29 Aralık 2009 00:00

TEKEL işçisinin sabrı taşıyor

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun kararı doğrultusunda Meclis’e yürüyecek olan profesyonel sendikacılar...

Paylaş

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun kararı doğrultusunda Meclis’e yürüyecek olan profesyonel sendikacılar, Türk-İş Yönetimi’nin “Heyet gidecek” kararına tepki gösterdiler. TEKEL işçileriyle tepkilerini sloganlarına yansıtan sendikacılar, “Türk-İş göreve genel greve!”, “Başkan bizi Meclis’e götür”, “Yan gelip yatmadık, yetim hakkı yemedik”, “Hükümet istifa!” dediler.
Türk-İş’in çağrısıyla bağlı sendikaların profesyonel yöneticileri ve TEKEL işçileri, dün sabah saatlerinde Kızılay Milli Müdafaa Caddesi’nde toplandı. Renk renk önlükler, şapka ve yağmurluklarıyla alanı renklendiren sendikacılar, mücadele kararlılıklarını alkış ve sloganlarına yansıttılar.
Türk Harb-İş, sendikanın önünden “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Genel grev genel direniş” sloganlarıyla toplu halde alana geldi. Belediye-İş de sendika önünden alana gelirken, önü barikatla kesilmek istendi. Kısa bir arbedenin ardından barikat açılırken, Belediye-İş üyeleri, “İtfaiye halkındır, satılamaz” diyerek İstanbul’daki itfaiyeci üyelerinin taleplerini alana yansıttılar. Diğer sendikacılar da kortejler halinde sendikaları önünden alana alkış ve sloganlarla girdiler.
Sık sık “TEKEL işçisi direnişin simgesi”, “TEKEL işçisi domuz değildir” sloganlarının atıldığı eylemde, özelleştirme kapsamındaki şeker fabrikaları da “Şeker vatandır satılamaz”, “Vatanı satanı biz de satarız” sloganlarıyla gündeme geldi.
TÜRK-İŞ KARARA UYMADI
CHP Milletvekili Bayram Meral’in de katıldığı eylemde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçilerinin bir “hak mücadelesi” verdiklerini, sorunların masa başında çözümü için çaba harcadıklarını, ancak aynı gayreti Başbakan’ın göstermediğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, “TEKEL işçisi yatarak para alıyor”, “Devletin malı deniz, yemeyen domuz”, “Yetimin hakkını TEKEL işçisine yedirtmem” yönündeki sözlerini hatırlatan Kumlu, bu açıklamadan “üzüntü” duyduklarını ifade etti.
“Hükümetle oturup bu sorunu çözene kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyen Kumlu, maksatlarının, “ideolojik olmadığını” birkaç kez yineledi.
Başkanlar Kurulu’nda aldıkları kararları da hatırlatan Kumlu’nun, bir grup yönetici ile Meclis’e yürüyeceklerini ve görüşmenin ardından dönüp Türk-İş önüne yürüyeceklerini söylemesi tepkilerle karşılandı.
Konuşmanın ardından Kumlu ve beraberindeki bir grup sendikacı Meclis’e gitmek için harekete geçerken, artan tepkiler üzerine Kumlu, bir süre taşın üzerine oturarak polis amirleriyle görüştü. Görüşmenin ardından sendikacılar, polis barikatı arasından geçerek Meclis’e hareket ettiler.
‘BAŞKAN BİZİ MECLİS’E GÖTÜR’
Kararın böyle olmadığını belirten kitle ise “Başkan Meclis’e bizi de götür”, “Vur, vur inlesin Meclis dinlesin”, “Türk-İş göreve genel greve!” sloganlarıyla tepki gösterdi. Polis barikatına yüklenen öndeki TEKEL işçileri, “Yan gelip yatmadık, yetim hakkı yemedik”, “TEKEL işçisine değil Tayyip’e barikat”, “Ölmek var dönmek yok” diye seslerini yükselttiler. Bu arada bir Tes-İş görevlisinin ses aracının üzerinden, “Aramızda provokatör var” demesi ve eliyle Tek Gıda-İş Tokat şube başkanını göstermesi, işçilerin tepkisini çekti. İşçiler, görevlinin üzerine yürüyerek “TEKEL işçisi provokatör değil” dediler. Sendikacıların araya girmesiyle olay büyümeden engellendi.
BARİKAT İŞÇİYİ DURDURAMADI
Kumlu ve beraberindeki heyet, Meclis’te MHP grubu ile görüşmenin ardından alana döndükten sonra Türk-İş önüne doğru yürüyüşe geçildi. Ancak polis öne barikat kurarak, caddeden değil alt geçitten-metrodan geçilmesini istedi. Kitle hep bir ağızdan “İşçiye değil IMF’ye barikat”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla barikata tepki gösterdi. Kumlu ve bazı sendikacılar alt geçitten geçmesine rağmen, kitle barikatın açılması için zorladı.
Gaz maskeleri, gaz bombaları ile hazırlıklı olan polise, “Limonları aldık geri dönüş yok” diye yanıt veren kitle, zorladığı polis barikatını YKM önünden aşıp geçti. Coşkulu alkış ve sloganlarla hükümete ve aynı zamanda Türk-İş’e tepkilerle yürüyen kitle, Türk-İş önünde, burada bekleyen işçilerin “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla karşılandı.
BAŞBAKAN’IN SÖZLERİNE TEPKİ
Burada atılması istenen “Türk-İş nerede biz oradayız” sloganı karşılık bulmazken, sık sık “Türk-İş göreve genel greve!”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı. Burada işçilere seslenen Kumlu, Başbakan’ın TEKEL işçilerine yönelik sözlerini tekrarlayarak, bunların “bir başbakana yakışmayan sözler olduğunu” söyledi. Başkanlar Kurulu kararlarını hatırlatan Kumlu, yarın (bugün) CHP’ye gideceklerini, çarşamba günü de Başkanlar Kurulu’nun yeniden toplanarak yeni yol haritasını belirleyeceğini söyledi.


