30 Aralık 2009 00:00

2010’A GiRERKEN KELEPCELi ACILIM

Kürt siyaseti üzerindeki baskılar, DTP’nin kapatılmasıyla da sona ermedi

Paylaş

Kürt siyaseti üzerindeki baskılar, DTP’nin kapatılmasıyla da sona ermedi. Belediye başkanları ve parti yöneticilerine yönelik operasyonunun ardından şimdide, milletvekillerini polis zoruyla ifade vermeye götürmek için harekete geçildi. Eski DTP Eş Başkanları Emine Ayna ve Ahmet Türk ile milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel hakkında süren davalardan, Türk, Ayna, Demirtaş ve Tuğluk için ‘günsüz zorla getirilme’ yani görüldükleri yerde zorla ifadeye getirilmeleri kararı çıktı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Türk dışındaki siyasetçiler hakkında, ‘mahkemeye zorla getirme’ kararı zaten vardı. Ancak bu kez ‘mahkemeye’ ifadesi kaldırılarak, vekillerin ‘zorla ifade vermeye götürülmesi’ şeklinde düzenlendi.
1 Ocak 2009’da TRT-Şeş’in açılmasıyla ilan edilen ve Kürt sorununun savaş dışı yöntemlerle çözümüne yönelik bazı umutlar yaratan açılım süreci Kürt siyasetçilere yoğun bir saldırı dönemi olarak sürdü. 29 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından DTP’ye yönelik başlatılan operasyonda yüzlerce kişinin gözaltına alınıp büyük kısmının tutuklanmasının ardından Geçtiğimiz haftalarda DTP kapatıldı. Hemen ardından ise eski DTP’lilerin siyasete devam kararı aldıkları BDP’ye yönelik operasyonlar başlatıldı. Şimdi de eski DTP’li vekiller için görüldükleri yerde yakalanarak mahkemeye getirilmeleri kararı alındı. DTP’liler duruma tepkili.
POLİS VEKİLLERİ ARADI
Karar doğrultusunda dün sabah erken saatlerde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkezi’nde hareketli saatler yaşadı. Sabah saat 09.15 sıralarında mahalle muhtarını da alan 8 polis parti merkezine gelerek, Ayna ve Demirtaş’ı aradılar. Ancak vekillerin partide olmamasından dolayı tutanak tutan polisler partiden ayrıldılar. Sivil polislerin parti önünde bekleyişleri ise akşama kadar sürdü. Vekillerin katılmadığı 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada bu kez ‘mahkemeye’ ifadesi kaldırılarak, vekillerin ‘zorla ifade vermeye götürülmesi’ kararı çıktı. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 15 Nisan 2010’a erteledi.
NAZİ ALMANYASI BENZETMESİ
Polislerden sonra BDP binasına ilk gelenler ile milletvekilleri oldu. BDP Milletvekilleri Nuri Yaman, Sırrı Sakık ve İbranim Binici bu olayı, ‘hukuk dışı, siyasi’ olarak değerlendirdiler. Alınan karardan AKP’yi sorumlu tutan Sakık, hükümetin bu süreci hazırladığının altını çizerek, “Eğer bu noktada bir adım atılmış olsaydı ne partinin kapatılması ne de bugünkü zorla götürülmeyle ilgili bir süreç yaşanayacaktı” dedi. Yaşananları “Nazi Almanyası” ile kıyaslayan Sakık, sorunların çözülmek istenmediğinin altını çizdi. Sakık, ifade vermeye gitmeyeceklerini de belirterek “Hepimiz buradayız, hiçbir yere kaçmıyoruz. Dün nasıl arkadaşlarımızın eline kelepçe vurdularsa bugün hepimizin eline kelepçe vurabilirler. Biz buna hazırız. Gitseler de ifade vermeyeceklerini açıkça söyledik. Bu bir haksız uygulama, ayırımcı bir politika, yargının siyasallaştığının bir göstergesidir. Kelepçelere hazırız” dedi.
‘HERKESE UYGULANSIN’
“Türkiye’de hukuk, mukuk yok” diyen İbrahim Binici de arkadaşlarının zorla götürülmeleri durumunda bundan demokrasinin zarar göreceğini söyledi. Onlarca milletvekili hakkında yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırmaktan dosya olduğunu hatırlatan Binici, onlar hakkında niye aynı kararın uygulanmadığını sordu. “Biz bu hukuksuzluğa karşıyız. Herkes hakkında uygulansın” diyen Binici gelişmeleri ‘antidemokratik’ olarak da nitelendirdi.
BDP milletvekilleri Şefattin Halis ve Sevahir Bayındır da partiye geldikten bir süre sonra milletvekilleri iki ayrı araçla binadan ayrıldılar. Yaklaşık 15 dakika sonra da Emine Ayna ve Ahmet Türk’le birlikte geldiler.
Türk’ün oldukça sinirli olduğu görüldü. Türk, verilen kararı eleştirerek, “insanları bir rahat bırakın” diye tepki gösterdi. Ayna da soruları yanıtsız bıraktı.
TÜRK VE AYNA’DAN TEPKİ
BDP Genel Başkanı Demir Çelik de partiye erken saatlerde geldi. Parti yöneticileri ve milletvekilleri hepsi bir değerlendirme yaptı. Değerlendirme toplantısı iki saat kadar sürdü. Daha sonra partiden ilk ayrılan Türk oldu.
Türk, BDP Genel Merkezi’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. İfade krizinin Anayasa’nın 14. maddesinin zorlanarak bu noktaya getirildiğine dikkat çeken Türk, “Uygun bir tarihte ifade vermeye gidebileceklerini” söyleyerek, “Hukuka aykırı bir karar. Hukuksuzluğu dile getirmek için bugüne kadar gitmedik. Mantıksızlıkla karşı karşıya olduğumuz için buradayız” dedi. Emine Ayna ise “Karar çıksa da ifade vermeye gitmeyeceklerini” söyledi. Gazetecilerin, “görüldükleri yerde gözaltına alınma” kararını hatırlatıp, “ne olacak” diye sormaları üzerine Ayrna, “Ne olacağını geldiklerinde göreceğiz” diye yanıtladı.
DEMİRTAŞ VE TUĞLUK GİTMEYECEK
Diyarbakır’da olan Tuğluk ve Demirtaş da ifade vermeye gitmeyeceklerini açıkladılar. Sebahat Tuncel’in de bugün yapılacak duruşmaya gitmesi beklenmiyor. Mahkeme’nin Nisan 2010’a ertelenmiş olması, ‘Kriz Nisan’a ertelendi’ değerlendirmelerine neden olsa da, gelişmeleri AKP Hükümeti’nin tutumu belirleyecek.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tutuklamalara tepki sürüyor

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...