27 Aralık 2009 00:00

‘Kazanana kadar mücadele’

Türk-İş’in aldığı kararla bir çok ilde olduğu gibi Ankara’da da Türk-İş’e bağlı sendikalar ile KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri AKP İl Binasının önüne yürüdüler. AKP il binası önünde mumlarla TEKEL yazan emekçiler, ‘TEKEL işçileri kazanana kadar mücadeleye devam’ dediler.

Paylaş

Türk-İş’in aldığı kararla bir çok ilde olduğu gibi Ankara’da da Türk-İş’e bağlı sendikalar ile KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri AKP İl Binasının önüne yürüdüler. AKP il binası önünde mumlarla TEKEL yazan emekçiler, ‘TEKEL işçileri kazanana kadar mücadeleye devam’ dediler.
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda önceki gün akşam emekçiler AKP Ankara İl Binası’na yürümek istediler. Aralarında Petrol-İş, Tez Koop-İş ve TÜMTİS’in de bulunduğu Türk-İş Ankara Şubeleri’nin konfederasyonlarının genel merkezine yürüyerek, TEKEL işçileriyle birleşmelerine polis engel oldu. Polis, Tek Gıda-İş’in “TEKEL işçileri AKP önüne yürümeyecek” kararı olduğunu gerekçesini öne sürdü. Türk-İş Ankara Temsilciliği’nin de eylemden birkaç saat önce şubelere doğrudan AKP önünde buluşulacağı yönünde faks çekmesi üzerine bazı şubeler doğrudan AKP İl Binası önünde buluştular. KESK üyeleri ise Yüksel Caddesi’nde bir araya geldiler.
Ancak eylemde dağınık görüntüye yol açan bu duruma rağmen Türk-İş’e bağlı sendikalar ile KESK Ankara Şubeler Platformu üyelerinin önemli bölümü Mithatpaşa Caddesi’nde buluşarak yolu trafiğe kapattılar.
“Genel grev, genel direniş”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla AKP il binasına doğru yürüyüşe geçen kitleye, Türk-İş önündeki ablukaya rağmen gruplar halinde Mithatpaşa Caddesi’ne çıkan TEKEL işçileri ve üniversite öğrencileri de destek verdi.
‘ORTAK MÜCADELE
SÜRECEK’
AKP il binası önüne Çevik kuvvet ve panzerlerle barikat kuran emniyet güçleri emekçileri AKP’ye yaklaştırmadı.
İşçiler barikatın önüne mumlarla ‘TEKEL’ yazdılar. Barikat önünde açıklama yapan Türk-İş Ankara il temsilcisi Yusuf Doğan, Türk-İş’in iş bırakma eylemlerinin artarak devam edeceğini söyledi. Doğan, TEKEL işçileri haklarını alana kadar ortak mücadelelerinin süreceğini dile getirdi. Açıklamanın ardından sendika üyeleri Türk-İş genel Merkezi önüne yürüyerek burada bekleyen TEKEL işçileri ile buluşturlar. Ankaralı emekçiler, TEKEL işçileri tarafından coşkuyla karşılandı. (Ankara/EVRENSEL)

TÜRK-İŞ ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
TEKEL işçilerinin Türk-İş önündeki bekleyişleri devam ediyor. Dün sabah yine esnafın dağıttığı çorbayla ısınan emekçiler, Ankara’nın farklı semtlerinden ev hanımlarının getirdi pasta ve böreklerle karınlarını doyurdular. Kaldıkları misafirhaneler yetersiz olduğu için bir süredir otellerde geceyi geçiren işçiler, paraları azaldığı için barınma sorununa çözüm bulunmasını bekliyorlar.

Siyasi partiler TEKEL işçilerinin yanında
İZMİR’de TEKEL işçilerine destek veren siyasi partiler AKP İl Binası’na yürüdü. EMEP, ÖDP, TKP ve Halkevleri’nin düzenlediği yürüyüş öncesi Basmane Meydanı’nda toplanan kitle, “TEKEL işçisi yalnız değildir” pankartı açarak, “AKP halka hesap verecek”, “Ayaklar baş olsun AKP defolsun” sloganlarını attılar.
AKP İl Binasının önüne yürüyen partililer adına burada hazırlanan ortak açıklama okundu. ÖDP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Güngör, emekten yana partiler olarak TEKEL işçilerinin talepleri için her cuma gerçekleştirilecek eylemlere destek vereceklerini belirtti. Eylemde konuşan bir TEKEL işçisinin eşi Gürsel Ulaş, TEKEL işçileri için “Yatıyorlar” diyen Erdoğan’a seslenerek, TEKEL işçileri çalışma koşulları yüzünden ellerinde, kollarında sinirsel rahatsızlıklar bulunduğunu, yüzde 10’unun akciğer kanseri olduğunu vurguladı. Ulaş, hükümetin ülkenin bütün kaynaklarını Uluslararası tekellere ve kendi yandaşlarına peşkeş çektiğini belirterek, TEKEL işçilerinin Ankara’da 11 gündür ekmekleri için mücadele verdiğini dile getirdi.
EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Gürsoy Turan da, TEKEL işçilerine yapılmış saldırının bütün işçilere ve emekçilere yapılmış olduğunu belirterek, demiryolu çalışanlarının yaptıkları mücadele ile izlenecek yolu gösterdiğini ifade etti. Turan, bütün konfederasyonların, işçi ve emek örgütlerinin bugün yapması gerekenin bütün saldırılara karşı bir genel grev ve genel direniş örgütlenmesi olduğunu belirtti. TKP ve Hlakevleri adına da birer konuşma yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Yan gelip yatmadık, vatanı satmadık’

SONRAKİ HABER

Mersin’den genel grev çağrısı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...