29 Aralık 2009 00:00

Terör paranoyası tatili zehir etti

AMSTERDAM-Detroit seferini yapmakta olan jumbo jet yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunulmasının ardından ABD’de yükselen terör paranoyası...

Paylaş

AMSTERDAM-Detroit seferini yapmakta olan jumbo jet yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunulmasının ardından ABD’de yükselen terör paranoyası, havaalanlarındaki “güvenlik” önlemlerinin daha da sıkılaştırılmasına neden oldu. 11 Eylül saldırılarının ardından havaalanlarında alınan önlemlere yenilerinin eklenmesi ile, uçaklar zamanında kalkamaz hale geldi.
Northwest Havayolları’na ait 253 sefer sayılı Nijerya-Detroit uçağının havaya uçurulması girişimi nedeniyle Kanada’da da en üst düzeye çıkarılan güvenlik önlemleri, Kanada havaalanlarında izdihama yol açtı. Ülkenin en kalabalık havaalanı Toronto başta olmak üzere Montreal, Vancouver ve Halifax gibi büyük havaalanlarında uçak seferleri, artırılan önlemler yüzünden gecikmeli olarak yapılabiliyor. Aynı sorun, ülkenin diğer kentlerinden ABD’ye yapılacak tüm uçuşlarda da yaşanıyor.
Kanada Ulaştırma Bakanlığı’ndan verilen bilgilere göre, Washington, Atlanta ve Houston seferleri en az 2 saatlik gecikmeyle yapılabilirken, bu süre Chicago için 4, New York için 6 ve kimi hatlar için 8 saate dek çıkıyor. Havaalanı yetkililerinin birçok seferi de iptal ettikleri belirtiliyor. Olayın Noel tatiline rastlaması ise, izdihamın katlanmasına neden oldu.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Amsterdam-Detroit seferini yapmakta olan jumbo jet yolcu uçağına saldırı girişimine dair soruşturma ise devam ediyor. Saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in taşıdığı patlayıcının uçağı havaya uçurmaya yetecek güçte olduğu anlaşıldı.
ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ise, ABC televizyonuna verdiği demeçte, saldırganın El Kaide terör örgütüyle bağlantısı olup olmadığı sorusuna, “Bu şu anda soruşturmanın konusu, spekülasyon yapmam doğru olmaz” yanıtını verdi. Napolitano, CNN’e yaptığı açıklamada, bu yönde henüz bir bulgu elde edilemediğini ima ederek, “Şu ana kadar, olayın kapsamının daha geniş olduğuna dair bir gösterge yok” dedi. ABD’li yetkililer, saldırı girişiminin hemen ardından, olayın El Kaide bağlantılı olduğu açıklaması yapmışlardı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

MGK kritik süreçte toplandı

SONRAKİ HABER

İran’da ölümler ve gözaltılar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...