28 Aralık 2009 00:00

Yeni grevler olabilir

2010 yılı bütçesi, emekçilerin eleştirilerinin hedefi oldu.Kamu emekçileri ‘faiz ve asker bütçesi’ olarak tanımladıkları bütçenin, yeni grevlere yol açabileceğini belirtiyor.

Paylaş

MECLİS’te onaylanan bütçe eğitimden sağlığa tüm emekçiler tarafından eleştirildi. ESM Kocaeli Şube Başkanı Yener Çalışkan bütçenin tamamen sermayeye ayrıldığını belirterek “Tamamen tercih meselesidir. Bunun tersine çevrilmesi ancak işçilerin, çalışanların vereceği mücadeleyle mümkün olacaktır. 25 Kasım grevi bunun önemli bir örneğidir. 25 Kasım grevi bir uyarı greviydi. Önümüzdeki dönemde bu bütçe uygulamaya girerse AKP hükümetinin yine büyük grev ve eylemlerle karşı karşıya kalacağını düşünüyorum” diye konuştu.
SES Kocaeli Şube Başkanı Hüseyin Gülseven Başbakan’ın göz göre göre yalan söylediğini belirterek “Biz dilimiz döndüğünce bütçeden sağlığa daha çok pay ayrılmasını savunacağız. Hastanelerde döner sermaye eliyle halkın cebinden çekilen paranın yasal olmadığını söylüyoruz. Halka eşit, nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti verilmesi için bütçeden sağlığa ayrılan pay arttırılmalıdır. Önümüzdeki dönem aile hekimliği uygulaması, bazı sağlık hizmetlerinden katkı payı alınmasıyla, özellikle kamu hastane birlikleri pilot uygulamasıyla halkımızın hastaneleri olan devlet hastaneleri piyasaya açılıyor” dedi.
Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş; 2010 bütçe tasarısının IMF ile görüşülmemesine rağmen IMF direktifleri doğrultusunda hazırlandığını belirterek “Biz bu bütçenin kim tarafından hazırlandığına bakarız. Bu açıdan bütçeler ya halk için hazırlanır, ya da sermaye için. Ortada duran bütçeler dünya tarihinde yoktur” dedi.
EĞİTİMİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ BÜTÇESİ
Eğitim Sen Kocaeli Şube Veysel Kaplan ise hazırlanan bütçenin eğitimin özelleştirilmesi bütçesi olduğunu söyledi. Kaplan, “Kendi alanımızdan baktığımız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerini gerçek durumu tam olarak göstermese de okullaşma oranının oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Milli Eğitime göre 80 bin 90 bin civarında, sendikaların yaptığı araştırmalara göre 400 bin civarında öğretmen açığı var. Yine binlerce hizmetli ve memur açığı var. Bu bütçe ile bu açığın kapatılması mümkün değil. Bu bütçe ile yeni bir takım yatırımların yapılması mümkün değil. Bu bütçe açıkça şunu söylüyor. Velilerden çok daha para toplayın diyor. Eğitimi kamusal kaynaklarla finanse etmeyeceğiz bütçesidir. Eğitime destek vermeme bütçesidir. Dolayısıyla bu bütçe eğitimin özelleştirilmesinin hızlandırılması talimatını veren bir bütçedir.” (Evrensel/KOCAELİ)
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

SONRAKİ HABER

Anadil ayrımında iş ayrımı raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa