29 Aralık 2009 00:00

Şeytan Çingeneler İstanbul’da

Çingene müziğini dünya müzikleriyle buluşturan Gypsy Devils, cazdan klasik müziğe, film müziklerinden Roman geleneksel şarkılarına...

Paylaş

Çingene müziğini dünya müzikleriyle buluşturan Gypsy Devils, cazdan klasik müziğe, film müziklerinden Roman geleneksel şarkılarına zengin repertuvarıyla bugün Çingene müziğinin en iyi örneklerini İstanbul’a getiriyor. Slovak, Rus, Macar, Yunan, Yahudi ve Roman geleneksel şarkılarıyla farklı tarzları birleştirerek sürprizler yapan orkestra, Slovak Müzik Akademisi’nin verdiği 3 Grammy ödülüne sahip. The Gypsy Devil Orkestrası, yeni yıl konseri için İş Sanat’a geliyor.
Gypsy Devils’in en ilginç özelliği, klasik müzikle geleneksel Roman şarkılarını bir araya getirmesi. 1993 yılında Slovak Çigan müziği grubu Devil’s Violin kuruluyor, müzisyenlerden biri ayrılınca yepyeni bir isimle, bugünkü Gypsy Devils ortaya çıkıyor.
Klasik müzikleri alışılmadık düzenlemelerle dikkat çeken Çigan grubunun en çok etkilendiği besteciler, Brahms, Liszt, Haydn…
KLASİK MÜZİK YAPAN İLK ROMAN ORKESTRASI
Bundan 20 yıl öncesine kadar Slovakya’da Roman müzikleri büyük konser salonlarında çalınamaz. Sadece restoranlarda ve partilerde çalınan bir tür folk müziği olarak sınırlandıran grup üyeleri, büyük konser salonlarında ve klasik müzik salonlarında müzik yapan ilk Roman orkestrası haline gelmiş. Senfoni orkestrasıyla yaptıkları çalışmalarsa bu yoldaki adımlarını daha da ileriye götürür. Popüler bir proje haline gelen Gypsy Devils, birçok senfoni orkestrasıyla beraber sahne aldı. Önümüzdeki sonbaharda Güney Kore’de Filarmoni orkestralarıyla beraber sahneye çıkacaklar.
Gypsy Devils son albümünde, yine çok büyük bir çeşitlilikle klasik eserleri yorumlamanın yanı sıra John Williams’ın Schindler’in Listesi’ni yeni bir yorumla düzenlemiş. Yaptıkları yorum için grubun lideri Sarközi şunları söylüyor: “Bu şarkının bestelendiği film hepimiz için çok güçlü bir filmdi. Ailelerimiz ve büyük büyük dedelerimiz 2. Dünya Savaşı sırasında Slovakya’da yaşıyorlardı. 2. Dünya Savaşı Slovak Romanları için de çok zor zamanlardı, çünkü çok ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalmışlardı Romanlar… Tarihimizin bu kötü anılarına bir gönderme yapmak istedik.”
Çok yakında albümlerinin Türkiye’de de yayınlanacağı müjdesi veren Gypsy Devils, bugün saat 20.00’de İş Sanat’ta olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

Ali’nin yüreği ve gözleri...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...