29 Aralık 2009 00:00

En az 10 yıl barış olmaz

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze saldırısının yıldönümünde yaptığı konuşmada, Filistin’le yakın gelecekte bir barış...

Paylaş

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze saldırısının yıldönümünde yaptığı konuşmada, Filistin’le yakın gelecekte bir barış anlaşması beklemediklerini söyledi.
İsrail basınında yer alan haberlere göre Avigdor Lieberman, Kudüs’te İsrail’in büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada Filistinliler ile barış müzakerelerine değindi. Diplomatlarından, Filistinlilerle bir barış anlaşmasına varmak için İsrail’in yeterince çaba harcadığını dünyaya göstermelerini isteyen Lieberman, “Gelecek 10 yıllık süreçte Filistinliler ile bir barış anlaşması imzalanmayacağı” tahmininde bulundu.
Filistin liderliğinin bir barış anlaşmasına hazır olmadığını iddia eden Lieberman, 1967 sınırlarına da çekilseler, Küdüs’ü de bölseler, bunun iki taraf arasındaki çatışmaya son vermeyeceğini ve hiçbir şeyin değişmeyeceğini öne sürdü.
BEN VARKEN TÜRKİYE ARABULUCU OLAMAZ
İsrail ile Suriye arasındaki barış müzakerelerinde hükümetteki kimi arkadaşlarının tersi yöndeki girişimlerine karşın Türkiye’nin arabuluculuğuna yer olmadığını da söyleyen Lieberman, dışişleri bakanı olarak kaldığı sürece Suriye ile müzakerelerde Türkiye’nin arabuluculuğunun mümkün olamayacağını ifade etti.
İşçi Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben Eliezer’i bu konuda eleştiren Lieberman, onlara, “Unutun gitsin” diye seslendi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail hakkındaki sözlerinden sonra Türkiye’nin arabuluculuğunda mutabık olmalarının mümkün olmayacağını kaydetti. Lieberman, “Ben dışişleri bakanı olarak kaldığım ve İsrail Evimiz Partisi de hükümette olduğu sürece Türkiye’nin arabuluculuğu olmayacaktır” dedi.
KABİNEDEN İTİRAZ
Lieberman’ın Türkiye’nin arabuluculuğuna dair sözlerine kabine arkadaşı Refah Bakanı Yitzhak Herzog tepki gösterdi. Herzog, Lieberman’ı sert bir şekilde eleştirerek, “Lieberman’ın görüşlerinin İsrail hükümetinin pozisyonunu yansıtıp yansıtmadığını netleştirmeliyiz. Lieberman’ın sözlerinin hangi amaca hizmet ettiğinden ve bu ülkeye ne gibi bir yarar sağlayacağından emin değilim. Ben ve arkadaşlarımın anladığı kadarıyla, dışişleri bakanı elçilere emirler veriyor ve İsrail hükümetinin politikasına hizmet etmeyen açıklamalarda bulunuyor. Bunun için bu konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.


‘KINAMAK YETMEZ ABLUKA KIRILMALI’
Gazze’deki fiili hükümetin başbakanı İsmail Haniye, İsrail’in Gazze Şeridi’ne geçen yıl düzenlediği 22 gün süren saldırıları başlatmasının yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşananların “bir kahramanlık savaşı” olduğunu söyledi.
İsmail Haniye, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere, Hamas’ın El Aksa televizyonundan yaptığı konuşmada, Gazze direnişinin kazandığını, hükümetin ve Gazzelilerin de bu direnişin arkasında durduklarını kaydetti.
Haniye, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde yeni bir askeri harekata hazırlandığı söylentilerine değinirken, böyle bir şeye olasılık vermediğini belirterek, bunun zafer kutlamalarının önüne geçmek için dile getirildiğini savundu. Gazze’nin yeniden imarı konusunda şimdiye dek tek kuruş almadıklarını da ifade eden Haniye, Batı Şeria’daki yönetimi kastederek, “içlerinden kimilerinin bunu siyasal bir konu durumuna getirmek istediklerini” söyledi. El Fetih’e doğrudan müzakere çağrısında bulunan Haniye, bu konuda bir aracılık rolüne hazır bulunduğunu, ancak bu konuda Mısır’ın arabuluculuğuna destek vermekten yana olduğunu, yoksa Mısır’ın müzakerelerdeki yerini almak gibi bir niyetleri olmadığını da bildirdi.
ABD yönetimine seslenen Haniye, seçimlerde politikada değişiklik diyerek gelen yeni yönetimin uygulamalarında bir değişiklik görmediklerini belirterek, ABD’nin seçim kampanyalarında verdiği sözü yerine getirmesini beklediklerini kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ablukayı kınamasının yeterli olmadığını ifade eden Haniye, “Görevinizi yerine getirip, ablukayı kırmanız gerekir” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e de Mısır sınırındaki Refah Sınır Geçişi’ni derhal açması ve yine sınıra inşa edilmeye başlanan duvar inşasını durdurması çağrısında bulunan Haniye, Gazze’nin Mısır için bir tehdit oluşturmadığını kaydetti. Tünellerin Gazze’deki insanların ihtiyaçlarından doğduğunu belirten Haniye, Mısır hükümetinden de Gazze’ye geçiş için bekleyen yardım konvoyuna izin vermesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

İsrail’den Noel hediyesi

SONRAKİ HABER

İşten çıkarılan Ravelli işçilerinin zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...