28 Aralık 2009 00:00

Cinayet 30 yıl sonra aydınlandı!

24 Aralık 2009... Hristiyan dünyasının Noel haftasının başlangıç günü... Dükkanlar, mağazalar hıncahınç dolu. Ve tabii ki mezar ziyaretleri... Bunlardan birini de biz ziyaret ettik. Mezar taşında Rudi Dutschke yazıyor. Bizimki Noel nedeniyle değil. 24 Aralık, Rudi Dutschke’nin ölüm yıl dönümü...

Paylaş

24 Aralık 2009... Hristiyan dünyasının Noel haftasının başlangıç günü... Dükkanlar, mağazalar hıncahınç dolu. Ve tabii ki mezar ziyaretleri... Bunlardan birini de biz ziyaret ettik. Mezar taşında Rudi Dutschke yazıyor. Bizimki Noel nedeniyle değil. 24 Aralık, Rudi Dutschke’nin ölüm yıl dönümü...
ALMAN ÖĞRENCİ
LİDERİ: RUDİ
Rudi, belki günümüz Türkiye’sinde çok bilinmiyor ama ‘68 ve ‘78 hareketi mensuplarının yakından tanıdığı biri... 1968 hareketinin Alman öğrenci lideri...
7 Mart 1940’ta Brandenburg’da bir emekçi ailenin 4. çocuğu olarak dünyaya gelen Rudi’nin gençliği, o zamanki adıyla Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nde geçti. Başarılı bir sporcu öğrenci olarak 1956 yılında Özgür Alman Gençliği (FDJ) örgütüne katıldı. Aynı yıl Sovyetlerin Macaristan işgali gelişti ve işgale karşı halk ayaklanması... Özellikle bu olaydan sonra Rudi’nin kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı ve politikaya yöneldi. Sosyalist Birlik Partisi’ne (SED) katıldı; partinin demokrat sosyalizm bir çizgiye oturması için girişimlerde bulundu.
Rudi, 1961 yılında Berlin Serbest Üniversitesi’nde sosyoloji, etnoloji, filozofi ve tarih okumak üzere Batı Berlin’e göç etti. Üniversite yıllarında önceleri Martin Heidegger ve Jean Paul Sartre’ın varoluşçuluk felsefesini, kısa bir süre sonra Marksizm ve işçi sınıfı mücadelesi tarihini öğrendi.
Dutschke, öğrendiklerini uygulamaya koymakta gecikmedi. Anschlag (Darbe) başlıklı, kapitalizmin eleştirildiği, 3. dünya ülkelerinin sorunlarının ele alındığı ve yeni politik örgütlenme yöntemleri üzerine makalelerin yazıldığı bir dergi çıkarmaya başladı. 1965 yılında Almanya Sosyalist Öğrenciler Birliği’ne (SDS) katıldı. Aynı yıl SDS yönetimine seçildi.
NATO FESHEDİLSİN ÇAĞRISI
Rudi ile birlikte öğrenci hareketi giderek muhalif bir odak haline geldi. Rudi’nin liderliğindeki SDS, üniversite reformları için CDU-CSU-SPD koalisyonuna, olağanüstü durum kanunlarına ve Vietnam savaşına karşı birçok gösteriler düzenledi. ‘67 Mayıs’ında Frankfurt’ta yapılan Vietnam Kongresi’ni düzenleyenler arasında yer aldı. 2 Haziran 1967 tarihinde öğrenci Benno Ohnesorg’un, İran şahına karşı yapılan bir gösteri esnasında, bir polis tarafından vurulması üzerine tüm ülkede oturma eylemi yapılması çağrısında bulundu. Bu çağrı Almanya çapında etkin bir karşılık buldu. Rudi ayrıca, alternatif bir eğitim modeli oluşturmak için de çalışıyordu. Berlin Hür Üniversitesi içerisinde bir “Eleştirel Üniversite” kurulması için yaklaşık 400 Berlinli öğrenci birbirinden bağımsız 33 çalışma grubu içerisinde çalışıyordu. Sonunda çalışmalar sonuç verdi, 17 ve 18 Şubat 1968 tarihinde birkaç bin öğrencinin katılımıyla, Berlin Teknik Üniversitesi’nde büyük bir kongre yapıldı. Kongrenin kapanış mitingine 12 binden fazla insan katıldı. Burada yaptığı konuşmada Dutschke, Amerikan askerlerine, askerden kaçmaları ve NATO’nun feshedilmesi çağrısında bulundu.
HRANT DİNK
BENZERİ OLAY
Tüm bu girişimler ve çalışmalar sonucu Rudi, giderek açık hedef haline gelmeye başladı. Springer medyası (Bild Zeitung’un aid olduğu grup) ve birçok başka gazetenin öncülüğünde, fotoğrafları her yerde yayınlandı, Demokratik Almanya’dan gelişi ön plana çıkarıldı. Bu kampanya kısa sürede meyvelerini verdi. Berlin Senatosu tarafından 21 Şubat 1968 tarihinde düzenlenen Amerika yanlısı mitingde, “Bir Numaralı Halk Düşmanı: Rudi Dutschke” yazılı pankartlar taşındı. 11 Nisan 1968 tarihinde olan oldu. İşçi Josef Bachmann, Kurfürstendamm Caddesi’ndeki SDS bürosunun önünde Dutschke’ye üç el ateş etti. İki kurşun kafasına, bir kurşun da sol omzuna geldi. Dutschke’nin beynindeki hasar hayati önem taşıyordu. Yapılan acil müdahale ve saatler süren ameliyat sonucu hayata geri döndü.
Bachmann yakalandığında, üzerinde “Kızıl Rudi’yi durdurun. Hemen” manşetli “Milli Gazete” ve Dutschke’nin bir fotoğrafı vardı. Evinde kendi yaptığı bir Hitler resmi vardı. Yaklaşık üç hafta önce ise, Rudi Dutschke’nin katili Josef Bachmann’ın neo-Nazi grubu ile ilişkisi olduğunu bildiren Der Spiegel dergisi, DAC’nin gizli haber servisi olan Stasi ve Berlin polisinin tutanaklarının bunu ortaya çıkardığını yazdı. (Berlin/EVRENSEL)
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

İran yine karıştı: 4 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Iraklı kadınlar kentlerden kaçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...