29 Aralık 2009 00:00

2010 zam, yoksulluk ve soygun getirecek

Tüketiceler Derneği Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, her yeni yılın tüketiciler açısından zam, zulüm ve soygun getirdiğini...

Paylaş

Tüketiceler Derneği Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, her yeni yılın tüketiciler açısından zam, zulüm ve soygun getirdiğini, bu yılda da sorunların katmerleşerek devam edeceğini belirtti. Çözümün, güçlerin birleştirilmesi olduğunu belirten Çetin, “Zulme ve yoksulluğa hayır deme zamanıdır” dedi.
Çetin, 2009 yılında TÜDEF olarak köprü ve otoyolların özelleştirilmesi, Ankara’da toplu taşım zammı, menkul kıymet gelirlerinde yabancılara sıfır vergi uygulaması konularında açtıkları iptal davalarını kazandıklarını belirtti. Akaryakıt, su, ilaç katkı payı, gıda maddeleri, değerli kağıt giderleri, elektrik gibi yüzlerce kaleme 2009 yılı içinde yapılan zamları hatırlatan Çetin, ücret artışlarının ise yüzde 0-3.5 arasında kaldığını söyledi. Çetin, 2010 yılı içinde yapılacak olan KDV’de yüzde 19 ve ÖTV’de yüzde 31.6 artışın her türlü mal ve hizmete zam demek olduğunu vurguladı.
Bütçede, vergi gelirlerinde tüketim vergilerinin oranının yüzde 79 olarak belirtilmesinin, iğneden ipliğe zam demek olduğunu vurgulayan Çetin, iktidarın 2010 yılında zam ve sadaka politikasını sürdüreceğini belirtti. Sağlıkta dönüşüm adı verilen projenin, “Sağlıkta Soygun” projesine dönüştüğünü belirten Çetin, özel hastane katkı paylarının yüzde 70’e çıkarıldığını hatırlattı. Eczanelerin yok edilmek istendiğini kaydeden Çetin, “drug stor” adı verilen zincir eczanelerin sahibinin ABD’li AIG şirketi ile ortaklık kuran Cüneyt Zapsu olduğunu kamuoyunun bildiğini belirterek, “Eczaneler yok edilerek, boş alan yandaşlara açılmaya çalışılıyor” dedi.
Örgütsüz tüketicinin köle olduğunu belirten Çetin, “Köle olmamak için başlarımızı kaldırmamız zulme ve yoksulluğa hayır dememiz gerekiyor” dedi. Çetin, 2010 yılında zarar gören herkesin birleşmesi ve örgütlenmesinin zam, zulüm ve soygundan kurtulmanın tek yöntemi olduğunu vurguladı.


ZAM ZAM ZAM...
Çetin, 2010 yılı henüz başlarken zamların yüzde oranlarını şöyle sıraladı:
* Petrol ve doğal gaz ürünleri26.25
* Tütün mamulleri 41.54
* Tapu harçları 23.58
* Kamudan alınacak her türlü hizmet28.68
* Değerli kağıt 31.9
* Yol tünel köprü53.8
* KİT hizmetleri53.26
* Emlak vergileri25 ila 250 arası
* Doğal gaz 15
* Ankara’da ulaşım35
* İstanbul’da ulaşım25
* Elektrik2.75
* Özel okullar kurslar25
* Ekmek-öngörülen15
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

iYi BiLMEZDiK!

SONRAKİ HABER

Zamlara karşı yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...