27 Aralık 2009 00:00

‘Yan gelip yatmadık, vatanı satmadık’

TEKEL işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için cuma sabahı 1 saat iş bırakan Türk-İş üyesi işçiler akşam iş çıkışı da AKP binalarına yürüdü. Ülkenin birçok il ve ilçesinde yapılan yürüyüşlerde AKP’ye büyük öfke vardı. İşçiler yürüyüşlerde sık sık “Genel grev” sloganı attı

Paylaş

TEKEL işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için cuma sabahı 1 saat iş bırakan Türk-İş üyesi işçiler akşam iş çıkışı da AKP binalarına yürüdü. Ülkenin birçok il ve ilçesinde yapılan yürüyüşlerde AKP’ye büyük öfke vardı. İşçiler yürüyüşlerde sık sık “Genel grev” sloganı attı
Adana da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, TMMOB ve Adana Tabip Odası üyelerine EMEP, ÖDP ve Halkevleri de destek verdi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı eylemde emekçiler, AKP Adana İl binası önüne kadar “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz, TEKEL işçisi yalnız değildir, Her yer TEKEL her yer direniş, iş ekmek yoksa barış da yok” sloganları eşliğinde yürüdü. AKP binası önünde yapılan basın açıklamasını Türk-İş 4. bölge temsilcisi Edip Gülnar yaptı.
HER YERİ ANKARA’YA ÇEVİRECEĞİZ
Mersin’de Türk-İş’e bağlı sendikalar işyerleri ve sendika binalarından AKP’ye yürüdü. KESK’e bağlı sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı eylemde “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganı atıldı. Vatandaşların da alkışlarla destek verdiği eylem öncesi polisin AKP önüne sivil araçlarla barikat kurması dikkat çekti. TEKEL işçilerinin emek hareketi için sembol haline geldiğini söyleyen Türk-İş Mersin İl Temsilcisi Adil Aleybeyoğlu, “TEKEL işçilerimiz için gerekirse ülkenin dört bir yerini eylem alanına çevirip, her yeri Ankara’ya dönüştüreceğiz” dedi.
AKP’ye Balıkesir de de tepki büyük oldu. Balıkesir de de AKP il binası önünde toplanan bin civarındaki emekçi AKP’yi ve hükümeti protesto etti.
Türk-İş’in yanında KESK, Kamu-Sen ve 116 günden bu yana direnişte olan Tüm-Tis işçilerinin yoğun olarak katıldıkları protesto eylemine diğer siyasi partilerin ve halkın oldukça güçlü katılımı vardı.
Samsun’da sabah DSİ önünde yapılan eylemden sonra akşam saat 17.00’de Samsun Büyük Postane önünde bir araya gelen Bazı siyasi parti ve örgütler bir basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verdi. Akşam da Atatürk Parkı’nda Türk-İş’e bağlı sendikalar TEKEL işçileri KESK, Kamu-Sen yöneticileri bir araya geldi. İşçiler önce Atatürk Anıtı’nda saygı duruşunda bulundu ve istiklal marşı okudu. AKP il binası önüne gelen işçiler TEKEL işçilerini destekleyen sloganlar attı. Açıklamayı Türk-iş Bölge temsilcisi İsmail Topçu yaptı
‘GENEL GREV GENEL DİRENİŞ’
Antalya’da demokratik kitle örgütleri ve Türk-İş’e bağlı sendika üyeleri AKP il binası önünde toplanarak çevre yolunda bulunan AKP il binası önünde basın açıklaması yaptılar. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı açıklamada sık sık “Genel grev genel direniş”, “Yan gelip yatmadık vatanı satmadık”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganları eşliğinde ki açıklamayı TÜRK- İŞ Antalya temsilcilik Başkanı Mehmet Ustali yaptı.
Bursa’da da Saat 17.00’de Fomara Meydanı’nda toplanan yaklaşık 2 bin kişilik kitle, alkış ve sloganlarla AKP il binasına yürüdü, İşçilere DİSK, KESK üyesi sendikalar siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdiler. Tofaş ve Renault gibi metal fabrikalarından yüzlerce metal işçisinin katıldığı eylemde sık sık ‘Şalter inecek ampül sönecek, işçi memur el ele genel greve’ sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından, AKP il binası önünde; Türk-İş’e bağlı Bursa sendikaları adına Mehmet Kanca basın açıklamasını okudu. (HABER MERKEZİ)

“SALLA TÜRK İŞ DÜŞECEKLER”ADIYAMAN’da Türk İş’e bağlı sendikalardan Petrol İş, Yol İş ve Haber İş sendikalarına üye işçiler AKP Adıyaman İl Binası önünde protesto gösterisi yaptı.
Yürüyüş yaparak AKP İl binasının önüne gelen TEKEL işçilerine, akşam 17.00’de mesai bitiminin hemen ardından, Petrol İş, Yol İş ve Haber İş üyesi işçiler de katıldı. Polis olağanüstü güvenlik önlemi aldı. Polis işçilerin önünde barikat kurarak işçileri AKP il binasına yaklaştırmadı. Eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı. Burada Türk İş’in illere gönderdiği ortak basın açıklaması okundu. İşçiler sık sık “Salla Türk İş düşecekler, TEKEL işçisi yalnız değildir, TEKEL işçisi direnişin simgesi, iş ekmek yoksa barışta yok” sloganlarını tekrarladılar. Eyleme KESK’e bağlı sendikaların Adıyaman Şubeleri, İHD, Emek Partisi’de destek verdi.
Diyarbakır’da da TEKEL işçilerine destek amacıyla, bir saatlik iş bırakma ve basın açıklaması yapıldı. AKP İl binası önünde yapılan açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendika üye ve yöneticileriyle KESK Şubeler Platformu katıldı.
Açıklamayı okuyan Türk-İş 7.Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç, İlk olarak BDP’ye yapılan operasyonu kınayarak, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
Dersim’de Türk-İş’e bağlı kamu emekçileri, TEKEL işçilerine destek yürüyüşü gerçekleştirdi. EMEP, DTP il başkanlarının yanı sıra yaklaşık 100 kişinin katıldığı yürüyüş ‘‘TEKEL işçileri yalnız değildir sloganlarıyla’’ sanat sokağından başlayarak AKP il binası önünde basın açıklamasıyla son buldu.
Malatya’da Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri Türk-İş başkanlar kurulunun kararına uyarak Malatya’da da TEKEL işçilerine destek olmak için bir saatlik iş bırakarak AKP önüne yürüdüler. AKP Malatya il binası önünde yapılan açıklamayı Türk-İş temsilciliği adına Demiryol-İş Malatya Şubesi Mali Sekreteri Hikmet Kazgan okudu.
İskenderun’da emekçiler AKP ilçe binası önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. AKP ilçe binası önünde yapılan eylemde konuşan Türk-İş Hatay İl Temsilcisi Ali İhsan Üstünbaş, genel grev çağrısı yaptı. Eyleme Türk Metal ve Harb-İş sendikasına üye işçilerin yanı sıra KESK, Eczacılar Odası, Emekli-Sen ve EMEP de destek verdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’e öfke, TEKEL işçilerine destek

SONRAKİ HABER

‘Kazanana kadar mücadele’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...