bunlara rağmen Ekşi, 3 Ocak’ta yapılacak CHP Tuzla İlçe Kongresi’nde ilçe başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Ekşi’nin, hakkındaki suçlamalar nedeniyle kendisine koruma kalkanı oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor. Tuzla’da CHP’li birçok kişinin bu adaylığa karşı çıktığı, ancak Ekşi’nin gücünü kullanarak bunlara engel olduğu, bir grup CHP’liyi partiden tasfiye etmeye çalıştığı belirtiliyor. CHP yönetiminin Tuzla’da yaşananlar konusunda ne yapacağı da merak edilen başka bir konu.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Anadil ayrımında iş ayrımı raporu

SONRAKİ HABER

Tablo ürkütücü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...