TÜRK-İŞ ÖNÜNDE 15. GÜN
Haklarına sahip çıkmak için 15 Aralık’ta geldikleri Ankara’da Türk-İş önünde bugün 15. günlerine giren TEKEL işçileri, “Daha nice 15 gün olsun, hakkımızı almadan dönmeyeceğiz” diyorlar. İşçilere destek ve dayanışma ziyaretleri dün de sürdü. TEKEL işçileri, 14. gün olan dün de Türk-İş önündeydiler. İşçilerin bir kısmı sabah erken saatlerde sendikacılarla birlikte Meclis’e yürüyüş eylemine katılırken, bir kısmı da her gün seslerini yükselttikleri Türk-İş önünde kaldılar. İşçilerin sabah çorbaları ve öğlen yemeği bu kez sendikaları Tek Gıda-İş’ten geldi. Kendi mücadelelerini anlatan fotoğraf sergisini de coşkuyla karşılayan işçiler, akşam saatlerine kadar Türk-İş önünden ayrılmadılar.
(Ankara/EVRENSEL)


SALDIRILARA KARŞI ORTAK MÜCADELE
TÜM Köy-Sen Trakya Şubeler Platformu 15 gündür Ankara’da eylemde olan TEKEL işçilerine destek çağrısında bulundu.
Tüm Köy-Sen Trakya Şubeler Platformu adına açıklama yapan Taner Günerbüyük, işçilere, emekçilere, köylülere yapılan saldırıların tesadüf olmadığına dikkat çekti. “Gazla, tazyikli suyla, copla yapılan bu saldırılara karşı TEKEL işçileri yiğitçe direnmiş, direnmeye devam etmektedir. Aynı günlerde işten atılan 16 arkadaşları işe geri dönsün diye eylem yapan demiryolu emekçilerine de saldıran polis, demiryolu emekçilerini yerlerde sürükleyerek gözaltına almıştır. İstanbul Belediyesi’nde sözleşmeli çalışan Belediye-İş Sendikası üyesi itfaiye işçilerine de polis, tazyikli su sıkmış, gaz atmış, coplamıştır. Yine İstanbul’da Belediye-İş Sendikası’na üye oldukları için Esenyurt Belediyesi’nce işten atılan ve 130 günü aşan direnişlerini sürdüren işçileri ve sendikacıları, Boğaziçi Köprüsü’nde eylem yaptıkları için polis, gözaltına almıştır. Diyarbakır’ın Bismil ilçesinin Sinan köyünde toprak ağasına karşı sürdürdükleri mücadelede başta Tüm Köy-Sen Bismil Şube Başkanı Halil Duru olmak üzere, birçok üretici köylü jandarma tarafından gözaltına alınmıştır” diyen Günerbüyük, saldırılara karşı birleşmek ve mücadele etmek gerektiğini kaydetti. (LÜLEBURGAZ)
ÖNCEKİ HABER

Eylemde Yok Törende Var

SONRAKİ HABER

Batıkentli kadınlardan örnek dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...