29 Aralık 2009 00:00

‘TCDD yönetimi suç işledi’

Demiryolu emekçilerinin 25 Kasım’da yaptıkları bir günlük uyarı grevi nedeniyle 100 bin TL’lik maddi zarar meydana geldiğini iddia eden ve bu zararın ...

Paylaş

Demiryolu emekçilerinin 25 Kasım’da yaptıkları bir günlük uyarı grevi nedeniyle 100 bin TL’lik maddi zarar meydana geldiğini iddia eden ve bu zararın karşılanması için de demiryolu emekçileri hakkında tazminat davası açacağını söyleyen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, memurlardan sert tepki aldı.
Karaman, makinistlerin de greve katılması nedeniyle trenlerle taşınamayan yolcuların otobüslerle taşındığını ve taşınma işinin bir günlük maliyetinin de 100 bin TL’yi bulduğunu iddia etmişti.
BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar ve Türk Ulaşım-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Muhammet Kara, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın ortaya attığı zarar ve yaptığı baskıları sert bir dille eleştirdi.
Söz konusu zararın sorumlusu demiryolu emekçileri olsa bile, yapılan grevin en doğal hakları olduğunu belirten şube başkanları, “TCDD yönetimi grevi kırmak için kondüktörsüz tren hareket ettirme emrini vermiştir. Verilen emir, yolcu güvenliğini hiçe saymaktır. Tren kullanmaya yetkisi olmayan kişileri tren kullanmaya zorladılar. Bu konuda bizler TCDD yönetimi hakkında tazminat davası açacağız” dediler.
‘ASIL DAVACI OLMASI GEREKEN BİZLERİZ’
“AKP Hükümeti ve TCDD yönetimi, yapılan grevlerden ve eylemlerden bir ders çıkarmalıdır” diyen BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, demiryolu emekçilerinden hesap sormaya çalışan TCDD yönetiminin, demiryolu emekçilerinin de hükümet ve TCDD yönetimine hesap soracağını düşünmediğini söyledi.
İddia edilen 100 bin TL’lik zararın sorumlusunun direnişçi demiryolu emekçileri değil, tam tersine, TCDD yönetimi olduğunu belirten Çuhadar, “TCDD yönetimi, grevi kırmak için kondüktörsüz tren çalıştırma emrini vermiştir. Verilen emir, yolcu güvenliğini hiçe saymaktır. Tren kullanmaya yetkisi olmaya kişileri tren kullanmaya zorladılar. Bu konu hakkında gerekeni yapacağız. Burada, asıl bizim TCDD yönetime tazminat davası açmamız gerekecek. Buna ilişkin gerekli belgeleri de dosya haline getiriyoruz. Yaptığımız her iki grevde de, TCDD hem seyri sefer hem de yolcu güvenliğini tehlikeye atacak boyutta uygulamalara imza atmıştır” dedi.
Yapılan eylemlerin tüm kamu emekçilerine ve TCDD yönetimine bir şeyler öğrettiğini belirten Çuhadar, “Burada, yönetici kişiler örgütlü mücadelenin önüne geçemeyeceklerini gayet iyi anlamıştır. 25 Kasım uyarı grevi herkesin bildiği gibi 2 milyon kamu emekçisinin grevli toplusözleşme hakkını elde etmek için yapılan bir grevdi. Ülkenin gündeminde çok büyük bir etki yarattı. Yaptığımız grev tam anlamıyla mücadeleyi ete kemiğe büründürdü.
Ancak bir özellik vardı. Demiryolu emekçileri bugüne kadar hiç olmayan bir başarı gösterdi” diye konuştu.
GREV EN DOĞAL HAKKIMIZDIR!
Türk Ulaşım-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Muhammet Kara da, TCDD yönetiminin sadece kamu çalışanlarıyla inatlaşmak için baskı yaptığını belirterek, “Tüm arkadaşlarımıza yönelik baskı ve yıldırma amaçlı yapılan her türlü harekete tepkimizi gösterdik. Ve göstermeye de devam ediyoruz” dedi.
Söz konusu 100 bin TL’lik zararı kabul etmelerinin hiçbir açıdan mümkün olmadığını ifade eden Muhammet Kara, “Eylemden 1 ay önce TCDD yönetimine tüm uyarılarımızı yaptık. Ama kendileri yapılan uyarıları dikkate almadılar.
Yaptıkları uygulamalarla yolcuların mağdur olmasına sebep olmuşlardır. Ortaya çıkan zararın sebebi demiryolu emekçileri olsa bile, grev yapmak bizim en doğal hakkımızdır.
Türkiye’nin buna alışması gerekiyor. Grev ve toplusözleşmelerle ilgili imzalanan uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir. İç hukukta bu konuyla ilgili düzenleme yapılmamış ise suçlu yetkililerin kendisidir” şeklinde konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

Asemat grevi birinci yılına giriyor

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...