27 Aralık 2009 00:00

Yargı dinleme kıskacına alındı

İSTANBUL gibi Ankara, Zonguldak, Kırıkkale ve Erzincan başsavcılarının da Ergenekon kapsamında dinlendiği ortaya çıktı. 21 yargı mensubunun telefonlarının dinlenmekle yetinilmediği, takibe alındığı, ortam dinlemesi yapıldığı da anlaşıldı.

Paylaş

İSTANBUL gibi Ankara, Zonguldak, Kırıkkale ve Erzincan başsavcılarının da Ergenekon kapsamında dinlendiği ortaya çıktı. 21 yargı mensubunun telefonlarının dinlenmekle yetinilmediği, takibe alındığı, ortam dinlemesi yapıldığı da anlaşıldı.
CEMAAT SORUŞTURMASI YAPIYORDU
İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin gibi Ankara, Zonguldak, Kırıkkale ve İsmailağa cemaati soruşturması ile gündeme gelen Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in de Ergenekon soruşturması kapsamında dinlendiği belgelendi.
HÜKÜMETİ DENETLEYEN KURUM
Başsavcıların dinlenmesine ilişkin mahkeme kararına göre Yargıtay’ın santral telefonunun dinlendiğine ve binada ortam dinlemesi yapılmasından sonra şimdi de hükümetin, bakanlıkların ve tüm idarenin eylem ve işlemlerine karşı açılan davaların görüşüldüğü Danıştay’da da ortam dinlemesi yapıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun talebi doğrultusunda Danıştay Tetkik Hakimi Mehmet Engin Çakmak’ın telefonlarının yanı sıra “İşyerinde teknik araçlarla izlenilmesine” karar verdiği ortaya çıktı.
BAŞSAVCILAR DİNLENMİŞ
Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri 14 Ekim 2008’de İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Ergenekon soruşturması kapmasında 50 hakim ve savcının iletişimin tespiti ve dinlenmesini talep etti. Bu yargı mensupları arasında Başsavcılar Aykut Cengiz Engin, Hüseyin Boyrazoğlu, İlhan Cihaner de yer aldı.
ORTAM DİNLEMESİ
Talep yazısında, dinleme dışında, bu isimlerin son 1 yıllık döneme ilişkin HTS raporları da (Detay kayıtları ve bulunduğu yer bilgisi) istendi. Ayrıca bu yargı mensuplarının 4 hafta süreyle teknik araçlarla takibe alınması ve kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde gizlice ses ve görüntü kaydı yapılmasına izin verilmesi istendi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, müfettişlerin talepte bulunduğu gün taleplerini kabul etti. Bu kararın Yargıtay ve adliyelerde ortam dinlemesi yapılmasına yönelik yetki sağlaması nedeniyle buraların dinlendiği belirtildi.
21 HAKİM DİNLENDİ
Müfettişler, 3 Kasım 2008’de de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak 21 hakim ve savcı hakkında iletişimin tespiti ve dinleme talebinde bulundu. Mahkeme önceki talepte olduğu gibi bu talebi de aynı gün kabul etti. Kararda, 21 hakim ve savcı için telefon dinlemesi ve HTS kayıtlarının alınmasının yanı sıra teknik takip kararı da alındı. Başvuruda, dinlenen yargı mensuplarının Ergenekon’la bağları gerekçe gösterildi.
DANIŞTAY’DA DİNLENDİ
Kararda 21 hakim ve savcı arasında yer alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün rektör atamasına ilişkin bir kararını iptal eden eski Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı, Erzurum İdare Mahkemesi Başkanı Cengiz Aydemir, eski bakanlık bürokratı olan Ankara Hakimi Kürşat Hamurcu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat Yiğit ile Danıştay Tetkik Hakimi Engin Çakmak hakkında 4 hafta süreyle teknik takip kararı alındığının belirtilmesi dikkat çekti.
ÇAKMAK 4. DAİRE’DE GÖREVLİ
Adalet Bakanlığı’nın talebiyle cep telefonu dinlenen ve işyerinde teknik takibe alınan M. Engin Çakmak, Danıştay 4. Dairesi’nde görev yapıyor. Bu daire gelir ve kurumlar vergilerine ilişkin dava ve temyiz başvurularının yanı sıra Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin davalara bakıyor. (HABER MERKEZİ)

YENi SORUŞTURMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yargı mensuplarına yönelik telekulak iddialarıyla ilgili yeni bir soruşturma başlattı. Yargıtay Birinci Başkanlığı’nca yapılan suç duyurusunda, Yargıtay Başkanlığı’na ait bir numaranın, izinsiz ve usulsüz dinlendiği belirtildi. Suç duyurusunda sorumlular hakkında, yasal işlem yapılması istendi. Suç duyurusu üzerine de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlattı. Bu kapsamda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) onay verdiği ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi kararı doğrultusunda Yargıtay’da yapılan dinlemeler mercek altına alınacak.
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...