27 Aralık 2009 00:00

ANKARA TOZ DUMAN

Arınç’a suikast iddiasıyla ilgili önceki gece bir ilk yaşandı. Eski adı “Özel Kuvvetler Komutanlığı” olan “Seferberlik Dairesi”ne savcılar polis eşliğinde baskın düzenledi. 8 asker gözaltına alındı. Başbuğ ve Erdoğan, süpriz bir kararla 3 saat görüştü.

Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiasıyla başlatılan soruşturmada önceki gece ve dün, başkentte hareketli saatler yaşandı. Ankara bugüne kadar askeri personelin oturduğu lojmanlarda aramalara tanıklık etmişti. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’na doğrudan bağlı bir kışlada ilk kez arama yapıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda gece geç saatlere kadar süren aramanın ardından, 8 asker gözaltına alındı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, soluğu Başbakanlıkta aldı.
8 GÖZALTI
Ankara bu gelişmenin şokunu yaşarken Genelkurmay Başkanlığı, İnternet sitesinden yaptığı açıklamada, çarpıcı bir bilgi verdi. Dün yapılan ve baskının anlatıldığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiaları ile ilgili olarak 8 personelin gözaltına alındığı bildirildi.
KOMUTANLIĞA
GÖTÜRÜLDÜLER
Genelkurmay’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında dün akşam (önceki gün) saat 19.30’dan itibaren, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıları nezaretinde bir arama yapılmıştır. Sabah saat 05.46’da sona eren aramayı müteakip burada görevli 8 askeri personel gözaltına alınarak Ankara Merkez Komutanlığı’na götürülmüşlerdir.”
BAŞBUĞ
BAŞBAKANLIK’TA!
Sıcak gelişmelerin tam ortasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, sürpriz bir kararla Başbakanlık’a gitti. Başbuğ’un katıldığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıya Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner de katıldı. Saat 11.15 sıralarında içeri giren Başbuğ saat 14.15 sıralarında Başbakanlık’tan ayrıldı.
Bu toplantı, Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Erdoğan’ın her MGK toplantısı öncesinde kurula katılan bakanlarla yaptığı rutin bir toplantıydı. Ve Başbuğ, daha önceki toplantılara hiçbir şekilde katılmıyordu. Başbuğ’un bu toplantıya katılması dikkat çekti. Yılın son MGK’sı 28 Aralık Pazartesi günü yapılacak.
Başbakanlık’tan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, Erdoğan’ın Başbuğ’dan iç ve dış güvenliğe ilişkin konularda bilgi aldığı belirtildi. Toplantıda Başbuğ’un Arınç’a yönelik suikast iddiasıyla ilgili bilgi verdiği de alınan bilgiler arasında. (Ankara/EVRENSEL)

KARARGAH’TA NELER YAŞANDI
Ankara belki de tarihinin en sıcak, en uzun gecesini yaşadı. Özel Kuvvetler binasında çarpıcı gelişmeler yaşandı. Özel Kuvvetler’e bağlı seferberlik binasında aramanın neden 11 saat sürdüğü ortaya çıktı. Askerle gelen savcılar arasında tartışma yaşandı. İddialara göre aramaya gelen hakim, kendilerine direnen askeri personele kızarak odaları mühürletti.
‘Terör ve organize suçlara’ ilişkin soruşturmalara bakmakla görevli 3 Cumhuriyet Savcısının eşliğinde, polisler önceki akşam saat 19.00 sıralarında binada arama yaptı.
ASKERİ SAVCI DİRENDİ: Ancak askeri savcı arama için gelen savcı ve polislere direndi. Askeri savcı “Burada arama yapamazsınız yetkiniz yok” diyerek aramayı engelledi. Arama için gelenler hakimin arama kararını gösterdi, ancak askeri savcı bir türlü ikna olmadı.
SUBAYLARIN ODASI AÇILDI: Askeri savcı, sadece görevli personelin odasında ve kullandığı bilgisayarlarda arama yapılabileceğini savundu. Ancak mahkemenin genel bir arama kararı alındığı askeri makamlara anlatıldı.
HAKİM GECE YARISI BİNAYA GELDİ: Kriz bir türlü aşılamadı. Savcı arama emri veren hakimi aradı. Devreye giren hakim, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi de saat 02.00 sıralarında binaya geldi.
ODALAR MÜHÜRLENDİ: Hakimin de çabası yeterli olmadı. Askeri savcı geri adım atmayınca çileden çıkan hakim, saat 06.00 sıralarında arama yaptırılmayan bütün odaları mühürleterek binadan ayrıldı.
DELİLLER YOK EDİLECEĞİ ŞÜPHESİ: Karar için mesai saati bitimi beklenerek bilgi sızması önlendi. Mahkeme kararı güvenlik önlemi de alınması için özel bir kurye ile Emniyet’e de iletildi. Savcı Bilgili, “delillerin yok edileceği şüphesi” ile harekete geçti. Arama kararında iki subayın evinde el konulan bilgisayarlardan elde edilen ipuçlarının etkili olduğu belirtiliyor.

NE OLMUŞTU
Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Arınç’ın evinin bulunduğu Çukurambar semtinde bir albay ile bir binbaşı polisler tarafından gözaltına alınmıştı. İki subay emniyete götürülmüş daha sonra savcılık talimatı ile ifadeleri alınmadan serbest bırakılmıştı. Genelkurmay, subayların bilgi sızdıran bir personelle ilgili istihbari çalışma yapmak üzere görevlendirildiğini açıklamıştı.

GÜL: BİZ DE MÜDAHİLİZ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arınç’a suikast iddialarını Genelkurmay’a sorduğunu söyledi ve “Konuştuysak bu, müdahil olduk demektir” dedi. Bir gazetecinin “Bir kaç gün önce Kuveyt’teydik. Size bir soru sorduk Arınç olayı ile ilgili. Siz de dediniz ki; ‘Gideceğim orada Genelkurmay’dan, Hükümetten, istihbarattan bilgi alıp işin aslını öğreneceğim’. Aldınız zannediyorum bu bilgileri’’ sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Tabii konuştuk. Uzun uzun konuştuk. Ama bu kadar... Kendi aramızda, devlet sistemi bu. Öyle değil mi? Kendi aramızda konuştuğumuz şeyleri ben çıkıp anlatsam, öbürü çıkıp anlatırsa o zaman devlet ciddiyetine de yakışmaz bu’’ yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı “Sizin müdahil olmanızı gerektirecek bir durum var mı?’’ sorusunu ise “Konuştuysak zaten demek ki müdahil olmuşuz demektir’’ sözleriyle yanıtladı.
BAŞBUĞ: CEVAP VEREMEDİK
Başbakan Yardımcısı Arınç’a suikast düzenleyecekleri iddiasıyla yakalanan 2 askerle ilgili ilk kez konuşan Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, bazı sorulara cevap veremediklerini kabul etti. Konuyla ilgili daha önce bilgi verdiklerini hatırlatan Başbuğ, “İlave edeceğimiz bir şey yok” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Dört cuma yetmez genel greve

SONRAKİ HABER

Dersim belgeseli izleyiciyle buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...