29 Aralık 2009 00:00

Kendi topraklarını satın aldılar

ABD’nin Orta ve Güneybatı eyaletlerinde yaşayan Kızılderili kabileler, atalarının elinden zorla alınan yüz binlerce dönüm araziyi satın aldı.

Paylaş

ABD’nin Orta ve Güneybatı eyaletlerinde yaşayan Kızılderili kabileler, atalarının elinden zorla alınan yüz binlerce dönüm araziyi satın aldı. Atalarına ait toprakları para harcayarak da olsa geri almanın önemine işaret eden Kızılderililer, bu toprakların kendileri için kutsal olduğunu ve bu alanları yüzlerce yıl sonra tekrar elde etmekle atalarının ruhlarını şad ettiklerini vurguladı.
Amerikan Kızılderili İlişkileri Bürosu’ndan elde edilen verilere göre, 1998 ile 2007 yılları arasında Kızılderili kabileleri ABD genelinde yaklaşık 500 bin dönüm arazi satın aldı. Atalarına ait bu arazilerin tarım ve hayvancılığa tekrar dönüş yapmalarına yardımcı olacağını belirten Kızılderililer, kendileri için bu topraklarda yaşamanın kutsallığına atıfta bulundu.
Güney Dakota’daki Rosbud Sioux Kızılderili Kabilesinin Lideri Rodney Bordeaux, bu topraklara para vermelerinin doğru olmadığını, söz konusu alanların atalarının elinden zaten zorbalıkla alındığını ifade etti. Bordeaux, geleneklerini, kültürlerini, yaşam tarzlarını ve atalarının onurunu korumanın yolunun ise bu toprakları satın almaktan geçtiğini söyledi. ABD kurulduğunda Kızılderili kabileleriyle çeşitli toprak anlaşmaları yapmış ancak bu anlaşmaların şartlarını arzu ettiği zaman değiştirerek yeni gelen Avrupalı göçmenlere Kızılderili topraklarını peşkeş çekmişti.
Obama yönetimi, Kızılderililerin atalarına ait toprakları satın alabilmeleri için 2 milyar dolar yardım önerisinde bulunurken, bu önerinin ne zaman onaylanacağı merakla bekleniyor. Obama’nın yardım önerisi, Kızılderililerin sadece kendi aralarında toprak alışverişi yapmalarına imkan tanıyor ancak Kızılderili olmayanlardan toprak satın almaya izin vermiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İran’da ölümler ve gözaltılar artıyor

SONRAKİ HABER

İsrail’den Noel hediyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...