30 Aralık 2009 00:00

Mesleğimizi sermaye gruplarına teslim etmeyeceğiz

İSTANBUL Eczacı Odası, yaptığı yazılı açıklamayla Başbakan Erdoğan’ın marketlerde ilaç satışı yapılabileceği yönündeki sözlerini eleştirdi.

Paylaş

İSTANBUL Eczacı Odası, yaptığı yazılı açıklamayla Başbakan Erdoğan’ın marketlerde ilaç satışı yapılabileceği yönündeki sözlerini eleştirdi.
Açıklamada, Başbakan’ın 27 Aralık 2009 tarihinde yaptığı konuşmada, ilaçta tekelleşmenin önüne geçilmesi ve rekabet alanının geliştirilmesinin gerekliliğini gerekçe göstererek, ilaçların markette satılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini ifade etmesi hatırlatıldı. Bu açıklamanın zamanlamasının son derece manidar olduğu dile getirildi. İlacın eczane dışına çıkarılması çabalarının, kamuoyunda lanse edildiği gibi sadece 4 Aralık uyarı eylemine karşı iktidarın öfke ve refleksinden ibaret olmadığına vurgu yapılarak, “On yıllardır eczacı meslek örgütleri olarak dikkat çektiğimiz ve halk sağlığı açısından önemli bir tehlike arz edecek olan OTC, ilaç reklamının serbest bırakılması ve zincir eczaneler uygulamasına gidecek süreç, ilk kez resmi bir ağız tarafından böyle bir zamanlamayla dile getirilmiştir. Böylece 16 Aralık’ta SGK’nın sözleşmeleri tek taraflı olarak feshetmesiyle, ilaç alanında oluşturulan kaos ortamına yeni bir gündem de eklenmiştir” denildi.
İlacın markete çıkarılmak istenmesinin ardında, yıllardır bu alana iştahla bakan sermaye gruplarının iktidara yakınlıklarını da kullanarak ilaç pazarından pay almak istemeleri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Daha 8 ay önce İstanbul’da For You’lara karşı verdiğimiz mücadeleyi ve yaklaşık bir sene önce odamıza müracaat ederek bünyelerinde eczane açmak isteyen mağaza zinciri sahiplerini, biz eczacılar çok iyi biliyoruz. O günlerde bunları dile getirdiğimizde hükümetin konuyla ilgili neredeyse tüm yetkilileri tarafından ilacın eczane dışına çıkması ile ilgili hiçbir çalışmaları olmadığı beyan edilmiştir. İşin ilginç tarafı, Başbakan’ın söz konusu açıklamasının ardından, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan bazı basın organlarına yapılan açıklamalarda, bu konuda herhangi bir mevzuat çalışması içinde olmadıkları belirtilmiştir” denildi.
Açıklamada son olarak, eczacıların eczacılık eğitimi almış kişiler olarak ilaç hizmetini verebilecek tek meslek grubu olduğuna vurgu yapılarak, “İlacın tüketiminin reklamlarla pompalanmasına ve yan etkilerinin gizlenmesine, sadece kâr amacı güden şirketler tarafından topluma sunulmasına ve bu şekilde halk sağlığıyla oynanmasına, bu ülkenin sağduyulu birer vatandaşı ve eczacısı olarak izin vermeyeceğiz. Mesleğimizi sermaye gruplarına asla teslim etmeyeceğiz!” şeklinde kararlılık belirtildi.


MARKETTE İLAÇ ZAPSU’YA YARAYACAK
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ilaçların artık markette satılacağını açıklamasının ardından dikkatler Zapsu ailesine çevrildi. Başbakan Erdoğan’a danışmanlık da yapan Cüneyt Zapsu’nun ağabeyine ait olan For You şirketi, Nisan ayında astığı afişler ile “Drugstore” olarak hizmete gireceğini duyurmuştu.
Ancak yasal dayanak olmaması nedeniyle bu afişler Sağlık Bakanlığının uyarısı ile kaldırılmıştı.
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

CHP’de Öymen istifaları sürüyor

SONRAKİ HABER

Köylüler taşocağını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa