29 Aralık 2009 00:00

‘Açılım’ fişlemeyle sürüyor

DTP’ye yönelik operasyon, DTP’nin kapatılması, gösterilere sert müdahaleler ve BDP operasyonuyla, iyiden iyiye raydan çıkan...

Paylaş

DTP’ye yönelik operasyon, DTP’nin kapatılması, gösterilere sert müdahaleler ve BDP operasyonuyla, iyiden iyiye raydan çıkan ‘açılım’ Kürt öğrencilerin fişlenmesiyle devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla bölgedeki öğrencilerin isim ve adreslerini toplanıyor.
Hükümeti’nin aylar önce başlattığı ‘açılım’ süreci, ‘Bu nasıl açılım’ sorusunu her gün yeniden akıllara getirecek uygulamalarla sürüyor. En son örnek ise bölge illerinde yapılan protesto gösterilerine katılan öğrencileri tespit etmek için Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderilen genelge.
KÜRT ÖĞRENCİLER FİŞLENİYOR
‘Açılım’ sürecini koordine etmekle görevli olan Beşir Atalay’ın başında bulunduğu İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bölgedeki il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen yazıda, 20 Kasım-15 Aralık arasında okullara gelmeyen öğrencilerin isim ve adreslerinin tespit edilmesi istendi. Bölge illerindeki il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine iki hafta önce gönderilen yazının ardından belirtilen tarihlerde okula gelmeyen öğrencilerin isim ve adresleri tespit edilerek Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildi. Yazının Diyarbakır, Şırnak, Iğdır, Ağrı, Siirt, Urfa, Mardin, Hakkari, Batman ve Van Milli Eğitim Müdürlükleri ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildiği öğrenildi. 20 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına ve DTP’nin kapatılmasına ilişkin bölge illerinde kitlesel gösteriler yapılmıştı.
BİR DE ‘AÇILIM’ OLMASAYDI
‘Açılım’ sürecinin başından beri Kürtler açısından birçok olumsuzluk yaşandı. 29 Mart seçimlerinin ardından başlatılan operasyonda yüzlerce kişi ve KESK içindeki birçok Kürt sendikacı tutuklandı.Gösterilerin neredeyse tümüne çok sert müdahale edildi. Müdahalelerde ölümler yaşandı.
AÇILIM HIZ KESMEDEN SÜRECEK!
İçişleri Bakanı Atalay, olaylar sırasında 1550’ü aşkın kişinin gözaltına alındığını, 400’e yakınının tutuklandığını açıkladığı toplantıda, “Açılım süreci hız kesmeden devam edecek” dedi. Kürtlere yönelik şiddetin alabildiğine artırıldığı bir dönemde ‘demokratikleşme hamleleriyle’ övünen hükümetin ‘fişlemeyle’ sürdürdüğü açılımın, bundan sonra nasıl devam edeceği merak konusu.
(HABER MERKEZİ)


ESKİ DTP’LİLERİN DURUŞMASI BUGÜN
BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Emine Ayna ile milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un ‘Polis zoru ile ifadelerinin alınması’ kararının verildiği duruşma bugün görülecek.
Eski DTP Eş Başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna ile Milletvekilleri Tuncel, Tuğluk, Demirtaş’ın çeşitli tarihlerde ve etkinliklerde yaptıkları konuşmalardan dolayı haklarında açılan davalar, dokunulmazlıklarına rağmen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Mahkeme heyeti, 29 ve 30 Eylül’de duruşmaya zorla getirilmelerine karar vermişti.
Tuncel, Demirtaş ve Ayna, ‘Polis zoruyla duruşmaya getirilmeleri’ kararının verildiği ve 29-30 Aralık tarihlerinde görülecek duruşmalara katılmayacak. DTP’ye açılan kapatma davasında milletvekillikleri düşürülen ancak kararın tebliğ edilmediği için dokunulmazlıkları süren Türk ve Tuğluk’un da bu duruşmaya katılmayabilecekleri belirtildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Batman ve Van’da 24 tutuklama

SONRAKİ HABER

Baydemir’e 301 soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...