29 Aralık 2009 00:00

Eylemde Yok Törende Var

TES-İŞ Bursa Şube üyesi işçiler Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun TEKEL işçilerine destek olmak için aldığı bir saat iş bırakma kararının...

Paylaş

TES-İŞ Bursa Şube üyesi işçiler Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun TEKEL işçilerine destek olmak için aldığı bir saat iş bırakma kararının kendi işyerlerinde hayata geçirilmediğini bildirdiler. Eylemi örgütlemeyen şube yöneticilerinin, işçileri İstanbul’da yapılan ve Başbakan’ın da katıldığı DSİ törenine götürdüğünü söyleyen işçiler, şube yönetimine tepkili. Konuyla ilgili görüştüğümüz Şube Başkanı Necati İçöz ise eylem kararına uyduklarını savundu.
Alınan kararlar hakkında bilgilendirilmediklerini ve hiçbir çalışma yapılmadığını dile getiren işçiler, yaşayabilecekleri olası tehlikeler nedeniyle isimlerinin yazılmamasını istediler. TEKEL işçileri için alınan eylem kararının kendilerini sevindirdiğini ve eyleme katılmak istediklerini anlatan Tes-İş üyesi işçiler, “Duyduğumuz kadarıyla şoförler odasında kendi çevrelerinde bulunan bir grup işçiyi toplayarak zaman geçirmişler. Bunun dışında ne işyerinde bilgilendirme yapıldı ne de AKP önlerinde yapılan eylemlere götürüldük” diye konuştular.
AÇILIŞ ZORUNLU MU?
Sendikacıların pazar günü yapılacak tören için seferber olduğunu dile getiren işçiler, il dışında yapılan bu etkinliğe katılımı teşvik etmek için harcırah ve mesai ödeneceğinin söylendiğini aktararak “Devlet imkanları, birilerinin kendi propagandalarını yapmaları için kullanılıyor” dediler. İşverenin resmi yazı çıkararak katılıp katılmayanları tespit ettiklerini, bu açılışa katılmanın neredeyse zorunlu hale getirildiğini ifade eden işçiler, Şube Başkanı Necati İçöz’ün işyerinde toplantılar yaparak törene katılmak gerektiğini, katılmayanlar hakkında soruşturma açılacağını ve bu durumda sendikanın da işçilerin arkasında durmayacağını söylediğini ifade ettiler.
Baskı sonucu 300 kişinin İstanbul’da yapılan törene katıldığını ifade eden işçiler, “TEKEL işçileriyle dayanışmayı büyütmeyenler söz konusu işverenin istekleri olunca canla başla çalışıyor. İşçiler de bundan rahatsız oluyor” dediler.
İşçiler ayrıca geçtiğimiz cuma günü 1 saat işe geç başlama eyleminin işyerlerinde uygulanmadığını bu nedenle önümüzdeki günlerde yapılacak eylemlerin uygulanacağından şüphe ettiklerini söylediler.
BARAJLA İLGİLİ DENDİ
İşçilerin iddiaları ile ilgili görüştüğümüz Tes-İş Şube Başkanı Necati İçöz, “Bizlere ilk gelen yazıda DSİ’nin yapmış olduğu baraj ile ilgili olacak dendi. Bununla ilgili işçileri götüremezsiniz dedik. Daha sonra işçiler çalışıyormuş gibi olacak diyerek olur alarak götürüldüler. Ben de şube başkanı olarak gitmek isteyen gider istemeyen gitmez dedim. Bu işçilerin mesaileri de ödenecektir dedim” diye konuştu. İçöz, TEKEL işçilerinin eylemine katılmama konusunda ise bir saat iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi. Kararlara uyduklarını savunan İçöz, AKP önündeki eyleme de katıldıklarını ileri sürdü. (Bursa/EVRENSEL)
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

Zamlara karşı yürüdüler

SONRAKİ HABER

TEKEL işçisinin sabrı taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...